ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Μια «ανάσα» πριν τα 1.000 κρούσματα – Οι αρνητικές προβλέψεις και η ημερομηνία - κλειδί

Κορωνοϊός: Μια «ανάσα» πριν τα 1.000 κρούσματα – Οι αρνητικές προβλέψεις και η ημερομηνία - κλειδί
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ένα βήμα πριν τον τετραψήφιο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων βρίσκεται η χώρα μας εν μέσω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού, καθώς τις τελευταίες ημέρες οι νέοι φορείς της πανδημίας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου υγείας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς βρισκόμαστε σε σημείο μηδέν αν και τονίζουν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη ακόμα, αρκεί να τηρηθούν κατά γράμμα τα νέα μέτρα.

Από αρκετούς επιστήμονες, μάλιστα, τονίζεται η ανάγκη αυστηροποίησης των μέτρων που ισχύουν προκειμένου να μην «ξεφύγει» η μετάδοση του ιού. Την ανάγκη να εφαρμοστούν τα νέα υγειονομικά μέτρα οριζόντια -χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί- σε όλη τη χώρα, και όχι μόνο στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, προκειμένου να δούμε άμεσα αποτελέσματα όσον αφορά στον έλεγχο του κορωνοϊού, συστήνει η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα με στόχο να αποφευχθεί ένα νέο γενικευμένο lockdown, η κ. Λινού, μιλώντας στο CNN Greece κατέθεσε τον προβληματισμό της, σημειώνοντας ότι απαιτείται από όλους μας ιδιαίτερη προσοχή και αφοσίωση, όσον αφορά στην εφαρμογή τους, καθώς όσο προχωράμε στον χειμώνα, τα πράγματα θα ζορίζουν.

Δερμιτζάκης: Φοβάμαι ότι δεν θα μας φτάνουν οι ΜΕΘ

Την ανησυχία του για το αν το σύστημα υγείας της χώρας θα καταφέρει να ανταποκριθεί στα αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού το επόμενο διάστημα, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, κ. Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Άκουσα χθες την (διευθύντρια της ΜΕΘ Ευαγγελισμού) κ. Κοτανίδου ότι είμαστε στο 1/3 των ΜΕΘ που έχουν σχέση με COVID, ότι οι υπόλοιπες 2/3 είναι άδειες. Στην Ελβετία το 15% μόνο των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και εκτιμάται σε 2 με 4 εβδομάδες θα είναι γεμάτες.

Επομένως θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο την εκθετική καμπύλη… Αν μας ξεφύγει, φοβάμαι ότι μπορεί να μας ξεφύγει, θα γεμίσουν τα υπόλοιπα 2/3. Έχουμε εικόνα 15 ημερών.

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε να κάνουμε σαν να είμαστε οριακά γιατί μπορεί να είμαστε οριακά και να μην το ξέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Η κρίσιμη ημερομηνία

Ως η πλέον κρίσιμη –μέχρι την επόμενη- ημερομηνία θεωρείται η 9η Νοεμβρίου οπότε κλείνει το πρώτο δεκαήμερο από τη λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων και θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση ενόψει το δεκαπενθημέρου που χρειάζεται για να κριθεί συνολικά η αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 790 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, από αυτά τα 227 εντοπίζονται στην Αττική, 181 στην Θεσσαλονίκη, 49 στις Σέρρες, 36 στα Ιωάννινα και 32 στη Λάρισα. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται πλέον στα 30.782, ενώ είχαμε 10 θανάτους συνολικά 574 νεκρούς. Επίσης 84 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Η τελευταία τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου περιγράφει το απευκταίο σενάριο για ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας, με 4.000 κρούσματα την ημέρα και δεκάδες θανάτους στο τέλος του χρόνου.

«Μπορεί η κατάσταση να χειροτερέψει να έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αν οι συνθήκες παραμείνουν όπως την προηγούμενη εβδομάδα, αν η χαλάρωση δηλαδή και ο συγχρωτισμός συνεχιστούν με τον ίδιο βαθμό» είπε μιλώντας ο Δημήτρης Παρασκευής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.

Τα βλέμματα στις Σέρρες

Με την Κοζάνη και την Καστοριά να έχουν τεθεί ήδη σε κόκκινο συναγερμό επιφέροντας και το ανάλογο τοπικό lockdown, η ανησυχία πλέον στρέφεται στις Σέρρες με τις Αρχές να θέτουν σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα με στόχο την αποφυγή του lockdown.

Μάλιστα, αργά το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν 13 κρούσματα και σε γηροκομείο. Μετά τη διενέργεια των τεστ, θετικοί εντοπίστηκαν 6 εργαζόμενοι και 7 ηλικιωμένοι.

Χθες έγινε έκτακτη σύσκεψη στην πόλη, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να ζητούν πιστή τήρηση των μέτρων.

«Καμία έκπτωση σε κατάσταση ανομίας και σε όλη την προσπάθεια οι σύμμαχοι μας είναι οι νέοι και τους καλούμε να δώσουν αυτή τη μάχη» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, από τις Σέρρες όπου ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι τα 29 έτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ