ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Κοτανίδου: Έχουμε πει να μην υπάρχει συνωστισμός, αλλά δεν ακολουθείται

Κορωνοϊός - Κοτανίδου: Έχουμε πει να μην υπάρχει συνωστισμός, αλλά δεν ακολουθείται
Φωτογραφία αρχείου INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Την ανάγκη να περιοριστούν τα φαινόμενα συνωστισμού επανέλαβε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

Η κ. Κοτανίδου ανέφερε ότι τα διαθέσιμα κρεβάτια για ασθενείς με Covid-19 παραμένουν σταθερά σε ικανοποιητικό αριθμό.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο Mega, φτάνουν στα 30-32 από το σύνολο των 122 που υπάρχουν στην Αττική, την ώρα που στην υπόλοιπη χώρα η πληρότητα φτάνει στο 20-25%.

«Συνήθως στις εντατικές η πληρότητα φτάνει στο 95%» πρόσθεσε η κ. Κοτανίδου, εξηγώντας πως οι 13 θάνατοι που παρουσιάστηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ οφείλονται και στην καθυστέρηση της αποστολής των στοιχείων από κάποιες μονάδες υγείας.

«Είμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά» υπογράμμισε η επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για την πρόοδο της θεραπείας του ιού, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα που να είναι στοχευμένα στη θεραπεία του Covid-19.

«Το μόνο που έχει βρεθεί διεθνώς είναι πως η προσθήκη κορτιζόνης στη θεραπεία των ασθενών μπορεί να έχει καλύτερη επιβίωση για τους βαριά ασθενείς» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, η κ. Κοτανίδου υπογράμμισε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων που θα έθετε σε συναγερμό τη χώρα, καθώς αυτό εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, ενώ πρόσθεσε πως η καθολική χρήση μάσκας θα πρέπει να ακολουθηθεί πιστά αν αποφασιστεί.

«Έχουμε πει να μην υπάρχει συνωστισμός, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν ακολουθείται» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ