ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Κορωνοϊός: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά
Φωτογραφία αρχείου ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συνεχίζουν την αυξητική τους πορεία τα σχολεία και τμήματα σχολικών μονάδων που κλείνουν λόγω κρουσμάτων του κορωνοϊού προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί σε γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και υγειονομικές Αρχές.  

Λίγο πριν μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και σύμφωνα με την ανανεωμένη λίστα του υπουργείου Παιδείας, 150 είναι πλέον οι σχολικές μονάδες που θα βάλουν «λουκέτο» είτε σε επιμέρους τμήματα είτε θα αναστείλουν στο σύνολό τους τη λειτουργία τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των λουκέτων αφορά σε τμήματα σχολικών μονάδων και όχι σε ολόκληρα σχολεία.

Σημειώνεται πως κλειστό μέχρι και αύριο, 30 Σεπτεμβρίου, θα παραμείνει το ειδικό δημοτικό σχολείο Σαλαμίνας, ενώ μέχρι την 1η Οκτωβρίου το 2ο νηπιαγωγείο Δάφνης.

Κλειστά επίσης θα παραμείνουν έως 1η Οκτωβρίου το 14ο νηπιαγωγείο Καβάλας, έως 29-09-2020 το 7ο γυμνάσιο Νέας Σμύρνης και ως τη 2α Οκτωβρίου το 2ο γυμνάσιο Πετρούπολης.

(σ.σ. η σχετική λίστα του υπουργείου Παιδείας ανανεώνεται διαρκώς)

Υπενθυμίζεται ότι βάσει πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ, σε περίπτωση μεμονωμένου κρούσματος σε μαθητή, αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας του τμήματος για 14 ημέρες, ενώ για την αναστολή λειτουργίας της σχολικής μονάδας απαιτούνται τουλάχιστον τρία κρούσματα, μη σχετιζόμενα άμεσα μεταξύ τους.

Σε περίπτωση κρούσματος σε εκπαιδευτικό, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του και σε περίπτωση που διδάσκει σε περισσότερα από ένα τμήματα, λαμβάνεται απόφαση για αναστολή λειτουργίας κατόπιν απόφασης του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από σύμφωνη γνώμη του του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη την Δευτέρα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είπε πως η μεγάλη εικόνα είναι ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν με τρόπο υποδειγματικό τα μέτρα, σημειώνοντας ότι «περιμέναμε τα κρούσματα γι’ αυτό έχουμε θωρακιστεί», υπογραμμίζοντας ότι «αυτή την στιγμή είναι κλειστό το 0.2% των τμημάτων των σχολείων σε όλη την χώρα».

Σχετικά με τα κρούσματα στα σχολεία και πότε κάποιος μαθητής μπαίνει σε καραντίνα η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες του ΕΟΔΥ, καθώς και για την ιχνηλάτηση των επαφών.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σχολεία λειτουργούν και τα παιδιά εφαρμόζουν κατά συντριπτική πλειοψηφία τα μέτρα. Αυτό είναι σημαντικό και ελπιδοφόρο», τόνισε η υπουργός Παιδείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ