ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Χάρτης προληπτικών μέτρων για ολόκληρη τη χώρα - Tι θα ισχύει από τη Δευτέρα

Κορωνοϊός: Χάρτης προληπτικών μέτρων για ολόκληρη τη χώρα - Tι θα ισχύει από τη Δευτέρα
ΙΝΤΙΜΕ

Ένα νέο πακέτο μέτρων υιοθετείται από την ερχόμενη Δευτέρα ανά περιοχή επικινδυνότητας για να μπει «φρένο» στην εκτόξευση κρουσμάτων, ιδίως στην Αττική η οποία είναι στο επίπεδο 3 και πιέζει και το σύστημα υγείας λόγω του αρνητικού ρεκόρ διασωληνωμένων.

Ο χάρτης που παρουσίασαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους. Πιο συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα:

Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας (πράσινο)

Επίπεδο 2 - Επιτήρησης (κίτρινο)

Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης (πορτοκαλί)

Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο)

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο δήμου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Πού θα βρείτε τον χάρτη

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr και η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο

β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή

γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Επιπλέον ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Οι κανόνες και οι ώρες λειτουργία των καταστημάτων

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε και κάποιες τροποποιήσεις που θα περιλαμβάνει ο χάρτης αυτός σε επιμέρους κανόνες που ίσχυαν έως σήμερα.

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

1) Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα.

2) Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια.

Πιο συγκεκριμένα: Οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 και από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

3) Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

4) Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

5) Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2 , 30% στο επίπεδο 3.

6) Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3

7) Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό αλλά και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

Το επίπεδο κάθε περιφέρειας

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε σε τι επίπεδο βρίσκεται κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Συγκεκριμένα, στο επίπεδο 3 ανήκουν μέχρι στιγμής, όλη η Αττική ( Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νήσοι Αττικής), Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, δήμος Κύθνου-Κέας, Κοζάνη, Μυτιλήνης, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Δείτε ΕΔΩ το επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα Δείτε ΕΔΩ τα μέτρα εν ισχύ ανά επίπεδο συναγερμού

Πόσο κοντά στο επίπεδο 4 είναι η Αττική

Ερωτηθείς για το πόσο κοντά είναι στο επίπεδο 4 η Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα βρισκόμαστε μακριά από την ένταξη της Αττικής στο επίπεδο 4, και μένει κάθε μέτρο που εφαρμόζεται να φέρνει κάποια αποτελέσματα.

«Για την ώρα η καμπύλη στην Αττική παραμένει επίπεδη. Υπάρχει μια πίεση στις ΜΕΘ, στους διασωληνωμένους αλλά αυτά είναι ζητήματα που είναι 17 κριτήρια που συνυπολογίζονται από διαφορετικούς φορείς ώστε να καταλήγουμε στην τελική μας απόφαση για το τι προχωρά και τι μπορεί να περιμένει. Όλη αυτή η προσέγγιση είναι προσέγγιση που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα», ενώ προσέθεσε ότι «τα πράγματα είναι παντελώς εξορθολογισμένα. Μέχρι τώρα η ερώτηση ήταν τι μέτρα θα πάρουμε κι αν ισχύει το ένα μέτρο και αν ισχύει το άλλο μέτρο , τώρα το ερώτημα είναι σε ποιο επίπεδο θα καταταγεί η κάθε περιοχή. Η απόφαση αυτή είναι μια απόφαση που κάθε Τετάρτη συζητάμε, κάθε 14 μέρες επικαιροποιούμε, από μια ειδική επιτροπή που συμμετέχουν 6 επιδημιολογοί και άνθρωποι που ασχολούνται με το κομμάτι αυτό».

Τι ισχύει με τις μάσκες

Σχετικά με χρήση μάσκας και αν έχει αλλάξει κάτι ως προς αυτό το ζήτημα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «δεν έχει αλλάξει το παραμικρό στο θέμα της μάσκας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε χώρους εσωτερικούς και σε χώρους εξωτερικούς με συγχρωτισμό. Από εκεί και πέρα υπήρχε μια ισχυρή σύσταση που παραμένει ως ισχυρή σύσταση για τη χρήση γενικά μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Και στο επίπεδο 1, και στο επίπεδο 2 και στο επίπεδο 3 ισχύουν αυτά. Στο επίπεδο 4, όταν πάμε σε αυξημένο κίνδυνο, τότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους».

Για τη συγκέντρωση στο Εφετείο και τον κίνδυνο εξάπλωσης τους ιού στην Αθήνα

Κληθείς να σχολιάσει την μεγάλη συγκέντρωση στο Εφετείο την Τετάρτη στο πλαίσιο της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, αν τον ανησύχησε αυτή η εικόνα και αν υπάρχει περίπτωση να δούμε έκρηξη κρουσμάτων σε 2 εβδομάδες στην Αττική ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Με ανησύχησε η εικόνα, έχω τοποθετηθεί για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αντιλαμβανόμενος την πρόθεση όλων όσων ήταν εκεί. Σε κάθε περίπτωση όμως αισθάνομαι και απ' ότι μοιράζομαι με τους επιδημιολόγους, ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια μικρή ή μεγάλη έξαρση. Κάθε μεγάλος ή μικρός συγχρωτισμός εγκυμονεί κινδύνους. Το λέμε από την πρώτη στιγμή. Μια περίπτωση που μαζεύονται 20.000 άνθρωποι σε μια περιοχή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φέρει συγκεκριμένα κρούσματα, το οποίο απευχόμαστε αλλά είμαστε εδώ για να το αντιμετωπίσουμε».

«Χειρότερο σενάριο από το lockdown»

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος χτύπησε «καμπανάκι» για την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «θέλουμε την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτές».

Αναφορικά με τις μάσκες ο κύριος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι προβλέπεται η χρήση τους όπου υπάρχει συνωστισμός.

«Δεν βλέπω τον λόγο να φοράει κάποιος μάσκα αν περπατάει μόνος του έξω», υπογράμμισε μιλώντας στον ANT1.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, τόνισε ότι τα αποτελέσματα από τη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο για τη Χρυσή Αυγή, θα φανούν σε δέκα μέρες περίπου.

Σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η χώρα μας για τον κορωνοϊό υπογράμμισε ότι «έχουν παρθεί έγκαιρα και αν είχαμε καλύτερη τήρηση θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Ελλάδα ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούμε.

«Υπάρχει κάτι χειρότερο από το lockdown. Το καθυστερημένο lockdown. Eκεί υπάρχουν διπλά προβλήματα: και τα προβλήματα του lockdown και τα προβλήματα της καθυστέρησης που σημαίνει μεγάλη υγειονομική κρίση», υπογράμμισε.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου η κατάσταση στη χώρα μας είναι ακόμα αναστρέψιμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ