ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό - Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας

Νέα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό - Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας
INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της περαιτέρω αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, κάνοντας ειδική μνεία στους νέους και ζητώντας τους να τηρήσουν στο ακέραιο τις νέες οδηγίες, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα.

«Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνει διασπορά σε τουριστικές περιοχές και αφορούν κυρίως στις νεότερες ηλικίες. Το έχουμε πει ξανά δίπλα σε κάθε μέλος της χώρας να υπάρχει κι ένας αστυνομικός. Πρέπει να δείξουμε ευθύνη όλοι μας και ιδίως οι νέοι άνθρωποι σε αυτή την έναρξη του δεύτερου κύματος του κορωνοϊόυ», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Όπως είπε, από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 9 Αυγούστου έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 5.623 κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.424 είναι σήμερα ενεργά. 1.146 συνάνθρωποί μας πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία και 2.839 ανάρρωσαν κατ’ οίκον, ενώ μέχρι σήμερα 214, δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 961 επιπλέον ενεργά κρούσματα, ο αριθμός τους, δηλαδή, διπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Γεγονός που δείχνει πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Γιατί, όπως λέμε διαρκώς, για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, από την αρχή της πανδημίας, παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και προσαρμόζει τη στρατηγική της στα νέα δεδομένα. Πάντα όμως, σε συνεννόηση με τους ειδικούς και με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Για αυτό και τις τελευταίες ημέρες προχώρησε στη λήψη επιπλέον μέτρων, προκειμένου να ανακοπεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων.

Τα μέτρα αναλυτικά

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά ισχύουν τα εξής:

Πτήσεις εξωτερικού, πύλες εισόδου, διενέργεια μοριακών τεστ

  • Από τις 17 Αυγούστου είναι υποχρεωτική για την είσοδο στη χώρα η προσκόμιση αρνητικού μοριακού τεστ (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τη Σουηδία, την Τσεχία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ολλανδία - χώρες όπου διαφαίνεται από τα στοιχεία των στοχευμένων δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου, μια αυξητική τάση των κρουσμάτων. Η τάση αυτή μάλιστα επιβεβαιώνεται και από τα δημόσια δεδομένα στην περίπτωση της Τσεχίας, του Βελγίου και της Ισπανίας.
  • Από τις 12 Αυγούστου είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ, προκειμένου να μπουν στη χώρα και οι επισκέπτες από τη Μάλτα, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στη χώρα αυτή.
  • Επιπλέον, από τις 16 Αυγούστου ο αριθμός των εισερχομένων από το συνοριακό σταθμό Κακαβιάς περιορίζεται στα 750 άτομα την ημέρα - θα μπορούν δηλαδή να συμπληρώσουν το PLF και να πάρουν QR code μόνο οι πρώτοι 750 που θα κάνουν τη διαδικασία. Επιπρόσθετα, από τις 16 Αυγούστου υπάρχει και υποχρέωση 7ημερης απομόνωσης κατ’ οίκον για όλους τους εισερχόμενους από Αλβανία. Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι η υποχρέωση για αρνητικό τεστ τόσο στα χερσαία σύνορα όσο και στα αεροδρόμια, δεν ισχύει για παιδιά μέχρι 10 ετών. Άρα, παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 2011 και μετά δεν χρειάζεται να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ για να εισέλθουν στη χώρα.

Πλαφόν στις συναθροίσεις - Σε ποιες περιοχές κλείνουν μπαρ και εστιατόρια στις 24:00

Από τη Δευτέρα έως και τις 24 Αυγούστου μειώνεται το όριο συναθροίσεων στα 50 άτομα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό βάρος.

Κλειστά και στην Αττική εστιατόρια και μπαρ από τα μεσάνυχτα

Επιπλέον, από τη Δευτέρα και μέχρι τις 24 Αυγούστου απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί:

  • στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
  • στους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει δραστηριότητες:

α. υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10,

β. παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30,

γ. τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21,

δ. εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και

ε. διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01.

Του περιορισμού εξαιρούνται οι υπηρεσίες delivery και take away, χωρίς πώληση αλκοόλ.

Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση δεύτερης παράβασης αναστολή λειτουργίας για 20 ημέρες.

Τα νέα μέτρα προφανώς και θα ελέγχονται ως προς την εφαρμογή τους, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα υφιστάμενα. Όχι με διωκτική, τιμωρητική ή άλλη διάθεση, αλλά γιατί μόνο με τη συνεπή εφαρμογή των μέτρων θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Οι έλεγχοι θα ενταθούν τα επόμενα 24ωρα.

Από την 1 Ιουλίου έως και τις 9 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς 69.913 έλεγχοι, καταγράφηκαν 3.493 παραβάσεις (ποσοστό 5%) και επιβλήθηκαν 3.822 πρόστιμα συνολικού ύψους 1.515.500 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 1.815 ημερών συνολικά.

Χρήση μάσκας

Την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεω Νίκος Χαρδαλιάς.

Μετά τις συστάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας επεκτείνεται πλέον σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Εξάλλου, καθίσταται υποχρεωτική η διενέργεια μοριακού ελέγχου σε εργαζόμενους που επιστρέφουν από άδειες σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (στρατόπεδα, δομές αλληλεγγύης και ΚΥΤ προσφύγων - μεταναστών).

Το νέο μέτρο έχει άμεση ισχύ και η εφαρμογή του προβλέπεται μέχρι τις 24 Αυγούστου.

Επιπλέον, παρατείνεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ενώ συστήνεται έντονα και η χρήση της σε ανοικτούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.

Τηλεργασία και back οffice απασχόληση για τις ομάδες εργαζομένων αυξημένου κινδύνου

Τέλος, συνιστάται η προαιρετική εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας ή της back office απασχόλησης έως τις 31 Αυγούστου, για εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης νόσου.

Σε «μοντέλο Πόρου» Πάρος και Αντίπαρος

Ακόμη, ειδική αντιμετώπιση θα έχουν από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου έως και τις 6 το πρωί στις 24 Αυγούστου, Πάρος και η Αντίπαρος, μετά τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων

Τι είπε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Θα κάνουμε στη συνέχεια μια συζήτηση, θα ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς μια σειρά μέτρων τα οποία θα συμφωνήσουμε στη σημερινή μας τηλεδιάσκεψη. Εγώ θέλω να σταθώ σε μια πτυχή η οποία με προβληματίζει ιδιαίτερα, και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε σήμερα ενδείξεις για διασπορά του ιού σε μία σειρά από τουριστικούς προορισμούς.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η διασπορά αυτή του ιού αφορά πολύ νεότερες ηλικίες. Και γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι άνθρωποι αυτοί τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες, θα επιστρέψουν από τους τουριστικούς προορισμούς στους μόνιμους τόπους κατοικίας τους στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να αναληφθεί από τους ίδιους η ευθύνη να προστατέψουν, όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά κυρίως τους αγαπημένους τους, τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Κατά συνέπεια, η σύσταση θα είναι πάρα πολύ αυστηρή. Όποιος επιστρέφει από τουριστικό προορισμό για μία εβδομάδα να φροντίζει να προσέχει. Τι σημαίνει να προσέχει; Να φοράει μάσκα όπου μπορεί και σίγουρα να κρατιέται σε απόσταση από τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους ανθρώπους που μπορεί να έχει στο σπίτι. Αν συγκατοικεί με ανθρώπους από τους οποίους δεν μπορεί να πάρει φυσική απόσταση να φοράει μάσκα και τουλάχιστον για μια εβδομάδα -μέχρι που να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν επιστρέφει με τον ιό στα αστικά κέντρα- να προστατεύσουμε αυτούς τους οποίους θέλουμε να φροντίζουμε περισσότερο.

Θα υπάρχει αντίστοιχη προσπάθεια από την κυβέρνηση μέσα από κάποια σποτ τα οποία θα προετοιμαστούν, να τονίσουμε ακριβώς αυτό το ζήτημα, αλλά πέρα των συμπληρωματικών μέτρων που θα ανακοινώσουμε σήμερα θα πρέπει για ακόμα μία φορά να σταθούμε στη σημασία της ατομικής ευθύνης.

Δεν γίνεται να έχουμε έναν αστυνομικό και έναν λιμενικό δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας. Βεβαίως υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Βεβαίως υπάρχουν κυρώσεις. Αλλά αν θέλουμε πραγματικά να σταματήσουμε εν τη γενέσει του αυτό το δεύτερο κύμα -το οποίο φαίνεται να εκδηλώνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου- και να μην αναγκαστούμε να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα τα οποία αναμφισβήτητα θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις, πρέπει τώρα όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Εμείς ως πολιτεία θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε πολύ οργανωμένα, όπως το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, ακούγοντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών και μη διστάζοντας να παίρνουμε μέτρα και νωρίτερα παρά αργότερα.

Αλλά, ειδικά, θέλω να κάνω ειδική έκκληση στους νέους μας, στα νέα παιδιά. Έχω και εγώ παιδιά σε αυτή την ηλικία, 17, 23 και 22, γνωρίζω την ανεμελιά της ηλικίας. Αλλά παρακαλώ, έκκληση: Προσοχή, προσέξτε τους εαυτούς σας, δεν είστε άτρωτοι, και κυρίως αυτοί που δεν είναι άτρωτοι είναι οι γονείς σας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας.

Επομένως, δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω αυτή την έκκληση, ειδικά στα νέα παιδιά, ώστε να μην βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα από αυτά που θέλουμε, τα οποία αναμφισβήτητα θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ