ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: Διευκρινίσεις για μπαρ, στοές και ημιυπαίθριους μετά το αλαλούμ για τις αποστάσεις

Άρση μέτρων: Διευκρινίσεις για μπαρ, στοές και ημιυπαίθριους μετά το αλαλούμ για τις αποστάσεις
INTIME NEWS

Το απίστευτο μπέρδεμα με τις αποστάσεις που προκλήθηκε τη Δευτέρα, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του κλάδου της εστίασης και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υποχρέωσε τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν στο εξής, μπαρ, στοές και ημιυπαίθριοι χώροι, στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που τιτλοφορείται «Διευκρινίσεις για τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος», δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες για τους ημιυπαίθριους χώρους και τον τρόπο λειτουργίας τους από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης και ποτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Α. Ως εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια νοείται ο χώρος που πρέπει να έχει πλευρά ή πλευρές σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο, που διαθέτει κουφώματα (πόρτες, αρθρωτά τζάμια, παράθυρα κ.ο.κ.), τα οποία μπορούν να ανοίγουν ή να αφαιρεθούν.

Β. Στην «εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια» θα πρέπει να διατηρούνται τα παράθυρα, οι πόρτες και τα αρθρωτά τζάμια διαρκώς ανοιχτά κατά την λειτουργία του καταστήματος έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος αερισμός του χώρου.

Γ. Στο χώρο της «εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας» επιτρέπεται μόνο η λειτουργία ανεμιστήρα.

Δ. Εάν ένα κατάστημα έχει στην ίδια πλευρά ανοίγματα που άλλα έχουν ύψος μεγαλύτερο των 2μ. και άλλα μεγαλύτερο του 1 μέτρου, το βάθος της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας υπολογίζεται με συντελεστή 1,6 στην προβολή προς την εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων με ύψος μεγαλύτερο των 2 μ. και με συντελεστή 0,8 στην προβολή προς την εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων με ύψος μεγαλύτερο του 1 μέτρου.

Υπό ποιες προϋποθέσεις επιτρέπεται το take away

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε περίπτωση που ένα κατάστημα εξυπηρετεί τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό καθήμενων πελατών εντός της Συνολικής Ωφέλιμης Επιτρεπόμενης Επιφάνειας Λειτουργίας (ΣΩΕΕΛ) και εφόσον δεν έχει υπερβεί τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπει η άδεια λειτουργίας του, μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και take away μέχρι πέντε πελάτες, τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων ως προς τις αποστάσεις.

Πώς θα λειτουργούν τα μπαρ

Σύμφωνα με το κείμενο της διευκρινιστικής εγκυκλίου, μπροστά από το μπαρ δύναται να τοποθετούνται σκαμπό ώστε να κάθονται πελάτες υπό τους περιορισμούς και τις αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπέζια.

Παράλληλα, επιτρέπεται η τοποθέτηση stands στα καταστήματα με τη δυνατότητα οι πελάτες να μην καταλαμβάνουν καρέκλες (συνεπώς να στέκονται όρθιοι), με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπεζοκαθίσματα.

Πώς θα λειτουργούν καταστήματα μέσα σε στοές

Εξάλλου, καταστήματα εγκατεστημένα σε στοές που αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματα ή stands στο χώρο της στοάς νοούνται ως τοποθετημένα σε υπαίθριο χώρο.

Στην περίπτωση αυτή, τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις εστίασης με υποχρεωτική χρήση ανεμιστήρων.

Διαβάστε εδώ τη διευκρινιστική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ