ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Σάμος – Τάσσος στο CNN Greece: Υπάρχει κίνδυνος ισχυρών μετασεισμών

Σεισμός Σάμος – Τάσσος στο CNN Greece: Υπάρχει κίνδυνος ισχυρών μετασεισμών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για τον κίνδυνο ισχυρών μετασεισμών ίσως και μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου προειδοποιεί ο σεισμολόγος Τάσσος Σταύρος μιλώντας στο CNN Greece.

Όπως είπε ο κύριος Τάσσος, κατά πάσα πιθανότητα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, γιατί ήταν πολύ ισχυρός και η περιοχή δεν έχει δώσει ισχυρότερους σεισμούς από αυτόν.

Ωστόσο, σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μερικά 24ωρα για να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

«Γίνονται μετασεισμοί και θα γίνονται για αρκετό διάστημα, για εβδομάδες, ίσως και για μήνες. Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι όσο θα περνάει ο καιρός θα μειώνεται η συχνότητα των μετασεισμών, αλλά το μέσο μέγεθός τους, αν αυτός είναι 5 ας το πούμε, θα παραμένει σταθερός. Δηλαδή μετά από δυο τρεις μήνες μπορεί να κάνει και έναν 5αρι σεισμό σε αυτή την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Επομένως υπάρχει ο κίνδυνος και ισχυρών μετασεισμών, αφού ο κύριος σεισμός ήταν ισχυρός».

Όπως είπε ο σεισμολόγος, οι κάτοικοι θα πρέπει ναι είναι σε μια σχετική επιφυλακή για δύο λόγους:

«Πρώτον να μην είναι κοντά στις ακτές για τον κίνδυνο του τσουνάμι, που όπως ξέρουμε έγινε, μικρό μεν αλλά εν πάση περιπτώση πλημμύρισε η παραλία της Σάμου, αφετέρου, αν κτίσματα έχουν πάθει ζημιές θα πρέπει αυτοί που μένουν σε αυτά, να μην μπουν μέσα τουλάχιστον τα επόμενα 24ωρα».

«Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι παρόλο που στην Ελλάδα έχουμε πολλούς ισχυρούς σεισμούς, η σεισμικότητα της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις των σεισμών στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί ισχυροί, μεγάλοι σεισμοί γίνονται μακριά από κατοικημένες περιοχές, δηλαδή στη θάλασσα», τόνισε ακόμα ο καθηγητής και κατέληξε:

«Υπάρχει άμεση ανάγκη για να έχουμε μια ολοκληρωμένη αντισεισμική πολιτική, να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και προσεισμικών ελέγχων και γρήγορης αποκατάστασης των όποιων βλαβών σημειώνονται σε περίπτωση ενός σεισμού».

Δήμαρχος Σάμου στο CNN Greece: Δύσκολη η κατάσταση

Για δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο στο CNN Greece, o δήμαρχος Σάμου, Δημήτρης Στάντζος, ο οποίος συνέστησε στους κατοίκους να είναι ψύχραιμοι.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και ένταση.

Η ένταση του σεισμού ήταν τέτοια που τρόμαξε τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι και πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καταρρεύσει δύο ακατοίκητα κτήρια στο Βαθύ της Σάμου ενώ έπεσε και τοίχος εκκλησίας.

Πηγή: Facebook/Samos 24

Σοβαρές ζημιές υπάρχουν και στο Καρλόβασι.

samos24.gr / Νίκος Χατζηιακώβου

Στο νησί μεταβαίνει αυτή την ώρα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης με κλιμάκιο μηχανικών και κλιμάκιο της κυβέρνησης.

Ζημιές και στη Χίο

Ο Εγκέλαδος προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε εγκαταλελειμμένα κτήρια εντός της πόλης αλλά και σε χωριά της Χίου.

Σύμφωνα με τον Πολίτη της Χίου, οι κυριότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο «Κοκκάλειο μαιευτήριο» και σε παλιά κτήρια των οδών Βενιζέλου και Ροδοκανάκη καθώς και σε παρόδους της Απλωταριάς.

Ταυτόχρονα κλιμάκια τη Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν «οργώσει» οδικό δίκτυο και χωριά της νότιας Χίου για εντοπισμό κατολισθήσεων και καταπτώσεων.

Τι λέει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση σημειώθηκε 17χλμ βόρεια της Σάμου σε θαλάσσια περιοχή.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 11,8 χλμ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ