ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Παράταση μέτρων στην Αττική έως 12 Οκτωβρίου - Κρίσιμη η κατάσταση στην Πέλλα

Κορωνοϊός: Παράταση μέτρων στην Αττική έως 12 Οκτωβρίου - Κρίσιμη η κατάσταση στην Πέλλα
ΙΝΤΙΜΕ

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αττική καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με την Πολιτική Προστασία να αποφασίζει την παράταση των μέτρων έως τις 12 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης κρούουν τoν κώδωνα του κινδύνου για τον χειμώνα. 

Παίρνοντας το λόγο στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως από τα 460 σημερινά κρούσματα, τα 207 καταγράφηκαν στην Αττική, σημειώνοντας πως η δυναμική της επιδημίας παραμένει δυσανάλογα αυξημένη.

Ο καθηγητής τόνισε για ακόμη μια φορά πως η μάσκα και η κοινωνική απόσταση παραμένουν η «ραχοκοκαλιά» της προστασίας μας έναντι του κορωνοϊού.

Κατά τον ίδιο, το σενάριο της δραματικής εκθετικής αύξησης στην Ελλάδα φαίνεται να έχει ανασταλεί.

Αναλυτικά, είπε:

«Η δυναμική της επιδημίας παραμένει δυσανάλογα αυξημένη στην Αττική. Η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στην Αττική γίνεται αργά, αλλά όχι σταθερά. Το σενάριο της δραματικής αύξησης είναι μακριά, αλλά χρειάζεται προσοχή. Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου. Είναι λογικό να αναμένουμε αύξηση κρουμάτων μετά το τέλος Οκτωβρίου, λόγω της παραμονής μας σε κλειστούς χώρους, παράγοντας που μπορεί και να δεκαπλασιάσει τα κρούσματα. Η χρήση μάσκας είναι το εργαλείο απέναντι στον ιό».

Αύξηση κρουσμάτων στο τέλος του μήνα

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη «προς το τέλος Οκτωβρίου αναμένουμε τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων λόγω του καιρού».

Σχετικά με το γηροκομείο και τα αλλεπάλληλα κρούσματα που κατεγράφησαν, δήλωσε ότι μπορεί τέτοια φαινόμενα να αλλάξουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας. Γι' αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί και να μην το γνωρίζουμε.

Νέα πειραματική θεραπεία

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και σε μία νέα πειραματική θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα. Όπως εξήγησε όταν μολυνθεί κάποιος από τον ιό, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να φτιάξει τα αντισώματα που απαιτούνται για να καταστρέψει τον ιό. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τεχνικά παρασκευασμένα.

Σε πειραματική χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 275 ασθενείς, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, διαπιστώθηκε ότι η χορήγησή τους ενίσχυσε τις ελπίδες για αυτά τα αντισώματα, αφού επισπεύσθηκε η κάθαρση του ιού από το αναπνευστικό σύστημα.

Παράταση των μέτρων στην Αττική

Με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως η τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει σταθεροποίηση του ημερησίου αριθμού κρουσμάτων, ωστόσο παραμένει υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Παράλληλα, παραμένει εκτεταμένη η διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, με Μ.Ο. ηλικίας κρουσμάτων τα 39 έτη.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως τα μέτρα στην Αττική έχουν παραταθεί έως τις 12 Οκρωβρίου.

«Ακούω συνεχώς το ερώτημα αν θα πάρουμε νέα μέτρα, αλλά το σημαντικό είναι να τηρήσουμε τα ήδη επιβληθέντα. Η τήρηση των μέτρων δεν είναι καταναγκασμός. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να προφυλασσόμαστε. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης δεν υπάρχει κι έρχεται χειμώνας που τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα», τόνισε.

Σε συναγερμό η Πέλλα

Ακόμη, αναφέρθηκε στα κρούσματα στην Πέλλα, στο Μαυροβούνι Σκύδρας και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας.

Στην συγκεκριμένη μονάδα εντοπίστηκαν συνολικά 114 κρούσματα με αποτέλεσμα σημάνει συναγερμός και να κλείσει το εργοστάσιο.

Ο κ. Χαρδαλιάς απευθύνθηκε στους πολίτες της περιοχής, τονίζοντας πως πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα.

Τα μέτρα στην Κύθνο

Έντονο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και στην Κύθνο, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η οποία από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων.

Στη συνέχεια, πενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν:

  • Απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
  • Αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση εκτός των λαϊκών αγορών, οι οποίες θα λειτουργούν με αυστηρά μέτρα προστασίας.
  • Απαγορεύεται η συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
  • Στην εστίαση επιτρέπονται έως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού (σ.σ. τότε το όριο είναι τα 6 άτομα).
  • Τέλος, υποχρεωτική και επιβεβλημένη είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.

«Τα μέσα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο», διαμήνυσε ο υφυπουργός.

«Είμαστε μακριά από λογικές lockdown»

Παράλληλα ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά δεν ειναι παράλογη αλλά ακολουθεί τη συνολική πορεία της επιδημίας.

"Για την αύξηση των κρουσμάτων σε μικρές ηλικίες και αν έχει σχέση με το άνοιγμα των σχολείων: Η αύξηση 60-70% που βλέπουμε είναι ανάλογη με αυτή που βλέπουμε στους ενήλικες και δεν σχετίζεται με αυτό" απάντησε ο Γκ. Μαγιορκίνης με τον Νίκο Χαρδαλιά να σχολιάζει από τη δική του μεριά:

«Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στην Αττική από τότε που εξαγγείλαμε τα μέτρα παραμένει σταθερός. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε φάση που πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα που είναι σε ισχύ. Είμαι ευγνώμων για την ανταπόκριση των Ελλήνων. Και αν συνεχίσουμε με προσοχή δε θα χρειαστεί κανένα lockdown. Είμαστε μακριά από λογικές lockdown. Υπάρχουν ζητήματα επιβίωσης νοικοκυριών. Ας παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι και νηφάλιοι».

Ακόμη, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε 460 κρούσματα και τα 150 αφορούν σε συρροές. Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων παραμένει επίπεδη. Αυτό σημαίνει πως είμαστε σε φάση που πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που ήδη υπάρχουν. Δεν υπάρχει έξαρση που πρέπει να μας τρομάξει. Δουλεύουμε στο κομμάτι που λέγεται Αττική.

Για παράδειγμα πριν 15 μέρες υπήρχε μεγάλο ποσοστό στον δήμο Αθηναίων και ξεκινήσαμε συγκεκριμένες πρακτικές. Το ποσοστό αυτό κρατιέται σταθερό και υποχωρεί, κάποιοι δήμοι πιέζονται, αλλά σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος κρουσμάτων στην Αττική είναι σταθερός». «Αν συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει δεν χρειάζεται κανένα lockdown».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ