ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συναγέρμος για την Αττική - Δεν αποκλείονται lockdown δήμων

Κορωνοϊός: Συναγέρμος για την Αττική - Δεν αποκλείονται lockdown δήμων
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Μονόδρομος φαίνεται πως είναι η λήψη επιπρόσθετων μέτρων και στην Αττική, στην οποία καθημερινά καταγράφονται περίπου 100 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται διαρκώς και οι διασωληνωμένοι.

Οι ειδικοί της επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχουν καταρτίσει λίστα με επιπρόσθετα μέτρα που θα δοθεί στην κυβέρνηση για να αξιολογηθεί, μετά από εντολή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα εισηγηθεί η επιτροπή στον πρωθυπουργό ενδέχεται να είναι: τοπικά lockdown (σσ. δήμων), ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης να μην ξεπερνά τα τέσσερα άτομα, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαφτίσια, κηδείες, να γίνοναι με λιγότερα άτομα από ότι ισχύει σήμερα. Ακόμη, διακοπή λειτουργίας μεγάλων συναυλιακών χώρων.

Η εισήγηση θα αφορά στο κέντρο της Αθήνας και ενδεχομένως και άλλες περιοχές της Αττικής με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Δεν αποκλείεται να υπάρχει και εισήγηση που αφορά την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους αλλά και την επιβολή κυλιόμενου ωραρίου εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί μοντέλο Πόρου ή Ημαθίας.

Ο φόβος αυτή τη στιγμή είναι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν έχουν σημειώσει την αναμενόμενη απόδοση. Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα των σχολείων αναβλήθηκε για τις 14 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να έχει επιτευχθεί μια σχετική ύφεση στην επιδημία, πράγμα που φαίνεται ότι δεν συνέβη.

Κικίλιας: Έτοιμοι για τοπικά lockdown στην Αττική

Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο Βασίλης Κικίλιας στο Open:

«Να υπενθυμίσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση».

Το ερώτημα είναι πώς μπορούν να γίνουν τοπικά lockdown σε μια περιοχή σαν την Αττική, η οποία παρά το τεράστιο μέγεθός της, συνιστά ενιαίο σύνολο.

Οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα παρθούν από τον κ. Μητσοτάκη ενδεχομένως να ανακοινωθούν την Τρίτη.

Τα ανησυχητικά στοιχεία - Αυξάνονται οι ΜΕΘ

Στην Ελλάδα συνεχίζεται η έξαρση των κρουσμάτων, χωρίς όμως να φτάνουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις τύπου Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 180 νέα κρούσματα κορωνοϊού τη Δευτέρα.

Ο αριθμός είναι μικρότερος από τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντα τις Δευτέρες τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι λιγότερα γιατί τα Σαββατοκύριακα είναι μικρότερος ο αριθμός των τεστ.

Είναι όμως ανησυχητικά:

-Οι 5 θάνατοι σε 24 ώρες (310 στο σύνολο).

-Η συνεχιζόμενη αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ οι οποίοι έφτασαν τους 59.

-Η μεγάλη συγκέντρωση κρουσμάτων στην Αττική όπου καταγράφηκαν τα 102 από τα 180 κρούσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ