ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Σύψας: Έχουμε πόλεμο – Τρέμουμε την επιστροφή παραθεριστών

Κορωνοϊός – Σύψας: Έχουμε πόλεμο – Τρέμουμε την επιστροφή παραθεριστών
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τον έντονο προβληματισμό του για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, ο οποίος τόνισε πως βρισκόμαστε «σε πόλεμο» ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως υπάρχει ανησυχία για την επιστροφή των παραθεριστών.

«Έχουμε πόλεμο, ο οποίος γενικά δεν πάει καλά τις τελευταίες ημέρες, με την έννοια ότι έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας, και συμπλήρωσε:

«Πραγματικά τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων».

Ο λοιμωξιολόγος προχώρησε σε έκκληση προς τους πολίτες, ζητώντας τους να προστατεύσουν τους εαυτούς τους αλλά και τις ευπαθείς ομάδες.

Συμβούλεψε δε, όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους αλλά και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για τουλάχιστον επτά ημέρες.

Μάλιστα, σε περίπτωση που υπάρχουν στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παππούδες, θα πρέπει να φορούν μάσκες.

«Είναι σημαντικό να βγάλουμε τον Αύγουστο» είπε ο κ. Σύψας.

Ο ειδικός χαρακτήρισε «υγειονομική βόμβα» τις δομές που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό -όπως για παράδειγμα ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Και τι θα γίνει σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων;

«Το επόμενο βήμα είναι πολλά τοπικά lockdown, αυτό όμως είναι ένα πολύ κακό σενάριο».

Όπως εξήγησε, το θετικό θα ήταν να φανούν τα αποτελέσματα από τα νέα μέτρα.

«Ο παράγοντας που θα καθορίσει την περαιτέρω εξέλιξη της επιδημίας δεν είναι τα μέτρα, είναι η συμμόρφωση των πολιτών. Αν οι πολίτες συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται και μάλιστα επιδεικτικά, φεύγοντας από τα καταστήματα και πηγαίνοντας σε παραλίες και πλατείες, τότε δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα», τόνισε ο κ. Σύψας και, ερωτηθείς εάν η επιτροπή θα εισηγηθεί περαιτέρω μέτρα, απάντησε:

«Καλό θα είναι να τηρήσουμε αυτά που έχουν ήδη ληφθεί… Αν παίρνουμε μέτρα και δεν τα τηρεί κανένας είναι μάταιο».

Αναφορικά με τα γηροκομεία, ο κ. Σύψας είπε πως είχαν ληφθεί ορισμένα μέτρα αλλά τελικά το προσωπικό ήταν αυτό που δεν τα τήρησε:

«Έχουμε απαγορεύσει το επισκεπτήριο στα γηροκομεία και την “πατήσαμε” από το προσωπικό. Θα επιτείνουμε τον έλεγχο του προσωπικού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ