ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Κικίλιας: Καθολικό lockdown για ένα μήνα ζητούν οι λοιμωξιολόγοι

Κορωνοϊός - Κικίλιας: Καθολικό lockdown για ένα μήνα ζητούν οι λοιμωξιολόγοι
INTIME NEWS

Την επιβολή lockdown σε ολόκληρη τη χώρα για χρονικό διάστημα ενός μήνα προανήγγειλε αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα «έκρηξη» κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έκαναν δεκτή την σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, ενώ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Πέμπτης, μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

«Η εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και Επιδημιολόγων στην Κυβέρνηση είναι lockdown σε όλη τη χώρα για τον επόμενο ένα μήνα», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, από πότε θα ισχύσει το καθολικό lockdown, ο υπουργός Υγείας αρκέστηκε να πει «το ταχύτερο δυνατόν» και ότι τις ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η εισήγηση των ειδικών είναι να κλείσουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια και να συνεχίσουν την λειτουργία τους κανονικά τα δημοτικά σχολεία σε όλη την χώρα.

«Επιδεινώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα - Υπό πίεση το ΕΣΥ»

Στην τοποθέτησή του αρχικά, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως «τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα επιδεινώνονται, καθώς ο φονικός ιός είναι πολύ πιο επιθετικός πλέον».

Σημείωσε πως η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι έντονη και είπε χαρακτηριστικά:

«1.013 είναι οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Αυτές που δεν αφορούν την COVID-19 είναι 665, ενώ οι ΜΕΘ COVID είναι 348. Περίπου 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, θαλάμους αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες. Στη Β. Ελλάδα φθάσαμε σε οριακό σημείο και ανοίξαμε εκτάκτως κι άλλες κλίνες ΜΕΘ».

Παράλληλα, επισήμανε πως στην Αττική έχει καλυφθεί το 72% των κλινών ΜΕΘ.

«Ορισμένοι, ειδικά κάποιο νεότεροι σε ηλικία, δεν τήρησαν τα μέτρα και η αύξηση των κρουσμάτων ήταν ραγδαία», συνέχισε ο υπουργός Υγείας.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος αποδίδει την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο άνοιγμα του Τουρισμού, ο κ. Κικίλιας απάντησε αρνητικά.

Για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης

Ο Βασίλης Κικίλιας ρωτήθηκε αν αποδέχεται τις επικρίσεις ότι ενδεχομένως «χάθηκε ο έλεγχος».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν είχε κρύψει την ανησυχία του και συμπλήρωσε πως η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι πανταχού παρούσα

Παράλληλα, αναφερόμενος στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η Κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε σωστά για τη δεύτερη φάση της υγειονομικής κρίσης, ο υπουργός Υγείας είπε:

«Πέραν τις κριτικής, δεν έχω δει συγκεκριμένες προτάσεις. Το μόνο που έχω δει είναι μικροπολιτική».

Επανέλαβε εξάλλου, ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε ορθά την πανδημία, δίνοντας έμφαση στις 7.000 προσλήψεις υγειονομικών, την ενίσχυση του ΕΣΥ, τα rapid test και τις 500 κινητές μονάδες που διενεργούν ελέγχους.

«Μέσα σε μία πανδημία, μετρήστε όλα αυτά που γίνονται, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε με έμφαση ο Βασίλης Κικίλιας.

Έκτακτες ανακοινώσεις Μητσοτάκη την Πέμπτη

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, έγινε γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ενώ εν συνεχεία θα προβεί σε ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αύριο στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα συμμετάσχει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης και αφού θα έχει μπαράζ συσκέψεων με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και τους στενούς του συνεργάτες να καταλήξει στη δέσμη μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση.

Εξάλλου, στο τραπέζι βρίσκεται και η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ