ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Βατόπουλος: Αναμένουμε ακόμη περισσότερους θανάτους

Κορωνοϊός - Βατόπουλος: Αναμένουμε ακόμη περισσότερους θανάτους
Δελτίο τύπου / POOL

Πεπεισμένος ότι το αρνητικό ρεκόρ της Τριτης θα επιφέρει αύξηση στον αριθμό των διασωλημένων καθώς και των θανάτων τις επόμενες ημέρες εμφανίστηκε σήμερα ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την πανδημία Αλκιβιάδης Βατόπουλος.  

Σχολιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Βατόπουλος παρατήρησε ότι «η μέση ηλικία είναι σχετικά μικρή, είναι νέοι αυτοί που κολλάνε, οπότε αναμένουμε να αρχίσουν να κολλάνε οι πιο μεγάλοι, και αναμένουμε να αρχίσουν να αυξάνονται οι διασωληνώσεις και οι νεκροί. Λογικά έτσι θα γίνει».

Ανησυχητικό εξάλλου θεωρεί ο καθηγητής το γεγονός ότι «αυτοί που σχετίζονται με ιχνηλάτηση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι μόλις 13%. Είναι πολύ λίγοι, γεγονός που σημαίνει ότι σε μεγάλο ποσοστό είναι ορφανά κρούσματα ή ανήκουν σε άγνωστες συρροές».

Αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί να αποφευχθεί περαιτέρω μετάδοση του ιού, είπε: «Από πλευράς επιστημονικής κοινότητας είναι σαφής ο τρόπος αντιμετώπισης. Μάσκα, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών είναι τα βασικά μέτρα».

Ερωτηθείς για πιθανή αυστηροποίηση των περιορισμό και λήψη επιπλέον μέτρων, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε:

«Και μέτρα να ληφθούν αύριο υπάρχει ο χρόνος επιδράσεως που είναι έως 10 μέρες. Δεν θα ήθελα να φτάσουμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας γιατί θέλω να ελπίζω πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια να πειστεί ο κόσμος. ‘Έχουμε εστίες παντού. Η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα. Αν μας προταθεί κάποιο έντονο διοικητικό μέτρο, η επιστημονική κοινότητα δεν νομίζω ότι θα έχει αντίρρηση», τόνισε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να προδικάσει τις αποφάσεις τις Πολιτείας.

Σημειώνεται πως σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του επικεφαλής λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, συζητήθηκε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σήμερα θα γίνει και νέα σύσκεψη για το θέμα, απώντος του πρωθυπουργού που βρίσκεται στην Κύπρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ