ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμο ζήτημα η υγειονομική κάλυψη των προσφύγων- Ανεπαρκής η χρηματοδότητση

Κρίσιμο ζήτημα η υγειονομική κάλυψη των προσφύγων- Ανεπαρκής η χρηματοδότητση
EUROKINISSI/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την ίδια ώρα που περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι διασκορπισμένοι στα κέντρα μετεγκατάστασης ανά την Ελλάδα, η υγειονομική κάλυψη αυτών των ανθρώπων αναδεικνύεται σε κρίσιμο ζήτημα, καθώς τα προβλήματα είναι αρκετά.

Το υπουργείο Υγείας έθεσε χθες σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα για το λιμάνι του Πειραιά, όπου αυτή την στιγμή βρίσκονται περίπου 5.000 άτομα.Η κυβέρνηση στοχεύει στην επιβράδυνση της μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς τον Πειραιά, καθώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις προσωρινής παραμονής δεν επαρκούν.

Την ίδια στιγμή, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, απευθύνει έκκληση στα μέλη του, να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στο Ιατρείο του κέντρου μετεγκατάστασης στα Διαβατά, όπου η κατάσταση είναι δραματική.

Μεγάλες ελλείψεις σε τροφή, νερό και φάρμακα και πολλά μικρά παιδιά άρρωστα βρίσκονται και στην Ειδομένη, όπου στους πρόχειρους καταυλισμούς διαμένουν περίπου 2.000 -2.500 άνθρωποι, με τον ΙΣΘ να κάνει έκκληση για συγκέντρωση ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε ανακοινώσει το άνοιγμα τριών νέων χώρων, και στέλεχος του υπουργείου Υγείας δήλωνε ότι αρχικά την περίθαλψη των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν εκεί, θα αναλάβουν οι υγειονομικές υπηρεσίες του στρατού.

Μέχρι στιγμής, οι τεράστιες ανάγκες επιχειρείται να αντιμετωπιστούν σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, ενώ τα επείγοντα περιστατικά θα διακομίζονται στα κατά τόπους νοσοκομεία.

Προς το παρόν, δεν προβλέπεται επιπλέον κονδύλι για την χρηματοδότηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ενώ πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι τα περιστατικά θα εντάσσονται στη διαδικασία των επειγόντων και το κόστος νοσηλείας θα καλυφθεί και από το κονδύλι των 100 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστους.

Σημειώνεται ακόμα ότι, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, η νοσηλεία μόνο 2.000 προσφύγων από την αρχή του 2015 μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, είχε στοιχίσει 800.000 ευρώ.

Προς το παρόν, το μεγάλο βάρος της περίθαλψης μεταναστών και προσφύγων σηκώνει η Κοινωνία των Πολιτών και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ