ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πιέζονται οι ΜΕΘ στη χώρα - Νέο «ρεκόρ» κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Πιέζονται οι ΜΕΘ στη χώρα - Νέο «ρεκόρ» κρουσμάτων
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανησυχητική εξακολουθεί να είναι η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τα κρούσματα να σημειώνουν αριθμό «ρεκόρ» και τις ΜΕΘ να πιέζονται.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα ανακοίνωσε 453 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα στη χώρα, εκ των οποίων τα 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται έτσι στα 15.595, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Τα 2.618 (16.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.592 (42.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Κικίλιας: Έχουμε 99 κενές κλίνες στην Αττική

«Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε ΜΕΘ», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Στις αρχές Οκτωβρίου εγκαινιάζονται οι 50 κλίνες ΜΕΘ στο Σωτηρία και άλλες 12 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και ακολουθούν οι 174 μέχρι το Δεκέμβριο, που είναι η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και προχωράμε», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Ενώ πρόσθεσε:

«Αλλά αν δεν προσέξουμε, αν αμελήσουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αντίθετοι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν αντέχουμε όσες και να έχουμε».

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μάς παρέδωσε 565 κλίνες ΜΕΘ, σήμερα έχουμε 941. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να κάνουμε ανακοίνωση ότι μένουν 22 μόνο κρεβάτια αδιάθετα στην Αττική. Είναι λυπηρό, είναι θλιβερός ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι κάνουν αντιπολίτευση, λυπάμαι πραγματικά.

Το Σεπτέμβριο του 2018 είχαμε 35 άτομα λίστα αναμονής στην Αττική για να βρουν ένα κρεβάτι ΜΕΘ και δεν είχαμε κορωνοϊό. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, με τη δική μας διακυβέρνηση, έχουμε 99 κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική εν μέσω πανδημίας».

Ξενοδοχεία καραντίνας για ασυμπτωματικούς νεαρούς

Παράλληλα, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι στα νοσοκομεία της Αθήνας «είναι αυξημένος ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι προσέρχονται με Covid. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί και νεαροί σε ηλικία και επειδή υγειονομικά δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε στα σπίτια στα οποία μένουν πέντε-πέντε και δέκα-δέκα, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε υγειονομική "βόμβα", τους κρατάμε στο νοσοκομείο.

Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα προχωρήσουν, προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες μας και να προστατεύσουν και αυτές τις ευάλωτες ομάδες, σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπως είχαμε το καλοκαίρι, με υγειονομική επίβλεψη.

Να φιλοξενηθούν εκεί ασυμπτωματικοί νεαροί, κατά κύριο λόγο, μετανάστες, πρόσφυγες με Covid, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας και επίσης να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία μας».

ΠΟΕΔΗΝ: Γεμίζουν επικίνδυνα οι ΜΕΘ

Οι κλίνες ΜΕΘ «γεμίζουν επικίνδυνα ειδικά στην Αττική» προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

«Χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις προκειμένου να λειτουργήσουν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ. Σε λίγο θα δούμε διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους με άλλα περιστατικά κορωνοϊού ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής», προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύψας: Εάν οι πολίτες δεν κάνουν ό,τι πρέπει, τότε είναι πιθανό να ζήσουμε εικόνες Ιταλίας

Ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, παραδέχτηκε ότι η Αττική βρίσκεται στο πορτοκαλί χρώμα και είναι ένα βήμα πριν βρεθεί στο κόκκινο, δηλαδή σε ένα νέο lockdown.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε πως αυτό θα κριθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι υγειονομικές Αρχές περιμένουν να δουν αν θα αποδώσουν και εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που ελήφθησαν.

«Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες γιατί περιμένουμε να δούμε αν θα αποδώσουν τα νέα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο κ. Σύψας υπογράμμισε πως εάν οι πολίτες δεν κάνουν ό,τι πρέπει, τότε είναι πιθανό στην Ελλάδα, να ζήσουμε εικόνες Ιταλίας και «εικόνες Μπέργκαμο».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι όσον αφορά στο lockdown κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για την οικονομία συνολικά και γι' αυτό εξέφρασε την ευχή κάτι τέτοιο να μη συμβεί.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ επανέλαβε την ανάγκη χρήσης μάσκας και τόνισε ότι πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πώς θα κινηθεί η διαδικασία παραγωγής εμβολίου.

«Η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο και προστατεύει γιατί δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις» κατέληξε ο καθηγητής.

Τα τελευταία στοιχεία

Συνολικά 453 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα στη χώρα, εκ των οποίων τα 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται έτσι στα 15.595, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Τα 2.618 (16.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.592 (42.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα μας αγγίζει τους 347.

Τρεις οι νεκροί μέσα σε λίγες ώρες - Κατέληξε 59χρονος

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 21/09/2020

184 νέα κρούσματα στο Καρά Τεπέ

Σήμερα, ανακοινώθηκαν 184 νέα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στο Καρά Τεπέ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα έγινε γνωστό πως από τις 12 Σεπτεμβρίου 2020 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου 2020 κλιμάκια του ΕΟΔΥ επιχειρούν στη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη (ΚΥΤ Καρά Τεπέ), έχοντας πραγματοποιήσει συνολικά 7.064 ελέγχους γρήγορου τεστ αντιγόνου (rapid test) για ανίχνευση του κορωνοϊού.

Έχουν ανευρεθεί συνολικά 243 νέες μολύνσεις (ποσοστό 3,44 %), εκ των οποίων 128 είναι άνδρες (52,7%), με μέση ηλικία τα 24 έτη.

Επίσης, εξετάσθηκαν 40 μέλη διαφόρων ΜΚΟ, καθώς και 120 αστυνομικοί που εργάζονται στο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν στο σύνολο τους αρνητικά.

Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων

Από τα 453 επιπλέον κρούσματα που δηλώθηκαν, τα 426 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 195 συνδέονται με γνωστές συρροές. Από αυτές τις συρροές, οι 184 συνδέονται με το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ.

Αναλυτικότερα:

  • 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
  • 174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (εκ των οποίων 1 αναφέρει ταξίδι στη Χαλκιδική)
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 184 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων εκ των 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
  • 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ