ΕΛΛΑΔΑ

Λινού: Η μάσκα να γίνει υποχρεωτική παντού – Δύσκολο καλοκαίρι, αλλά να μην δυστυχήσουμε

Λινού: Η μάσκα να γίνει υποχρεωτική παντού – Δύσκολο καλοκαίρι, αλλά να μην δυστυχήσουμε
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Είμαστε ακόμη στον πόλεμο και υπακούμε στον στρατηγό, αλλά παρόλα αυτά, μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι και να μην δυστυχήσουμε», τονίζει στο CNN Greece η Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, (με Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και Υφηγεσία στον τομέα της Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis κυρία Αθηνά Λινού.

Με την ευρεία γνώση της επιστήμης της αλλά και την συναισθηματική νοημοσύνη που την χαρακτηρίζει, η κυρία Λινού, υπογραμμίζει εμφατικά, ότι μπορούμε να χαρούμε αυτό το ιδιαίτερο καλοκαίρι, με την απαιτούμενη ασφάλεια και προσοχή που επιβάλλουν οι έκτακτες συνθήκες δημόσιας υγείας και φορώντας σχεδόν παντού την μάσκα μας, εκτός από την θάλασσα φυσικά.

Μάσκα παντού…

Η μάσκα «κλείδωσε» υποχρεωτικά και στα σούπερ μάρκετ, μετά από την εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων κυρία Λινού, ποια η άποψή σας:

- Σύμφωνα με μία πρόσφατη διεθνή έρευνα, αν όλοι φορούσαμε μάσκα σε δυο μήνες θα τελείωνε ο ιός, διότι δεν θα είχε που να πάει…

Η κυρία Λινού μάλιστα, μας προτρέπει να φοράμε τη μάσκα σχεδόν παντού, ακόμη και στο γραφείο, καθώς τα περισσότερα γραφεία διαθέτουν κλιματισμό. Και αυτό, διότι σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ΠΟΥ, ο ιός ίσως να μεταδίδεται αερογενώς και επομένως, με την ανακύκλωση του αέρα, πιθανόν να αναπνέουμε τον αέρα που αναπνέει κάποιος άλλος. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι η χρήση της μάσκας να γενικευθεί σε όλους τους χώρους, τονίζει η συνομιλήτριά μας.

Σχολιάζοντας επίσης ευρύτερα το θέμα της μάσκας και το γεγονός ότι δημιούργησε μεγάλο debate, η καθηγήτρια, υποστηρίζει ότι το θέμα δεν επικοινωνήθηκε σωστά. Εάν οι πολίτες, γνώριζαν από την αρχή, ότι οι μάσκες στην πρώτη φάση είχαν μεγαλύτερη σημασία και βαρύτητα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ότι εάν έλειπαν από τους επαγγελματίες υγείας, θα υπήρχε σοβαρότατο πρόβλημα, τότε θα αντιδρούσαν διαφορετικά. Γι’ αυτό χάθηκε η εμπιστοσύνη στη συνέχεια.

Είναι αυτό το δεύτερο κύμα;

Τελικά βιώνουμε ένα δεύτερο κύμα COVID -19 νωρίτερα;

- Ίσως βρισκόμαστε στην έξαρση του πρώτου κύματος, ή να εκδηλώνεται το δεύτερο κύμα, απαντά η κυρία Λινού και συμπληρώνει, λέγοντας ότι απαιτείται προσοχή και αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης, να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, αλλά όχι να δυστυχήσουμε…

Σημασία έχει ότι έχουμε διάσπαρτα κρούσματα, ωστόσο μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, με τα απαραίτητα μέτρα.

Κυρία Λινού, μπορούμε πραγματικά να χαρούμε το καλοκαίρι με όλα τα περιοριστικά μέτρα;

- Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουμε την αγορά ώστε να μην έχουμε μεγαλύτερες οικονομικές συνέπειες, που θα φέρουν και υγειονομικές. Αυτό σημαίνει επομένως, ότι θα πρέπει να ανοίξουμε (όλους τους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού όπως έχει γίνει άλλωστε) με σύνεση, να έχουμε σύμπνοια μεταξύ μας, και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε ένα τοπικό υγειονομικό θέμα αλλά ένα σοβαρότατο παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας…

Θα πρέπει να αντιληφθούμε, ότι το θέμα της πανδημίας, είναι ένα ζήτημα που μας αγγίζει όλους και ότι αποτελεί ζήτημα μη κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής, εξηγεί η κυρία Λινού, προσθέτοντας, ότι άλλα ζητήματα δημόσιας υγείας, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο καρκίνος του αναπνευστικού, περιβαλλοντικά ζητήματα, επιβάλλουν πολιτικές κεντρικού σχεδιασμού των κυβερνήσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, ο κορωνοϊός, βρίσκεται στα χέρια του κάθε πολίτη, επομένως, ή παίρνουμε μέτρα, ή δεν παίρνουμε και έχουμε διασπορά του ιού.

Είμαστε στον πόλεμο και υπακούμε στον στρατηγό, καθώς δεν έχουμε ακόμη εμβόλιο και πάμε σταδιακά και με τις θεραπείες.

Καλοκαίρι μέσα σε μία φούσκα…

Συνεπώς, θα πρέπει να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας και αποστασιοποίησης και να σχεδιάσουμε έτσι την ζωή μας, ώστε να παραμείνουμε όσο το δυνατόν ευτυχείς αυτό το καλοκαίρι.

Στη συνέχεια η καθηγήτρια Λινού, προτρέπει τους πολίτες, να ακολουθήσουν την λογική της φούσκας. Τι είναι αυτό; Φανταστείτε, ότι βάζουμε μέσα σε μία φούσκα δύο με τρεις οικογένειες, ή ζευγάρια, και οι άνθρωποι αυτοί, κάνουν μαζί διακοπές, διασκεδάζουν και παραμένουν μεταξύ τους- δεν παρεκκλίνουν της φούσκας- και δεν κάνουν παρέα με άλλους ανθρώπους από την κοινότητα, ώστε να είναι προστατευμένοι. Επίσης, εάν θέλουμε να μην μαγειρέψουμε, ας προτιμήσουμε να παραγγείλουμε delivery παρά να πάμε στο εστιατόριο. Μπορεί να είναι δύσκολο, όμως θα αντέξουμε, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι Έλληνες θα λάβουν το εμβόλιο

Υπάρχει ένας παγκόσμιος συναγερμός, αναφορικά με την παρασκευή του εμβολίου κατά του COVID-19, σχεδόν 130 προσπάθειες αυτή την στιγμή σε όλο τον κόσμο από την ερευνητική κοινότητα. Πώς βλέπετε όλη αυτή τη διαδικασία;

- Το εμβόλιο θα έρθει όπως όλα δείχνουν. Μάλιστα, η εταιρεία MODERNA εκτιμά ότι θα υπάρχει εμβόλιο μέχρι το τέλος της χρονιάς (Στις 27 Ιουλίου θα ξεκινήσει το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών για το υποψήφιο εμβόλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο ClinicalTrials.gov.), ενώ σε καλό δρόμο, βρίσκεται και το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Εκτός όμως από την παραγωγή του εμβολίου, αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι να παρασκευαστεί σε μεγάλες ποσότητες και να υπάρχει πρόσβαση όλων των πολιτών. Και στην Ελλάδα φαίνεται ότι πάμε καλά καθώς υπάρχει συμφωνία όλων των Ευρωπαίων εταίρων για να υπάρχει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες.

Φυσικά με προτεραιότητα θα το λάβουν οι επαγγελματίες υγείας, γιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι και στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες.

- Πώς αξιολογείτε κυρία Λινού τη μέχρι σήμερα διαχείριση της υγειονομικής κρίσης;

Τα πήγαμε εξαιρετικά καλά αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη κρίση και πρέπει να τη διαχειρισθούμε εξίσου καλά, μία πολυεπίπεδη κρίση, οικονομική, υγειονομική και πολιτική.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτάρκης και ο πρωτογενής μας τομέας δεν φτάνει για να μας θρέψει, υπάρχουν οι πηγές αλλά δεν υπάρχουν οι καλλιέργειες. Απαιτείται μία παγκόσμια η σύμπνοια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ