Κορωνοϊός: Τι συζητήθηκε στη νέα κυβερνητική σύσκεψη
Ανανεώθηκε:
Νέα σύσκεψη για την πανδημία στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά σε επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς για να βεβαιωθεί πως όλα τα ανοιχτά ζητήματα προχωρούν κανονικά.
Μεταξύ αυτών και οι μάσκες που θα διατεθούν σε παιδιά και εκπαιδευτικούς για τη νέα σχολική χρονιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» των συζητήσεων έπεσε και το ενδεχόμενο να ανοίξουν σταδιακά τα σχολεία -δηλαδή πρώτα τα δημοτικά και μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό -τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή.
Στο «μικροσκόπιο» μπήκαν και όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να εξεταστεί εάν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και σε άλλες περιοχές όπου εμφανίζεται υψηλό ιικό φορτίο.
Την ίδια ώρα, συζητήθηκε και σε ποιες περιοχές μπορούν να αρθούν τα μέτρα, καθώς η επιδημιολογική εικόνα είναι καλύτερη.
Πληροφορίες αναφέρουν πως εντός της ημέρας αναμένονται και αποφάσεις για το πώς θα γίνει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΘ έχει ακυρωθεί για φέτος, υπό το φόβο δημιουργίας μιας νέας υπερεστίας μόλυνσης στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα.
Στη σύσκεψη μετείχαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος.
Ανησυχία για τα τριψήφια νούμερα
Εντείνεται ο προβληματισμός των ειδικών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τα καθημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ να δείχνουν κρούσματα σταθερά πάνω από 200 τις τελευταίες ημέρες.
Μετά το αρνητικό ρεκόρ των 293 κρουσμάτων της Τετάρτης, τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας κατέγραψε χθες, Πέμπτη, 259 μολύνσεις.
Εξ αυτών, μόλις 31 κρούσματα ήταν εισαγόμενα. Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκαν και επτά θάνατοι συμπολιτών μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 256.
Ανησυχία επικρατεί και για τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, καθώς έχουν φτάσει πλέον τους 35 και υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν ταχύτατα και δραματικά το επόμενο διάστημα.
Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιστρέψουν και οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου, έχουν θέσει τις υγειονομικές Αρχές αλλά και την κυβέρνηση σε «κόκκινο συναγερμό».
Οι υγειονομικές Αρχές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται και οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει δηλώσει πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες και θα γίνουν γνωστές την 1η Σεπτεμβρίου.
Το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Του δημοτικού θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου και Λυκείου αργότερα. Το σενάριο για άνοιγμα στις 14 του μήνα, έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και ενδεχόμενη πραγματοποίηση αυτού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους», είπε, συγκεκριμένα, ο καθηγητής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.
Τα τελευταία στοιχεία
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων άγγιξε πλέον τα 9.531, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.
Από αυτά, τα 1975 (20.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4271 (44.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Την ίδια ώρα 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 11 (31.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 45.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Πού καταγράφηκαν τα κρούσματα
Από τα 228 εγχώρια κρούσματα, τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, τα 14 με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 4 με γνωστές συρροές.
- 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 107 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 23 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 1 στην Π.Ε. Δράμας
- 1 στην Π.Ε. Έβρου
- 3 στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 7 στην Π.Ε. Ημαθίας
- 5 στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 2 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 στην Π.Ε. Καβάλας
- 3 στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 7 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 1 στην Π.Ε. Κορινθίας
- 4 στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 5 στην Π.Ε Λάρισας
- 22 Π.Ε. Μυτιλήνη, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή και 14 με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
- 1 στην Π.Ε. Ξάνθης
- 6 στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 3 στην Π.Ε. Πιερίας
- 2 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 9 στην Π.Ε. Χανίων
- 2 στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 8 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Η ανησυχία για τον Σεπτέμβριο
Την ίδια ώρα, εν μέσω της ανησυχητικής αύξησης των περιστατικών κορωνοϊού, μεγάλος είναι και ο φόβος για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.
Και αυτό γιατί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις υγειονομικές Αρχές.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, ΝίκηΚεραμέως, η τελική απόφαση για την ημερομηνία που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς θα ληφθεί την 1η Σεπτεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο για τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι έτοιμο και προβλέπει αυστηρά μέτρα για την προστασία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών.
Σχολεία: Πώς θα λειτουργήσουν – Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Βάσει όσων ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα φορούν μάσκες παντού –με μοναδικές εξαιρέσεις τα διαλείμματα και το μάθημα της γυμναστικής.
Την ίδια ώρα, οι τάξεις θα λειτουργούν ως «κλειστές κάψουλες», με μικρό και ελεγχόμενο αριθμό μαθητών και διαφορετικά διαλείμματα.
Παρότι η κ. Κεραμέως ανέφερε πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα χρειαστεί να «σπάσουν» τα τμήματα γιατί ο μέσος όρος είναι κάτω από 17 μαθητές, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ρεαλιστικό –τουλάχιστον όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Μάλιστα, αποκλείστηκε και το ενδεχόμενο δημιουργίας πρωινών και απογευματινών τμημάτων.