ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οριακή η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη - Εκτόξευση κρουσμάτων, ασφυξία στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Οριακή η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη - Εκτόξευση κρουσμάτων, ασφυξία στα νοσοκομεία
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Συνεχίζεται η επιθετική εξάπλωση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα (828) όπως προκύπτει από τα στοιχεία της γεωγραφικής κατανομής. Οριακή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία στην βόρεια Ελλάδα και οι γιατροί απευθύνουν δραματική έκκληση για βοήθεια.

«Αν δεν σπάσει ο τριψήφιος αριθμός των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη, θα είναι δύσκολα τα πράγματα» ανέφερε στο Open η Γλυκερία Βλαχογιάννη, διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος».

Σύμφωνα με την ίδια, το νοσοκομείο διαθέτει μόνο μία κενή κλίνη από τις 8 που διαθέτει στη μονάδα ΜΕΘ.

«Παρότι δεν εφημερεύουμε, δεχόμαστε περιστατικά Covid. Eίμαστε στα όρια και καθημερινά προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέες κλίνες ΜΕΘ μέσα στα χειρουργεία αλλά όλα αυτά χρειάζονται υποστήριξη ανθρώπινου δυναμικού» τονίζει.

Η ίδια κάνει δραματική έκκληση: «Είναι χειρότερη η κατάσταση σε σχέση με το πρώτο κύμα, γιατί είναι μικρότερες οι ηλικίες και η ψυχική φόρτιση είναι μεγαλύτερη. Θέλω να παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα να έρθουν να συνδράμουν, έστω κι αν δεν έχουν εμπειρία μπορούν να βοηθήσουν».

Βαρύ είναι το πλήγμα του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Σοκάρουν οι σημερινοί αριθμοί, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει νέα αρνητικά ρεκόρ νεκρών, κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 3.316 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται σε 310, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 50 νέοι θάνατοι από Covid 19.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα (828) και ακολουθεί η Αττική (756). Τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων καταγράφηκαν επίσης σε Πέλλα (194), Λάρισα (160), Ημαθία (101) και Πιερία (105).

«Σε κάθε οικογένεια υπάρχει κρούσμα»

«Σε κάθε οικογένεια της πόλης υπάρχει και ένας ασθενής», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Τόνισε ότι «βρισκόμαστε στο προτελευταίο στάδιο των περιοριστικών μέτρων με την ελπίδα να αποδώσουν».

Παραδέχθηκε ότι «τα πράγματα ξέφυγαν», αποδίδοντας την κατάσταση που επικρατεί στο ότι υπήρξε μια χαλάρωση και ένας εφησυχασμός. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών. «Πρέπει να αποδώσουν τα μέτρα» υπογράμμισε.

Ζοφερή η εικόνα

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, βρέθηκε χθες στην πόλη και ανακοίνωσε 50 νέες κλίνες ΜΕΘ, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, δε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ απόψε, ο Βασίλης Κικίλιας εξήγησε ότι στη «μάχη» επιστρατεύονται όλα τα «όπλα» του συστήματος υγείας.

Σκηνές στήθηκαν και στους εξωτερικούς χώρους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά το ΑΧΕΠΑ σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών και κάλυψης των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας.

Οι σκηνές τοποθετήθηκαν προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που έχουν συμπτώματα Covid-19, ώστε να μη χρειάζεται να μπαίνουν για τον σκοπό αυτό μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, όπως αναφέρει το grtimes.gr.

Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά από ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη μολυνθεί.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες που μετέδωσε το Open αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις για να μετατραπεί σε χώρο νοσηλείας Covid το Βελλίδειο.

Τα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

- 24 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 756 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

- 828 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

- 31 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας

- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 98 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας

- 76 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

- 101 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 88 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

- 60 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 39 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 160 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

- 71 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

- 194 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 105 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

- 87 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

- 68 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

42 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 3.316 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 66.637, εκ των οποίων το 54.1% άνδρες.

Τα 4587 (6.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 17773 (26.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 310 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, αριθμός ρεκόρ, που δείχνει ότι το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 88 (28.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 353 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 50 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 959 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 387 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ