ΕΛΛΑΔΑ

Κωτσιόπουλος στο CNN Greece: Όλο το ΕΣΥ ρίχνεται στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού

Κωτσιόπουλος στο CNN Greece: Όλο το ΕΣΥ ρίχνεται στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με στόχο να μπορέσει το υγειονομικό σύστημα να λειτουργήσει απρόσκοπτα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, που ήρθε μάλλον νωρίς, το υπουργείο Υγείας, θέτει στην υπηρεσία του πληθυσμού και των ασθενών με COVID 19 περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ που θα πλαισιώσουν σταδιακά τα νοσοκομεία αναφοράς.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας, είναι αποφασισμένη να διαχειρισθεί με την ίδια σύνεση, επιχειρησιακό σχέδιο και τακτική και το δεύτερο κύμα.

Έτσι, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Υγείας (που αναμένεται εντός της ημέρας), πλέον περισσότερα νοσοκομεία μπαίνουν στον «χορό» των νοσηλειών των περιστατικών ενώ τα βαρύτερα περιστατικά θα παραπέμπονται στα νοσοκομεία αναφοράς.

Όπως λέει στο CNN Greece ο ΓΓ του υπ. Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, όλο το ΕΣΥ θα υποδέχεται πλέον ύποπτα περιστατικά με κορωνοιό, αλλά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα κατευθύνονται στα νοσοκομεία που θα αναλάβουν να νοσηλεύσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους αυτούς τους ασθενείς.

Για τον λόγο αυτό, η πολιτική ηγεσία, έχει ζητήσει από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, να επεξεργαστεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις (μέσα από ειδικούς αλγορίθμους και μαθηματικά μοντέλα) για την νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, καθώς και να προτείνει τα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα αξιοποιώντας την εμπειρία των τελευταίων μηνών.

Το κρίσιμο στοίχημα της πολιτικής ηγεσίας, είναι να αξιοποιήσει περισσότερα νοσοκομεία στην μάχη κατά του κορωνοϊού, τα οποία αφού ενισχύθηκαν σημαντικά με νέες προσλήψεις θα συνδράμουν τα Νοσοκομεία Αναφοράς ώστε να μην ξεπεραστούν οι αντοχές του ΕΣΥ, καθώς το δεύτερο κύμα ενδεχομένως να αποδειχθεί περισσότερο απρόβλεπτο με πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς, εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και διαρκώς νέα εγχώρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ