ΕΛΛΑΔΑ

Γώγος για άνοιγμα σχολείων: Σε ποσοστό 95% προστατεύει η μάσκα

Γώγος για άνοιγμα σχολείων: Σε ποσοστό 95% προστατεύει η μάσκα
AP Photo/Jeffrey Schaeffer

Η μάσκα προστατεύει σε μεγάλο βαθμό αν χρησιμοποιείται σωστά από όλους, τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων.

«Με τα δεδομένα που υπάρχουν, την προστατευτική δράση της μάσκας που φαίνεται όταν τη φορούν όλοι σε έναν συγκεκριμένο χώρο, υπάρχει πολύ μεγάλη προστασία σε βαθμό που μπορεί να φτάσει και το 95%», δήλωσε συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega.

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει και απόσταση αλλά να τηρούνται και όλοι οι κανόνες ασφαλείας, πέραν της μάσκας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση του ιού.

Τα παιδιά μεταδίδουν δυσκολότερα τον ιό

Σχετικά με τον ιό και τη μετάδοσή του από τα παιδιά, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά κάτω των 10 ετών μεταδίδουν με πολύ χαμηλό ποσοστό τον ιό και δε νοσούν βαριά, ενώ τα παιδιά άνω των 14 ετών μεταδίδουν όπως οι ενήλικες.

«Η προσπάθεια γίνεται τα παιδιά να είναι σε συγκεκριμένη τάξη, ώστε, ακόμη και αν εμφανιστεί κρούσμα, να μπορούμε γρήγορα να το ιχνηλατήσουμε».

Πότε θα κλείνει ένα σχολείο

Διάφορα είναι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα κορωνοϊού σε σχολική αίθουσα.

«Μέχρι δύο κρούσματα σε ένα σχολείο, θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Αν έχουμε τρία κρούσματα και πάνω μπορεί να χρειαστεί να κλείσει ακόμη και ολόκληρο συγκρότημα».

Αποτελεσματικό μέτρο η καθολική χρήση μάσκας

Αναφερόμενος στην καθολική χρήση μάσκας, ο κ. Γώγος τόνισε ότι αποτελεί ένα εύκολο μέτρο σε περίπτωση μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων, ωστόσο τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα δε δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Είναι πολύ καλό μέτρο και πρέπει να το έχουμε πάντα υπόψιν».

Σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είπε ότι «όσοι περισσότεροι το κάνουν τόσο το καλύτερο», ωστόσο αν πειθαρχούμε στα μέτρα για τον κορωνοϊό θα μειωθούν και τα κρούσματα της γρίπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ