ΕΛΛΑΔΑ

«Επιχείρηση» σχολεία: Οι δωρεάν μάσκες, τα διαλείμματα και όλες οι αλλαγές

«Επιχείρηση» σχολεία: Οι δωρεάν μάσκες, τα διαλείμματα και όλες οι αλλαγές
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται από πλευράς κυβέρνησης και ειδικότερα υπουργείου Παιδείας η οριστικοποίηση των αποφάσεων που αφορούν στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας από μαθητές, δασκάλους και καθηγητές στο σύνολο των εκπαδευτικών δομών και σε όλες τις βαθμίδες.

Αφού οριστικοποιήθούν τα μέτρα την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης κυβέρνησης - επιστημόνων υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία φέτος θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη λειτουργία τους και τα μέτρα προφύλαξης που θα πρέπει να πάρουν τα παιδιά.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, διευκρίνισε την Παρασκευή ότι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σχολεία θα αφορά μόνο στους εσωτερικούς χώρους των εκπαιδευτικών δομών.

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open, η κυρία Κεραμέως χαρακτήρισε τη μάσκα «ασπίδα για την υγεία των παιδιών» και τόνισε το εξής:

«Η χρήση της μάσκας θα είναι στους εσωτερικούς χώρους. Στους εξωτερικούς θα είναι μόνο αν υπάρχει συνωστισμός. Στους εξωτερικούς, στη γυμναστική ή στα διαλείμματα κ.ο.κ. δε θα χρειάζεται τα παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας, να φοράνε μάσκα».

Ως προς το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, η υπουργός Παιδείας επισήμανε πως θα δοθούν άμεσα οδηγίες από τους ειδικούς επιστήμονες ως προς το ποιες μάσκες είναι ενδεδειγμένες και πώς θα πρέπει να τις χρησιμοποιούν τα παιδιά.

Θεοδωρικάκος: Δωρεάν μάσκες στους μαθητές για όσο διάστημα χρειαστεί

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγγειλε την εκπόνηση ενός σχέδιο, ώστε να καλυφθούν μέσω της αυτοδιοίκησης με μάσκες όλοι οι μαθητές της χώρας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε πως δόθηκε σχετική εντολή από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για τις προδιαγραφές μετά και την χθεσινή εισήγηση τους για χρήση μάσκας από όλους τους μαθητές»,υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας πως περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Λίγο αργότερα, με ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι με ειδική έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ προς όλους τους δήμους, «εφοδιάζουμε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς με μάσκες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε δε, πως θα γίνουν 9.500 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων.

«Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την καθαριότητα και την ασφάλεια των παιδιών μας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι μπορεί να παραταθεί και για το Σεπτέμβριο το μέτρο της τηλεργασίας ή back office, για τους δημόσιους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Το μέτρο κανονικά λήγει σε 10 ημέρες.

Τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν στα σχολεία

Από τις 7 Σεπτεμβρίου προβλέπονται τα ακόλουθα αυξημένα μέτρα προστασίας:

  • Υποχρεωτική η μάσκα
  • Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές
  • Αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι
  • Συστηματικός καθαρισμός των σχολείων
  • Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Για τις μάσκες στα νηπιαγωγεία

Ερωτηθείς για τις μάσκες στα νηπιαγωγεία και το άνοιγμα των σχολείων, ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, τόνισε το πρωί της Παρασκευής πως οι εκπαιδευτικές δομές πρέπει να ανοίξουν γιατί είναι «ζωτική λειτουργία για το κράτος».

«Χρησιμοποιούμε όσα μέσα έχουμε και ένα από αυτά είναι η μάσκα. Ο ΠΟΥ είπε με σαφήνεια ότι παιδιά ηλικίας άνω των τριών ετών μπορούν να φοράνε με ασφάλεια τη μάσκα. Τα παιδιά προσαρμόζονται, εξαρτάται και από τους δασκάλους και από τους συγγενείς τους», ανέφερε ο ειδικός, που παράλληλα εξέφρασε το φόβο πως θα πιεστεί το σύστημα υγείας εάν τα πράγματα «ξεφύγουν».

«Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Με μάσκες οι μαθητές στα σχολεία

Κατά τα λοιπά, για το άνοιγμα των σχολείων και τη χρήση μάσκας είχε μιλήσει το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και μέλος την επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Όπως είπε και ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα και θα δοθούν σαφείς οδηγίες.

Τα παιδιά που συγχρωτίζονται με ηλικιωμένους θα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους, επεσήμανε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η μεταδοτικότητα από παιδιά σε ενηλίκους είναι μικρή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έως τώρα οι ειδικοί.

Σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου, είπε ότι υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς.

«Αν τα κρούσματα αυξηθούν δεν θα έχουμε την ίδια εικόνα και λειτουργία του σχολείου», τόνισε. Τα παιδιά θα προαυλίζονται ανά ομάδες, δεν θα βγαίνουν διάλειμμα όλες οι τάξεις στον ίδιο χώρο. Επίσης, συζητείται και το θέμα αλλαγής ωραρίου του σχολείου.

«Στόχος είναι να μην κλείσει το σχολείο στην περίπτωση κρούσματος», τόνισε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ

Τι μάσκα να φορούν τα παιδιά

Ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων εξήγησε πως η μάσκα που θα φορούν τα παιδιά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερων προδιαγραφών. Συστήνει, μάλιστα, τη βαμβακερή μάσκα και να πλένεται καθημερινά. Θα δοθούν ακριβείς οδηγίες, ανέφερε.

Συγκεκριμένα, θα γίνουν σποτάκια και ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς. Επίσης, συμβούλευσε τους γονείς να προμηθεύονται τις μάσκες από φαρμακεία και όχι από οπουδήποτε, για να είναι σίγουροι για την ποιότητα και την ασφάλειά τους.

Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ

Υποχρεωτική η μάσκα

Στο STAR μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως όπου ανέφερε με λεπτομέρειες τα πρώτα μέτρα που έχουν αποφασιστεί από το υπουργείο Παιδείας για τον κορωνοϊό.

Όπως εξήγησε η υπουργός η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ εξετάζεται αν θα πρέπει να φορούν μάσκα και οι μαθητές μικρής ηλικίας, όσοι φοιτούν δηλαδή στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε επίσης ότι θα υπάρχουν αλλαγές και στις απουσίες, καθώς πλέον το πλαίσιο θα είναι πιο περιορισμένο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο μαθητής θα μπορεί να απουσιάζει:

  • στην περίπτωση που νοσεί με Covid-19
  • αν νοσεί κάποιος από το περιβάλλον του
  • αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Σημειώνεται ότι για τις παραπάνω περιπτώσεις, θα πρέπει να καταθέσει στο σχολείο του και τα ανάλογα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Τι θα γίνει εάν υπάρξει κρούσμα σε σχολείο

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη ειδικού πρωτόκολλου σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού σε σχολική μονάδα.

«Αναμένεται να βγει ένα αναλυτικό πρωτόκολλο. Μέχρι στιγμής υπήρχε η οδηγία ότι κλείνει το τμήμα και ακολουθεί ιχνηλάτηση. Θα αναμένουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της επιτροπής των ειδικών στην κατεύθυνση αυτή. Το υπουργείο, πάντως, είναι προετοιμασμένο να παρέχει τηλε-εκπαίδευση σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Δείτε όσα είπε η κ. Κεραμέως στο βίντεο που ακολουθεί:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ