ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 47 κρούσματα σε ελέγχους στην πλατεία Περιστερίου

Κορωνοϊός: 47 κρούσματα σε ελέγχους στην πλατεία Περιστερίου
INTIME

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στην πλατεία Περιστερίου έξω από το Δημαρχείο.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 1.344 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν 47 θετικά δείγματα (3,49%).

Τα στοιχεία για τα 43 θετικά (19 άνδρες και 24 γυναίκες), αφορούν σε 37 Έλληνες και 6 αλλοδαπούς με διάμεση ηλικία τα 31 έτη.

Τέσσερα άτομα δεν επέστρεψαν για επανέλεγχο με pcr.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.259 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32.752, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

Από τα σημερινά κρούσματα 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

3950 (12.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12381 (37.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

102 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 33 (32.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 277 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 593 θανάτους συνολικά στη χώρα. 225 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό αποκάλυψε ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται στην Αττική είναι 295 και στη Θεσσαλονίκη είναι 291.

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα

Αναλυτικότερα:
– 62 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

–4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

295 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

291 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

–4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

–2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

–18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

–4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

–1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

–18 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

–20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

–7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

–8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

–13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

–7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

–4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές


–12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

–9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

–2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

–12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστή συρροή

–11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

–12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

–5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

–1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

47 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

–6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

–8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

–7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

–6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

–15 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

–20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

–7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

73 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

–9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

–55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ, ενώ 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

–3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

–19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

–5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

–2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

–22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

–5 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

61 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 51 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Χίου

Εισηγήσεις για μείωση ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργιάς στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία.

Τα παραπάνω δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού» υπογράμμισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Πιέζεται το σύστημα υγείας

Για σημαντικές πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας τις τελευταίες ημέρες λόγω της έξαρσης κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, έκανε λόγο και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο CNN Greece.

Την τελευταία εβδομάδα ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει περισσότερα από 5.690 νέα κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ.

Ενδεικτικό της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ είναι το γεγονός ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε σε 95 από 84 που ήταν την Κυριακή 25 Οκτωβρίου.

Αντίστοιχα, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό που χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Το περασμένες 24 ώρες έγιναν 118 νέες εισαγωγές, με τον αριθμό των νοσηλευομένων να καταγράφει «άλμα» από τους 550 στους 650, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ σημειώνει πως το κενό μέχρι να βρεθεί στα όριά του το ΕΣΥ καλύπτεται γρήγορα και σημείωσε πως είναι σημαντικό να τηρείται το μέτρο της χρήσης μάσκας παντού.

Επέκταση της χρήσης μάσκας παντού

Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει πως η χρήση μάσκας θα έπρεπε να επεκταθεί και εκτός των περιοχών με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και συγκεκριμένα στις όμορες από αυτές περιοχές προκειμένου να περιοριστεί ο κορωνοϊός.

«Το παράδειγμα της Ιταλίας είναι χαρακτηριστικό», αναφέρει και συμπληρώνει:

«Η Ιταλία είχε καλύτερα οργανωμένο σύστημα Υγείας σε σχέση με εμάς, όμως κατέρρευσε γρήγορα γιατί δεν μπόρεσαν οι Ιταλοί να εμποδίσουν την διασπορά του ιού από περιοχή σε περιοχή».

«Το οικονομικό σύστημα της Ιταλίας είναι δομημένο έτσι ώστε οι πολίτες να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα για να εργαστούν. Έτσι, είχαμε μεγάλο αριθμό φορέων του ιού οι οποίοι μετέφεραν ιικό φορτίο από την μία περιοχή στην άλλη», αναφέρει και κάνει τον παραλληλισμό με την Ελλάδα.

«Και στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό αλλά συμβαίνει. Οι φοιτητές στην Πάτρα δεν είναι όλοι μόνιμοι κάτοικοι Πάτρας, ή αντίστοιχα κάτοικοι των Αθηνών μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στους διπλανούς νομούς οι οποίοι είναι "πράσινοι" όπως η Βοιωτία για παράδειγμα», αναφέρει.

«Γι’ αυτό προτείνω την επέκταση του μέτρου της μάσκας με το μήνυμα να είναι σαφές προς τους πολίτες. Πρόκειται για μία ΄θυσία΄ των πολιτών σε πράσινες περιοχές για το γενικότερο καλό», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Παρατεταμένο lockdown στην περίπτωση 2.000 ημερήσιων κρουσμάτων

Δίνοντας τη δική του εκτίμηση για την πορεία της Covid-19 στη χώρα και το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων στα 2.000 ημερησίως, τονίζει πως κάτι τέτοιο είναι πιθανόν να συμβεί τον Δεκέμβριο, εάν δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς το παρόν, δεν παραλείπει ωστόσο να πει πως «τότε θα είναι αργά».

Όπως αναφέρει, «σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να πάμε σε δραστικότερα μέτρα όπως ένα παρατεταμένο lockdown για να έχουμε αποτελέσματα».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μιλώντας στο CNN Greece σημειώνει πως υπάρχουν λύσεις στις οποίες μπορεί να στραφεί η Πολιτεία, εκτός από τα μέτρα που λαμβάνονται και τηρεί ο πληθυσμός.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εκτός από την αύξηση του αριθμού των λεωφορείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν και συσκευές μείωσης του ιικού φορτίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πρόκειται για συσκευές που ανέπτυξε το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και βασίζονται σε νανοτεχνολογικές λύσεις όπου η υπεριώδης ακτινοβολία, μέσα από μια σειρά διεργασιών και διασπώντας μόρια νερού που υπάρχουν στον αέρα, κατορθώνει τελικά να οξειδώσει το πρωτεϊνικό περίβλημα του κορωνοϊού.

«Έχει υπολογιστεί πως το κόστος είναι μικρό σχετικά και μπορεί να το καλύψει η Πολιτεία. Περίπου 400.000 ευρώ για την Θεσσαλονίκη και φυσικά παραπάνω στην Αθήνα, ωστόσο τέτοιου είδους μέτρα, μαζί με την χρήση μάσκας μπορούν να μειώσουν το ιικό φορτίο στη χώρα», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Τηλεργασία: Παρατείνεται για τους εργαζομένους στην Αττική

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε και η παράταση της τηλεργασίας για τους εργαζομένους στην Αττική.

Ειδικότερα, παρατείνεται η υποχρέωση εφαρμογής των έκτακτων και προσωρινών μέτρων για την περιφέρεια Αττικής ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας (της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 40% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και του κλιμακωτού ωραρίου ανά μισή ώρα εντός δίωρου κατά την προσέλευση και την αποχώρησή τους), σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Όπως ορίζει η ΚΥΑ, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού, παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου 2020 η υποχρέωση εφαρμογής των έκτακτων και προσωρινών μέτρων για την περιφέρεια Αττικής ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας, που προβλέπεται στο άρθρο 235 του ν. 4727/2020 (Α' 184).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ