ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερη νύχτα - κόλαση στη Μόρια: Σε δρόμους και χωράφια κοιμήθηκαν οι μετανάστες

Δεύτερη νύχτα - κόλαση στη Μόρια: Σε δρόμους και χωράφια κοιμήθηκαν οι μετανάστες
CNN GREECE/ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΥΤΙΛΗ

Στις φλόγες τυλίχθηκε για δεύτερο βράδυ ο προσφυγικός καταυλισμός της Μόριας στη Μυτιλήνη, αποτελειώνοντας στην ουσία ό,τι είχε μείνει όρθιο από τις μεγάλες φωτιές της νύχτας της Τρίτης.

Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, γυναίκες και μικρά παιδιά, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν τη νύχτα δίπλα στα καμένα, σε χωράφια, δρόμους, πάρκινγκ και σε μαγαζιά καθώς οι προσωρινοί χώροι διαμονής τους καταστράφηκαν εντελώς. Πολλοί μάλιστα ήταν αυτοί που πέρασαν τη νύχτα δίπλα σε κάδους σκουπιδιών.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν επέτρεψαν οι μετανάστες να μετακινηθούν προς την ενδοχώρα, ενώ αρκετές φορές έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση κάνοντας λόγο για υγειονομική βόμβα καθώς 35 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μόλις 8 από αυτούς έχουν εντοπιστεί.

Μάλιστα, αργά το βράδυ ξέσπασαν και επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και αστυνομικών.

Οι ομάδες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει την περιοχή όλων των γύρω χωριών και προσπαθούν να τους εμποδίσουν να μετακινηθούν προς την πόλη, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να αντιδρούν και να συνεχίζεται η ένταση, η οποία αναμένεται να κρατήσει μέχρι και το πρωί, όταν και θα αποφασιστεί από την πολιτεία για το πού θα μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί.

Με τσάρτερ στη Θεσσαλονίκη τα ασυνόδευτα παιδιά

Με τρεις πτήσεις μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη τα συνολικά 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από το κατεστραμμένο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Η μεταφορά των παιδιών ξεκίνησε χθες το βράδυ και ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί με την πτήση που μετέφερε τα τελευταία 75 προσφυγόπουλα.

Τα παιδιά υποδέχονταν στο αεροδρόμιο Μακεδονία κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης προκειμένου να συντονίσουν την μεταφορά σε ξενοδοχεία της βόρειας Ελλάδας. Σημειώνεται ότι σε όλα τα προσφυγόπουλα διενεργήθηκε τεστ κορωνοϊού, πριν από την αναχώρησή τους από τη Λέσβο και για προληπτικούς λόγους, οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου συνοδεύει τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων τόσο για τους πρόσφυγες-μετανάστες της Μόριας, όσο και για τον τοπικό πληθυσμό. Mήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Εκφράζω τη λύπη μου για τα γεγονότα. Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας».

Δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσαν για προσωρινή φιλοξενία, ενώ ετοιμάζεται μία γρήγορη κατασκευή.

Συγχρόνως ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να διενεργεί με ταχύ ρυθμό πολλά τεστ κορωνοϊού σε κατοίκους του νησιού.

Παράλληλα, εστάλησαν στο νησί τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, με σκοπό να αποκατασταθεί πλήρως ο έλεγχος της κατάστασης.

AP Photo/Petros Giannakouris

Ο πολύπαθος τοπικός πληθυσμός αποφασίστηκε να ενισχυθεί με «μετακίνηση πόρων», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ παράλληλα, «θα υπάρξει μεγάλη βοήθεια και από την Ευρώπη».

Υπουργείο Μετανάστευσης: Εντός της ημέρας οι απαραίτητες ενέργειες για στέγαση προσφύγων και μεταναστών

Σε ανακοίνωσή του το πρωί της Πέμπτης, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζει πως εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση, αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση
Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των χτεσινών του ενεργειών, το Υπουργείο αναφέρει ότι η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης».

«Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων», συμπληρώνει.

Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης:

«Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Νέα εστία

Υπενθυμίζεται πως η νέα εστία φωτιάς ξέσπασε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα της Τετάρτης και έκαψε σκηνές που δεν είχαν καεί από την προηγούμενη πυρκαγιά, με το ΚΥΤ να έχει καταστραφεί πλέον ολοσχερώς.

Στις σκηνές υπήρχαν γκαζάκια και φιάλες υγραερίου, τα οποία δημιουργούν εκρήξεις, με την Πυροσβεστική να είναι επί ποδός.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρο το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα στον καταυλισμό.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίαςη Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,για λόγους δημόσιας υγείας».

Η κήρυξη αυτή ιθα σχύει για τέσσερις μήνες.

Μηταράκης: Τα φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα

Για φαινόμενα παραβατικότητας τα οποία δεν θα μείνουν ατιμώρητα, έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα στην Μυτιλήνη για την κατάσταση στη Μόρια.

«Φαινόμενα παραβατικότητας σαν αυτά που βιώσαμε χθες, δεν θα μείνουν ατιμώρητα», τόνισε ο κ. Μηταράκης, λέγοντας ότι τα γεγονότα ξεκίνησαν από αιτούντες άσυλο μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω εντοπισμού κρουσμάτων.

Μητσοτάκης: Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί

Ο πρωθυπουργός με δήλωσή του εξέφρασε τη θλίψη του για τα όσα συνέβησαν στο ΚΥΤ της Μόριας , δηλώνοντας ταυτόχρονα πώς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση διότι όπως εξηγεί υπάρχει σοβαρό ζήτημα Εθνικής Ασφάλειας στην περιοχή

«Εκφράζω τη λύπη μου για τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια. Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας», αναφέρει στην δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει:

«Όλο το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν. Απομακρύνονται ήδη από εκεί σήμερα, όλα τα ασυνόδευτα παιδιά.


Ενημέρωσα, μάλιστα, σχετικά και τις ευρωπαϊκές αρχές με τις οποίες άλλωστε βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία. Το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι εξάλλου πρωτίστως ευρωπαϊκό.


Η Ελλάδα έχει, ήδη, σηκώσει πολύ βαρύτερο φορτίο από εκείνο που της αναλογεί. Αύριο θα επισκεφθεί την Μυτιλήνη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον οποίο θα έχω συνάντηση την Παρασκευή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ