ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Προειδοποίηση Μαγιορκίνη για δύσκολο χειμώνα

Κορωνοϊός: Προειδοποίηση Μαγιορκίνη για δύσκολο χειμώνα
INTIME

Δύσκολος προβλέπεται να είναι ο χειμώνας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και όπως δήλωσε ο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας. Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως ενεργοποιείται χάρτης υγειονομικής ασφάλειας με 4 επίπεδα ετοιμότητας,

Παίρνοντας το λόγο αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως σε πολλές χώρες και συγκεκριμένα της Ευρώπης καταγράφεται επέκταση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου και βρίσκεται σε ήπια κατάσταση πλέον, με ήπιες αυξητικές τάσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα έχουμε σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού τον χειμώνα.

«Έχει επέλθει κόπωση από την παρατεταμένη επιβολή των μέτρων, αλλά η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας», σημείωσε.

Επανέλαβε πως «δεν χρειάζονται υπερβολές: χρήση μάσκας, αποστάσεις, καλός αερισμός κλειστών χώρων, υγιεινή χεριών».

«Τα πάμε καλύτερα στην Ευρώπη αλλά η εικόνα μπορεί να ανατραπεί»

Με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η χώρα μας τα καταφέρνει καλύτερα απ΄ότι άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο η εικόνα αυτή μπορεί να ανατραπεί εάν δεν προσέξουμε και δεν ακολουθήσουμε τα μέτρα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, υπάρχουν 6.234 ενεργά κρούσματα, 14 σχολικες μονάδες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και 114 τμήματα σε σχολεία έχουν κλείσει λόγω κρούσματος.

Ενεργοποιείται χάρτης υγειονομικής ασφάλειας με 4 επίπεδα ετοιμότητας

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως «αξιοποιώντας την πείρα της πρώτη φάσης της πανδημίας, η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

– Επίπεδο ένα, ετοιμότητας.

– Επίπεδο δύο, επιτήρησης.

– Επίπεδο τρία, αυξημένης επιτήρησης.

– Επίπεδο τέσσερα, αυξημένου κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 10.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του Συστήματος Υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή ΜΕΘ, και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ινχηλάτησης και της συσχέτισης κρουσμάτων και των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες.

399 νέα κρούσματα

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 399 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20541, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.

Τα 3122 (15.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8385 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 229 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 420 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ