ΕΛΛΑΔΑ

«Πρέπει να ανοίξουν»: Επιστροφή στα θρανία με τρία μέτρα προτείνει η Αθηνά Λινού

«Πρέπει να ανοίξουν»: Επιστροφή στα θρανία με τρία μέτρα προτείνει η Αθηνά Λινού
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τον έντονο προβληματισμό της για την αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19 το προσεχές διάστημα στην Ελλάδα, αλλά και τις συνθήκες, υπό τις οποίες θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές, εκφράζει στο CNN Greece η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, (με Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και Υφηγεσία στον τομέα της Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού, που «μετρά» 40 και πλέον χρόνια στο πεδίο της πρόληψης, τονίζει σε συνέντευξή της στο CNN Greece ότι τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία αλλά αυτό πρέπει να γίνει «με ασφάλεια ώστε να μην κινδυνέψουν».

Πράγμα που, όπως τονίζει η ίδια, σημαίνει εκτός των άλλων και χρήση μάσκας.

Μάλιστα η ίδια εκφράζει και την αντίθεσή της για την λειτουργία με τη λογική του rotation, καθώς, στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρει, τα μικρά παιδιά, θα πρέπει να επιτηρούνται από baby sitter, ενώ τα μεγαλύτερα, θα βγαίνουν έξω με τους φίλους τους.

«Το γεγονός αυτό, ενέχει κινδύνους για μετάδοση και διασπορά του ιού» αναφέρει η κ. Λινού.

Η ίδια προτείνει τρία μέτρα:

Τη λειτουργία των σχολείων πρωί και απόγευμα, το άνοιγμα επιπλέον αιθουσών, είτε μουσείων που δεν λειτουργούν, είτε οίκων ευγηρίας (εδώ θα μπορούσε να βοηθήσουν σημαντικά οι Δήμοι και οι Περιφέρειες), καθώς και την εμπλοκή εθελοντών ενηλίκων αναφορικά με το θέμα της εκπαίδευσης.

Αυτό που έχει προταθεί στο εξωτερικό, όπως εξηγεί, είναι να εμπλακούν ενήλικοι εθελοντές (που μπορεί να είναι γονείς, ή άτομα με μόρφωση) και να επιτηρούν, ή να αναλάβουν την μισή τάξη.

Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε, όπως είναι άλλωστε και λογικό, για μαθητές που δεν έχουν ιδιαίτερες μαθητικές απαιτήσεις.

Ερωτηθείσα για το σύστημα rotation -δηλαδή να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο μέρα παρά μέρα- η κ. Λινού τονίζει πως ακόμη και ο Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι το εξετάζει και έχει αποφανθεί ότι είναι επικίνδυνο.

«Γι’ αυτό, προτείνω, την επέκταση του ωραρίου των σχολείων» τόνισε η κ. Λινού, και συμπλήρωσε:

«Βεβαίως και όλα αυτά κοστίζουν, αλλά αξίζει τον κόπο να επενδύσουμε, θα είναι πολύ κρίμα να χαθεί μία ακόμη χρονιά για τα παιδιά».

Προσθέτει δε, πως κάποιες από τις προτάσεις αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως «πράσινη ανάπτυξη».

Η κ. Λινού επιμένει, ωστόσο, ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν, πάντα, ωστόσο, με τα απαραίτητα και υψηλά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.

Μοριακό τεστ μετά από τρεις ημέρες

Η ειδικός αναφέρεται και στη χρήση μάσκας, τονίζοντας πως πρέπει να υιοθετηθεί παντού ενώ απαντά και στο ερώτημα εάν φοβάται την έξαρση του ιού, τώρα που τα κρούσματα ξεπερνούν τα 200 την ημέρα:

«Φυσικά και φοβάμαι… Θα πρέπει να υιοθετήσουμε την χρήση μάσκας παντού πλέον, από την ώρα που βγαίνουμε από το σπίτι μας, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε ένα νέο lockdown. Αν συνεχίσει η πορεία αυτή, τότε βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να οδηγηθούμε σε 300 ή και παραπάνω κρούσματα την ημέρα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να λάβει σκληρά μέτρα».

Ερωτηθείσα πότε θα πρέπει να κάνει τεστ ένας πολίτης που επιστρέφει από διακοπές, η ίδια απαντά:

«Μετά από τρεις ημέρες μπορεί να υποβληθεί σε έλεγχο, και μάλιστα σε μοριακό, απαντά, προσθέτοντας, ότι καλό είναι όσοι επιστρέφουν από νησιά, και έχουν στο περιβάλλον τους ηλικιωμένους, να τηρούν τις αποστάσεις για αρκετές ημέρες- τουλάχιστον για μία εβδομάδα- και να φορούν μάσκες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ