ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Ένταση στον Άρειο Πάγο για το «σπάσιμο» των ισοβίων του Κορκονέα

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Ένταση στον Άρειο Πάγο για το «σπάσιμο» των ισοβίων του Κορκονέα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Σε φορτισμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο ΣΤ' τμήμα του Αρείου Πάγου της αίτησης αναίρεσης του ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» που αναγνωρίστηκε στον καταδικασθέντα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πρώην ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η αντεισαγγελέας Αναστασία Δημητριάδου, ακολουθώντας το σκεπτικό της αναίρεσης που έχει ζητήσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, συντάχθηκε με την αναίρεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας ως προς το σκέλος του ελαφρυντικού.

Υπενθυμίζεται ότι η αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου «έσπασε» τα ισόβια για τον πρώην ειδικό φρουρό που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι 13 έτη κάθειρξης και λόγω έκτισης μεγάλου μέρους της ποινής, αποφυλακίστηκε με όρους.

Νωρίτερα, η διαδικασία φορτίστηκε όταν ο συνήγορος του Επ.Κορκονέα, Βαγγέλης Ανδρούλας, υπέβαλε ένσταση υποστηρίζοντας ότι οι δικηγόροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν το λόγο. Ακολούθησε σε έντονους τόνους η τοποθέτηση των δικηγόρων της πλευράς Γρηγορόπουλου, οι οποίοι χαρακτήρισαν καταχρηστική, προκλητική και υποβολιμαία την ένσταση.

Κωνσταντόπουλος: Με έναν τρόπο προκλητικό ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που φαλκιδευει τις εγγυήσεις της δημοκρατικής νομιμότητας

«Με έναν τρόπο προκλητικό ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που φαλκιδευει τις εγγυήσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και φαλκιδευει τα δικαιώματα των υποστηρίζαντνων την κατηγορία» ειπε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, και συμπλήρωσε:

«Η μητέρα και η αδερφή του Αλ.Γρηγοροππυλου εκλήθησαν μετά από αναίρεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ενώ όμως κληθήκαμε και μας επετράπη να παραστούμε μας απαγορεύτηκε να μιλήσουμε με ένα νομικιστικο πρόσχημα και μας επετράπη όμως να καταθέσουμε υπόμνημα. Γύρω από την ερμηνεία του νόμου εξασκούνται πρακτικές δικαστηριακές που σχετικοποιούν τη σωστή εφαρμογή του νόμου».

Κωνσταντοπούλου: Η απόφαση για τον Κορκονέα οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα

Με τη σειρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε:

«Ήρθαμε εδώ υπερασπιζόμενοι τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο μετά από την προκλητική απόφαση του Εφετείου, που εκδόθηκε κατόπιν μεθόδευσης, με μια προσχηματική αιφνίδια ασθένεια του συνηγόρου υπεράσπισης μετατέθηκε για να ισχύσουν ευμενέστερες διατάξεις».

Και συμπλήρωσε:

«Το ζήτημα δεν είναι ο νόμος, είναι το δίκαιο που σήμερα έχει τραυματιστεί γιατί περιφέρεται θρασύτητα δικαιωμένος ο δολοφόνος, αλλά και γιατί ο ΑΠ αρνήθηκε στην οικογένεια να τοποθετηθεί. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας αστυνομικός με πολλαπλώς ελεγκτέα συμπεριφορά, είχε κακό όνομα στην αστυνομία, τον αποκαλούσαν Ράμπο, αυτός ο άνθρωπος είχε το προνόμιο του ελαφρυντικού. Διαμαρτυρόμαστε γιατί στα δώδεκα χρόνια που έχουν περάσει, έχουν περισσέψει οι Παρακρατικές παρεμβάσεις στην υπόθεση, πάντα με στόχο να απαλειφθούν οι ποινές. Η οικογένεια του παιδιού όμως έχει υποστεί την πιο βάναυση μεταχείριση. Το ότι σήμερα ο ΑΠ αποφάσισε να μην μιλήσει η οικογένεια, δείχνει το μέγεθος του κινδύνου. Τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο τον σκότωσε ο Κορκονέας , αλλά το χέρι του το όπλισαν όλες οι δικαστικές αποφάσεις με αστυνομικούς που έχουν πέσει στα μαλακά. Η απόφαση για τον Κορκονέα οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ