ΕΛΛΑΔΑ

Παναγιωτόπουλος (ΕΣΔΥ): Είτε μεγάλο κύμα, είτε lockdown εάν δεν τηρούνται τα μέτρα

Παναγιωτόπουλος (ΕΣΔΥ): Είτε μεγάλο κύμα, είτε lockdown εάν δεν τηρούνται τα μέτρα
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Στην προειδοποίηση ότι η καραντίνα μπορεί να επιστρέψει εάν δεν εφαρμόζονται με συνέπεια τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση του κορωνοϊού προχώρησε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως το θέμα του κορωνοϊού «μπορεί να πάει εξαιρετικά καλά» αρκεί να εφαρμόζονται με συνέπεια τα ήπια μέτρα -δηλαδή η απόσταση, η υγιεινή των χεριών κλπ.

«Διαφορετικά υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα: είτε μεγάλο κύμα, είτε lockdown» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Ασφαλώς πάμε καλά και έχουμε λίγα κρούσματα αλλά δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Η διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου του δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο, όπως ο ίδιος σημείωσε, μπορεί να είναι και προ του φθινοπώρου. Το γεγονός του καλοκαιριού και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την μικρή κυκλοφορία του ιού ωστόσο είναι σε κυκλοφορία» ανέφερε επίσης ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο ειδικός εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για το γεγονός ότι υπάρχει μια διάχυτη χαλάρωση.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων την 1η Ιουνίου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως υπάρχει τρόπος να ανοίξουν με ασφάλεια και ο τρόπος αυτός είναι να ανοίξουν με την τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για το άνοιγμα των Δημοτικών αναμένεται τη Δευτέρα, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την Πέμπτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ