ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο επίκεντρο της διασποράς οι νέοι - Έκκληση από Μαγιορκίνη, Χαρδαλιά

Κορωνοϊός: Στο επίκεντρο της διασποράς οι νέοι - Έκκληση από Μαγιορκίνη, Χαρδαλιά
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ INTIME

Ειδική αναφορά στους νέους έκαναν κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς σύμφωνα με όλα τα στοιχεία βρίσκονται στο επίκεντρο της διασποράς του κορωνοϊού.

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης απηύθυνε έκκληση στα άτομα ηλικίας 18 με 40 ετών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Να τηρούν τα μέτρα και να φορούν μάσκα καθώς φαίνεται ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο αριθμό διαγνώσεων.

Οι νέοι από 18 έως 39 ετών αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το 60% με 70% των κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Η ηλικιακή αυτή ομάδα εμφανίζει μία αύξηση όσον αφορά τα θετικά τεστ, της τάξεως του 10% με 20%, όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Την ίδια ώρα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε αυστηρότερος έναντι εκείνων που δεν τηρούν τα μέτρα.

Σημειώνοντας ότι «ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη ήταν 30 ετών και στην Αττική 33 ετών».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «lockdown», σηματοδοτώντας τα χειρότερα, σε περίπτωση που δεν επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

Σε έντονο ύφος υπογράμμισε:

«Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι στο χέρι μας. Ένα lockdown μας επηρεάζει οικονομικά και ψυχολογικά. Κανένας ασυνείδητος δεν πρέπει παίζοντας με τα μέτρα να παίζει με την υγεία και την ψυχολογία και τη ζωή των Ελλήνων.»

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί με τους νέους είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, η ηλικιακή ομάδα 18 - 39 είναι οι «πρωταθλητές» μεταξύ του συνόλου των κρουσμάτων.

Στην ομάδα αυτή αντιστοιχεί το 42,9% του συνόλου των κρουσμάτων ή σε απόλυτους αριθμούς 10.695 κρούσματα συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι αυτή η εικόνα παρατηρείται εδώ και ημέρες και για το λόγο αυτό έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση και τους ειδικούς.

Ενδεικτική είναι η έκκληση της καθηγήτριας Ιατρικής του ΕΚΠΑ Αθηνάς Λινού, η οποία μιλώντας στο στο CNN Greece και την εκπομπή CNN Now τόνισε:

«Πρέπει να παρέμβουμε άμεσα για να πείσουμε τους νέους να αλλάξουν συμπεριφορά και καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να τους μετατρέψουμε από παιδιά απομονωμένα σε παιδιά ηγέτες, παιδιά ήρωες, για την καταπολέμηση του ιού» είπε και συνέχισε «ο πιο λογικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι οι πρυτανικές αρχές να επικοινωνήσουν σίγουρα με όλες τις φοιτητικές παρατάξεις και να πείσουν τους εκπροσώπους των φοιτητών, ανεξαρτήτως παράταξης, ότι εδώ έχουμε έναν πόλεμο που πρέπει να συνασπιστούμε όλοι για να κερδίσουμε».

Λινού στο CNN Greece: Nα παρέμβουμε άμεσα για να πείσουμε τους νέους να αλλάξουν συμπεριφορά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ