ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αυστηρότεροι περιορισμοί σε όλη τη χώρα καθώς ο εφιάλτης δείχνει τα «δόντια» του

Κορωνοϊός: Αυστηρότεροι περιορισμοί σε όλη τη χώρα καθώς ο εφιάλτης δείχνει τα «δόντια» του
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Σε ολοένα πιο «σκληρό» lockdown μπαίνει η χώρα, καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού εξελίσσεται ιδιαίτερα επιθετικά. Τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας.

Κυβέρνηση και επιστήμονες παρακολουθούν στενά την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα και η λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων είναι ήδη στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Την Τετάρτη σημειώθηκαν νέα αρνητικά ρεκόρ με 43 θανάτους (909 συνολικά) και 297 διασωληνωμένους, των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας είναι στα 65 έτη. Επίσης, ανακοινώθηκαν 2.752 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 635 καταγράφηκαν στην Αττική και τα 777 στην Θεσσαλονίκη.

Η εικόνα της Θεσσαλονίκης τρομάζει, καθώς η θετικότητα, σύμφωνα με το ΑΠΘ, είναι στο 32%. Σύμφωνα μάλιστα με τις μετρήσεις του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece εξετάζει το ενδεχόμενο να τεθεί σε ισχύ καθολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, θα κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία.

Περιορισμός στις νυχτερινές μετακινήσεις

Προς το παρόν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περαιτέρω περιορισμό στις μετακινήσεις από τις 21:00 έως τις 05:00 σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι νέοι περιορισμοί τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή.

Επιτρέπονται μόνο οι «απολύτως απαραίτητες» μετακινήσεις, δηλαδή για λόγους υγείας, εργασίας ή για την βόλτα κατοικίδιου σε κοντινή απόσταση. Δεν επιτρέπεται η ατομική άσκηση μετά τις 21:00.

Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033, καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως για λόγους υγείας οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα με τον αριθμό 1 και για τη βόλτα κατοικιδίου μήνυμα με τον κωδικό 6.

Ακόμη, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως αυστηροποιείται το καθεστώς τηλεργασίας. Όπως είπε, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες καταστάσεις που να αποδεικνύουν ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό προαναγγέλλοντας αυστηροποίηση των ελέγχων.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
 5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
 6. -Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

  -Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ'εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Όνομα/Επίθετο
 2. Διεύθυνση Κατοικίας
 3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
 4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ