ΕΛΛΑΔΑ

Σύψας: Ανησυχία για τα πολλά κρούσματα – Συνωστισμός και ταξίδια οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι

Σύψας: Ανησυχία για τα πολλά κρούσματα – Συνωστισμός και ταξίδια οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι

Η ανακοίνωση των 97 νέων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες μάς ανησυχεί αναμφίβολα, τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ Νικόλαος Σύψας.

Σε συνέντευξή του στο δελτίο του ANT1 ο κ. Σύψας υπενθύμισε ότι από τα 97 τα 30 σχετίζονται με ταξίδι από χώρα υψηλού κινδύνου, που είναι η Γερμανία, κι άλλα 30 σχεδόν είναι στην Ξάνθη και ενδεχομένως έχουν σχέση με τους συνωστισμούς και τους συγχρωτισμούς που παρατηρήθηκαν στην περίοδο του Ραμαζανίου.

«Επομένως οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι που έχουμε της πανδημίας που είναι τα ταξίδια από το εξωτερικό με εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και ο συνωστισμός και συγχρωτισμός στην Ελλάδα, ήδη δώσανε τα πρώτα τους δείγματα ότι είναι σε θέση να κάνουν μεγάλη ζημιά στη χώρα μας», τόνισε.

Παράλληλα, τόνισε οι επόμενες κινήσεις ενδεχομένως θα είναι αφενός μεν να ληφθούν μέτρα στα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου, αλλά και σε περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα, να επανέλθει μια κατάσταση καραντίνας.

«Οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες», σημείωσε και υπογράμμισε: «Εκείνο που θέλω να υπενθυμίσω στον κόσμο είναι ότι η επιδημία δεν έφυγε. Όσοι πήραν θάρρος από τα λίγα κρούσματα τώρα κατάλαβαν ότι δεν είναι καθόλου εύκολο και ότι οι συγχρωτισμοί πληρώνονται. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγχρωτιζόμαστε αναξέλεγκτα και να μην το πληρώσουμε και να μην το δούμε μετά από 14 μέρες».

Σε ό,τι αφορά την περίοδο του καλοκαιριού, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ο κ. Σύψας είπε ότι «η αυξημένη θερμοκρασία ενδεχομένως να ελαττώνει την μεταδοτικότητα κατά ένα 10 με 15%. Το υπόλοιπο 85% παραμένει. Υπενθυμίζω ότι ο κύριος τρόπος που έχει ο ιός για να διασπείρεται είναι ο συγχρωτισμός, όταν παραβιάζουμε τον κανόνα της απόστασης» και προειδοποίησε ότι «μπορούμε να δούμε τα ίδια αποτελέσματα τις επόμενες μέρες και σε νησιά στα οποία έχουμε παραβάσεις σε μεγάλη κλίμακα».



Ο λοιμωξιολόγος προέτρεψε πως ο καθένας πρέπει να κοιτάξει το χώρο του και την επιχείρησή του και να κάνει το σωστό.

«Για τα υπόλοιπα θα παρέμβει η πολιτεία αλλά δεν είναι δυνατόν σε χώρους να ανέχονται οι επιχειρηματίες και οι υπάλληλοι τον συγχρωτισμό για οικονομικούς λόγους και όχι μόνο αυτό και να διαμαρτύρονται κιόλας. Ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του στο χώρο του. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό».

Αναφερόμενος στον τουρισμό, τόνισε ότι ασφαλώς είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. «Δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός. Απλώς τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί επακριβώς ποιο θα είναι το πλαίσιο με το οποίο θα δεχόμαστε τουρίστες από χώρες υψηλού κινδύνου, όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Ιταλία, να δούμε ποια είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουμε. Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία εξελίσσεται, σύντομα θα ληφθούν και οι αποφάσεις. Και ιδίως υπό το φως των γεγονότων των εισαγομένων κρουσμάτων από τη Γερμανία».

Στο ερώτημα αν το δεύτερο κύμα μπορεί να έρθει νωρίτερα από τον Σεπτέμβρη, απάντησε θετικά: «Αν έχουμε κακές εξελίξεις όσον αφορά τον τουρισμό και όσον αφορά την εγχώρια επιδημία και τον συγχρωτισμό, ενδεχομένως να έρθει και νωρίτερα. Μην αμφιβάλει κανείς γι’αυτό. Ο ιός μας έχει μάθει ένα πράγμα, ότι δεν συγχωρεί κανένα λάθος και έχουμε και άλλες χώρες που η επανάκαμψη του πρώτου κύματος έγινε και αναγκάστηκαν να κάνουν εκτεταμένο lockdown. Ελπίζω να μην χρειαστεί να πάρουμε δραματικά μέτρα. Ενδεχομένως να κάνουμε περιορισμένες παρεμβάσεις, αλλά παρόλα αυτά είναι προφανές ότι δεν εξελίσσεται ευχάριστα η κατάσταση».

Τέλος, ο κ. Σύψας χαρακτήρισε «κακό νέο» την επιστροφή της ενημέρωσης. «Το γεγονός ότι επιστρέφει η ενημέρωση είναι ένα κακό νέο. Είναι προφανές ότι έχουμε ανάγκη ενημέρωσης, προφανώς υπάρχει κίνδυνος η επιδημία να αρχίσει σιγά σιγά να επανακάμπτει και πρέπει οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι για την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ