ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Προς καθολικό lockdown προσανατολίζεται η κυβέρνηση - Τι θα γίνει με τα σχολεία

Κορωνοϊός: Προς καθολικό lockdown προσανατολίζεται η κυβέρνηση - Τι θα γίνει με τα σχολεία
ΙΝΤΙΜΕ

Προς καθολικό lockdown προσανατολίζεται η κυβέρνηση για περίπου έναν μήνα, όπως αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη, καθώς, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, δεν έχει ανακοπεί η πορεία του κορωνοϊού

Μάλιστα, την Τετάρτη είχαμε νέο, τριπλό αρνητικό ρεκόρ στη χώρα, τόσο στον αριθμό των διασωληνωμένων όσο και στους νεκρούς και τα κρούσματα.

  • Τα κρούσματα ανήλθαν στα 2.646 (από 2166 χτες).
  • Οι διασωληνωμένοι στο 179 (από 169 χτες).
  • 18 θάνατοι (13 χτες)

Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με την ραγδαία εξάπλωση του ιού ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται ήδη σε lockdown, φέρεται να οδήγησε την κυβέρνηση να ακολουθήσει τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για καθολικό κλείσιμο της χώρας.

Αύριο στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει διάγγελμα στο Μαξίμου. Στη συνέχεια, θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα νέα μέτρα πιθανώς να ισχύουν από Παρασκευή ή Σάββατο, υπάρχουν ωστόσο δεύτερες σκέψεις για τη Δευτέρα. Στην κυβέρνηση είναι επιφυλακτικοί για την επιλογή αυτή γιατί θέλουν να εμποδίσουν τις μετακινήσεις του Σαββατοκύριακου.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως οι κρατήσεις σε κοντινούς ορεινούς προορισμούς έχουν φτάσει το 90 τοις εκατό.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σχετικά:

«Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι' αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Επιστροφή του 13033 στην καθημερινότητα

Όπως όλα δείχνουν, από την Παρασκευή ή το Σάββατο, οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με χρήση SMS στο 13033 για έκτακτες ανάγκες.

Ο πενταψήφιος αριθμός, ήδη έχει επανέλθει για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και των Σερρών που μπήκαν πρώτα από όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες σε lockdown, επιστρέφει τώρα και για όλους τους υπόλοιπους.

Θυμίζουμε, λοιπόν, πως γίνεται η διαδικασία της αποστολής SMS για να μπορέσει κανείς να μετακινηθεί. Ο πολίτης θα πρέπει να δηλώνει ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και τον λόγο που επιθυμεί την έξοδο από το σπίτι του. Το SMS θα πρέπει να είναι της μορφής:

Χ κενό ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας.

Όπου Χ, αντιστοιχεί ο λόγος εξόδου και συμβολίζεται με τους αριθμούς 1, 2, 3, 4, 5, 6. Τι σημαίνει ο κάθε αριθμός

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
  3. Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
  5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.

Μετά την αποστολή του SMS κι αν αυτή είναι επιτυχής, από το 13033 έρχεται απάντηση της μορφής «Μετακίνηση κενό Χ κενό ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας».

Ο πολίτης που μετακινείται με το SMS στο 13033, θα πρέπει να έχει το κινητό του μαζί του, όπως και την αστυνομική του ταυτότητα έτσι ώστε να τα επιδείξει σε περίπτωση ελέγχου από τις κρατικές αρχές.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, που απασχολεί γονείς και μαθητές, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παραμείνουν κλειστά τα λύκεια, ενώ αντίθετα τα δημοτικά σχολεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν.

Σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια, έως αργά το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται η σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται οι παιδικοί σταθμοί να παραμείνουν ανοικτοί κατά τη διάρκεια του lockdown.

«Επιδεινώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα - Υπό πίεση το ΕΣΥ»

Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως «τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα επιδεινώνονται, καθώς ο φονικός ιός είναι πολύ πιο επιθετικός πλέον».

Σημείωσε πως η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι έντονη και είπε χαρακτηριστικά:

«1.013 είναι οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Αυτές που δεν αφορούν την COVID-19 είναι 665, ενώ οι ΜΕΘ COVID είναι 348. Περίπου 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, θαλάμους αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες. Στη Β. Ελλάδα φθάσαμε σε οριακό σημείο και ανοίξαμε εκτάκτως κι άλλες κλίνες ΜΕΘ».

Παράλληλα, επισήμανε πως στην Αττική έχει καλυφθεί το 72% των κλινών ΜΕΘ.

«Ορισμένοι, ειδικά κάποιο νεότεροι σε ηλικία, δεν τήρησαν τα μέτρα και η αύξηση των κρουσμάτων ήταν ραγδαία», συνέχισε ο υπουργός Υγείας.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος αποδίδει την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο άνοιγμα του Τουρισμού, ο κ. Κικίλιας απάντησε αρνητικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ