ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχητική η κατάσταση στην Αττική - Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων

Κορωνοϊός: Ανησυχητική η κατάσταση στην Αττική - Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Ανησυχητικά ψηλά παραμένουν τα στοιχεία για τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, ενώ η Αττική παραμένει στο επίκεντρο. Προειδοποιούν οι ειδικοί.

Από τα 303 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, τα 167 εντοπίζονται στην Αττική. Το γεγονός αποδεικνύει ότι το λεκανοπέδιο παραμένει το επίκεντρο και παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί η κατάσταση δεν αποκλιμακώνεται.

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε μόλις μια εβδομάδα, από τη Δευτέρα 28/9 έως σήμερα, 5/10, έχουν εντοπιστή στο λεκανοπέδιο 1499 κρούσματα.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζεται να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ και να διασωληνωθούν, κάτι που επιβαρύνει την ήδη δύσκολη κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αν και νέα μέτρα δεν έχει αποφασιστεί να ληφθούν, δύο «όπλα» παραμένουν στο τραπέζι της κυβέρνησης: η χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και το κλείσιμο των χώρων εστίασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα.

Μίνι lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα

Ήδη μίνι lockdown επιβλήθηκαν σε περιοχές της χώρας όπου καταγράφονται εστίες μόλυνσης και υπάρχει κίνδυνος διασποράς, σε Αχαΐα και Ιωάννινα.

Τα έκτακτα μέτρα ισχύουν για επτά (7) ημέρες από την Τρίτη 06-10-2020 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.

Η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ:

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, καθώς και στο Δήμο Ιωαννιτών, Π.Ε Ιωαννίνων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και στο Δήμο Ιωαννιτών.

Τα ειδικά μέτρα

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.

● Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.

Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για επτά (7) ημέρες από την Τρίτη 06-10-2020 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στο MEGA, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων να έρθει ακόμη νωρίτερα δηλαδή στις 10 το βράδυ αντί για τα μεσάνυχτα.

Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι είναι διχασμένοι για την χρήση μάσκας μέσα - έξω καθώς κάποιοι επικαλούνται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στις χώρες όπου η μάσκα ήταν υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Η λοιμωξιολόγος και ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου δήλωσε στο MEGA ότι είναι πολύ εύκολο να κολλήσουμε τον ιό. «Είναι τόσο εύκολο να την ‘αρπάξεις’. Δεν ξέρεις ποιος είναι τριγύρω σου, υπάρχουν οι ασυμπτωματικοί φορείς».

Η λοιμωξιολόγος τόνισε ότι «ο κοροναϊός είναι εδώ για όλους μας» και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα, ειδικά αυτό της χρήσης μάσκας.

Για την καθολική χρήση μάσκας η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ότι εξαρτάται από το αν βρισκόμαστε σε χώρους με συνωστισμό.

«Λέμε ‘ναι’ για τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους αν προβλέπεται συνωστισμός. Να ευχηθούμε να μην χειροτερέψουν τα πράγματα και να χρειαστεί να τη φοράμε και στους εξωτερικούς χώρους».

Τη συνέχιση του κύματος της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο, δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κοροναϊό, σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε επιστημονική εκδήλωση με αντικείμενο τα επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας που οργάνωσε το πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα ίδια δεδομένα δείχνουν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Τσιόδρας εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την διασπορά άλλων αναπνευστικών ιών του χειμώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα για τον κοροναϊό «ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το Νότιο ημισφαίριο».

Τα στοιχεία της Δευτέρας

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 303 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20142, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.

Τα 3082 (15.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8232 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 83 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 25 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 227 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 417 θανάτους συνολικά στη χώρα. 156 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πού καταγράφηκαν τα κρούσματα

Όσον αφορά την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, από τα 269 εγχώρια, τα 59 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Η Αττική είναι για άλλη μια φορά στο «κόκκινο» καθώς ανέβηκαν ξανά τα κρούσματα.

Αναλυτικότερα:
– 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 9 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

167 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 34 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευβοίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 21 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 με ιχνηλατήσεις στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 3 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυτιλήνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην .Ε. Μαγνησίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 18 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ