ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική - Διχασμένοι οι ειδικοί για τη χρήση μάσκας παντού

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική - Διχασμένοι οι ειδικοί για τη χρήση μάσκας παντού
AP Photo/Petros Giannakouris

Η πορεία του κορωνοϊού στην Αττική εξακολουθεί να εμπνέει ανησυχία καθώς ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα να «ασφυκτιά» και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι νοσηλείες αποτυπώνουν ξεκάθαρα το ιικό φορτίο που επικρατεί στο λεκανοπέδιο αυτήν την περίοδο.

Ειδικότερα, το 56% του συνόλου των ασθενών νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και το 19% των ασθενών είναι στα νοσοκομεία της άλλης ΥΠΕ του λεκανοπεδίου.

Αυτό το στοιχείο και μόνο δείχνει την πίεση που ασκείται λόγω της πανδημίας στο σύστημα υγείας της Αττικής, η οποία ναι μεν διαθέτει μεγάλο αριθμό νοσοκομείων, αλλά την προκειμένη περίοδο παραχωρεί συνεχώς κλίνες γενικές σε κλίνες για κορωνοιό για να αντεπεξέλθει.

Σε οριακή κατάσταση οι ΜΕΘ - Κατειλημμένες οι 2 στις 3 κλίνες

Στο ζήτημα των ΜΕΘ εστίασε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι από τις 272 κλίνες ΜΕΘ COVID-19 που υπάρχουν πανελλαδικά, οι 99 είναι κατειλημμένες και 173 κενές (ποσοστό 64%).

Στην Αττική, ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, καθώς από τις 126 ΜΕΘ -που προορίζονται για ασθενείς με κορωνοϊό- οι 84 έχουν καλυφθεί και κενές παραμένουν 42 (μόλις το 33%).

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται με κορωνοϊό, συνολικά και όχι σε ΜΕΘ, γύρω στα 630 άτομα.

Μάσκα παντού;

Την ίδια ώρα, τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ως προς τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού «σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης» εξετάζουν σήμερα και αύριο τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου.

«Το επόμενο μέτρο που θα πάρουμε είναι η χρήση μάσκας και έξω και μέσα αν τα πράγματα επιδεινωθούν» πρόσθεσε η κυρία Κοτανίδου.

Σημείωσε, δε, ότι «χωρίς μεγάλη επιβάρυνση της οικονομικής ζωής δεν υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε».

Η ίδια μίλησε για «μια σταθεροποίηση στην εικόνα όσον αφορά το covid-19 στην Ελλάδα» συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή θα μείνουμε στο σημείο που είμαστε όσον αφορά τα μέτρα και θα προσπαθήσουμε να τα ακολουθήσουμε».

Όπως είπε, τέλος, «το σύστημα υγείας είναι έτοιμο και θα ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό φτάνει να μην φτάσουμε σε σημείο που να το εξαντλήσουμε και αυτό».

Παγώνη: Μάσκα παντού, μην περιμένετε να γίνει υποχρεωτικό

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη ήταν και πάλι υψηλά, καθώς από τα συνολικά 303 νέα κρούσματα, τα 167 ήταν στην Αττική.

Η κατάσταση είναι σταθεροποιήσιμη αλλά ανησυχητική, καθώς από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να γίνει μη ελεγχόμενη, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Εξέφρασε την άποψη ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική και όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και συνέστησε στους πολίτες να μην περιμένουν να γίνει υποχρεωτικό το μέτρο, αλλά να αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του και να φορά μάσκα παντού για να προφυλαχθεί.

Η δύσκολη εξίσωση της Αττικής - Γιατί δεν εισηγούνται την καθολική χρήση μάσκας

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι φαίνεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να... σφίξουν κι άλλο τον κλοιό.

Την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στην πρωτεύουσα εξέφρασε κατά στην ενημέρωση της προηγούμενης Παρασκευής και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως υπογράμμισε θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της μετάδοσης, λόγω της σταδιακής μεταφοράς των κοινωνικών δραστηριοτήτων από τους ανοιχτούς στους κλειστούς χώρους.

«Με τη σταδιακή μεταφορά των κοινωνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε πιο ζεστούς χώρους, όπου η μετάδοση του ιού μπορεί να είναι έως και δέκα φορές υψηλότερη, είναι λογικό να περιμένουμε αύξηση της μετάδοσης προς τα τέλη Οκτωβρίου», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στο Mega, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων να έρθει ακόμη νωρίτερα, δηλαδή στις 22:00 το βράδυ αντί για τα μεσάνυχτα.

Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι είναι διχασμένοι για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς κάποιοι επικαλούνται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στις χώρες όπου η μάσκα ήταν υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Οι επιδημιολόγοι, σύμφωνα με το Mega αναφέρουν στην κυβέρνηση ότι η περίπτωση της Αττικής είναι πολύ διαφορετική.

Είναι πολύ μεγαλύτερος ο πληθυσμός, διαφορετική η δομή, είναι σαν να συνορεύουν η Πάτρα, τα Γιάννενα και πολλές άλλες πόλεις μαζί. Γι’ αυτό τόσο οι επιστήμονες όσο και το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας δεν θα αποδώσει στην Αττική.

Γιαμαρέλλου: Ναι σε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική

Καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου τάχθηκε υπέρ της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ειδικά όπου εντοπίζεται συνωστισμός.

Η λοιμωξιολόγος και ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου μίλησε στο Mega για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα εύκολο να κολλήσουμε τον νέο ιό ειδικά από ασυμπτωματικούς φορείς.

«Είναι τόσο εύκολο να την ''αρπάξεις''. Δεν ξέρεις ποιος είναι τριγύρω σου, υπάρχουν οι ασυμπτωματικοί φορείς» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Παράλληλα, η κ. Γιαμαρέλλου σημείωσε πως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα, ειδικά αυτό της χρήσης μάσκας.

Όσον αφορά την καθολική χρήση της μάσκας, υπογράμμισε πως αν βρισκόμαστε σε χώρους με συνωστισμό, τότε θα πρέπει να την φοράμε και σε εξωτερικούς χώρους.

«Λέμε ''ναι'' για τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους αν προβλέπεται συνωστισμός. Να ευχηθούμε να μην χειροτερέψουν τα πράγματα και να χρειαστεί να τη φοράμε και στους εξωτερικούς χώρους».

Ωστόσο, όσον αφορά την περιφέρεια Αττικής η οποία, όπως είπε, βρίσκεται σε «πορτοκαλί συναγερμό», τόνισε πως θα ήταν καλό να φορούν όλοι μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους.

Μίνι lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων εισέρχονται από σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και ο Δήμος Ιωαννίνων, όπως ανακοίνωσε μόλις χθες, Δευτέρα, η Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Τα έκτακτα μέτρα ισχύουν για επτά ημέρες, έως και τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και τίθενται σε ισχύ μετά τον εντοπισμό υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στις δύο περιοχές.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, καθώς και στο Δήμο Ιωαννιτών, Π.Ε Ιωαννίνων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων.

Σημειώνεται πως κατά την τελευταία επίσημη ανακοίνωση κρουσμάτων, τη Δευτέρα, από τα 303 νέα κρούσματα, τα 8 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και τα 6 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας.

Στους 420 οι νεκροί

Μεγαλώνει καθημερινά η λίστα των θυμάτων από κορωνοϊό.

Μια ηλικιωμένη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» κατέληξε, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης. Η άτυχη 81χρονη είχε υποκείμενα νοσήματα.

Με τον θάνατο της 81χρονης οι νεκροί στην Ελλάδα φτάνουν πλέον τους 420.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ