ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - ΠΙΣ: Μόνιμοι γιατροί στο ΕΣΥ με fast track - Όλοι στην μάχη κατά της πανδημίας

Κορωνοϊός - ΠΙΣ: Μόνιμοι γιατροί στο ΕΣΥ με fast track - Όλοι στην μάχη κατά της πανδημίας
CNN Greece / Κώστας Πλιάκος

Με διαδικασίες fast track, αναφορικά με την προκήρυξη, αξιολόγηση και πρόσληψη και αυστηρά εντός εξαμήνου, θα πρέπει να εισέρχονται στο ΕΣΥ οι μόνιμοι γιατροί στο σύστημα υγείας, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Το θεσμικό όργανο του ιατρικού σώματος, ζητά να αλλάξει ο νόμος και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για όσους νέους γιατρούς εισέρχονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Επίσης ο ΠΙΣ ζητά να παραταθεί για ένα χρόνο η παραμονή των υπό συνταξιοδότηση γιατρών του ΕΣΥ (2020 και 2021), εφόσον το επιθυμούν, και σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε φορέα. Αλλά και τους γιατρούς που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ο ΠΙΣ, προτείνει να τεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.

Εξάλλου, αναφορικά με τους ιδιώτες γιατρούς, που θα εισέλθουν στο ΕΣΥ προκειμένου να στηρίξουν το υγειονομικό σύστημα στη διάρκεια του δεύτερου επιθετικού κύματος της πανδημίας, σύμφωνα με την πρόταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, θα εργαστούν απερίσπαστοι από άλλα διοικητικά καθήκοντα, θα μπορούν να διατηρούν και το ιδιωτικό τους ιατρείο, θα λαμβάνουν επίδομα στέγης όσοι είναι μακριά από τον τόπο τους, ενώ θα λαμβάνουν αφορολόγητο μισθό, 2.000 ευρώ τον μήνα, ενώ θα αμείβονται και για την τηλεσυμβουλευτική. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ΠΙΣ, θα απευθύνει πρόσκληση και σε ανειδίκευτους ιατρούς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου σε έκτακτη συνεδρίασή του, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, ενέκρινε με απόλυτη πλειοψηφία, προτάσεις για άμεση ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, ενόψει της πανδημίας οι οποίες εστάλησαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, στους εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων και στις Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες/Ιατρικές Επαγγελματικές Ενώσεις.

Οι προτάσεις του ΠΙΣ συνοψίζονται ως εξής:

Πλαίσιο προσωρινής ενίσχυσης του ΕΣΥ με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα . Οι ελάχιστες προδιαγραφές αυτής της συνεργασίας προτείνεται να είναι:

 1. Συλλογική σύμβαση με τον ΠΙΣ.
 2. Ειδικότητες: παθολογία, γενική ιατρική, παιδιατρική, πνευμονολογία, καρδιολογία, αναισθησιολογία, χειρουργική, γυναικολογία, ακτινολογία, βιοπαθολογία, νεφρολογία, ΩΡΛ και κάθε άλλη ειδικότητα που θα κριθεί αναγκαία από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Πρόσκληση σε ανειδίκευτους ιατρούς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
 3. Πρόσληψη ανάλογη των προσόντων, ετών προϋπηρεσίας, διδακτορικής διατριβής και ακαδημαϊκών τίτλων. Όχι ενασχόληση με διοικητικά καθήκοντα.
 4. Μηνιαία αποζημίωση μεγαλύτερη της προβλεπόμενης από την τρέχουσα ΠΝΠ κατά ελάχιστο με προσαύξηση 50%, αφορολόγητα, με πρόσθετο δικαίωμα διενέργειας εφημεριών με αντίστοιχη αποζημίωση, αμοιβή για κατ’οίκον επίσκεψη και για τηλεσυμβουλευτική ασθενών με COVID-19.
 5. Διάρκεια σύμβασης 6-12 μηνών ανάλογα με τις ανάγκες.
 6. Διακοπή σύμβασης με προειδοποίηση από τον ιατρό ενός μηνός και τριών μηνών για το νοσοκομείο.
 7. Δικαίωμα επιλογής πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
 8. Επίδομα στέγης και κίνησης για μετακίνηση εκτός έδρας.
 9. Δικαίωμα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
 10. Ασφάλιση υγείας και αστικής ευθύνης στο επίπεδο των μόνιμων ιατρών αντίστοιχης βαθμίδας.
 11. Προϋπηρεσία για το ΕΣΥ: πενταπλάσια του χρόνου σύμβασης.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για την επείγουσα ενίσχυση του ΕΣΥ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προτείνει:

- Άμεση πρόσληψη των 300 μονίμων γιατρών για τις ΜΕΘ από την προκήρυξη που ήδη έχει δρομολογήσει με διαδικασίες ταχύρρυθμης κρίσης.

- Υπάρχουν περί τους 200 γιατρούς, που έχουν ολοκληρώσει την άσκηση στην ειδικότητά τους και δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις για τη λήψη του τίτλου της ειδικότητας, λόγω του ότι δεν έχουν κάνει το αγροτικό τους. Επομένως θα πρέπει να δώσουν άμεσα τις εξετάσεις τους (χωρίς την προϋπόθεση του αγροτικού) και να προσληφθούν άμεσα στα νοσοκομεία για ένα χρόνο, εκπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο την υπηρεσία υπαίθρου.

- Την άμεση πρόσληψη όλων των γιατρών (τουλάχιστον για ένα χρόνο και μέχρι οριστικής ρύθμισης), που απολύθηκαν από το πρώην ΙΚΑ και έχουν δικαιωθεί δικαστικά, προκειμένου να στελεχώσουν τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

- Ακολούθως θα πρέπει να εξεταστεί η προσφορά (αγορά) υπηρεσιών από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, από έμπειρους ειδικευμένους και εξειδικευμένους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, με ανάθεση συγκεκριμένου έργου, ανάλογα με τις ανάγκες των νοσοκομείων ή των κέντρων υγείας.

- Επίσης να παραταθεί για ένα χρόνο η παραμονή των υπό συνταξιοδότηση γιατρών του ΕΣΥ (2020 και 2021), εφόσον το επιθυμούν, και σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε φορέα και εφόσον δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις αντίστοιχες θέσεις από νέους ιατρούς. Και παράλληλα να εξεταστεί ακόμη και η επανένταξη όσων συνταξιοδοτήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο (2019) με τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, δεδομένου ότι πρόκειται για πολύ έμπειρους και εξειδικευμένους γιατρούς.

- Θα πρέπει να αλλάξει ο υφιστάμενος νόμος για τις προσλήψεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ με απλούστευση της διαδικασίας και των κριτηρίων.

Η όλη διαδικασία προκήρυξης, αξιολόγησης και πρόσληψης θα πρέπει να είναι “fast-track” και θα πρέπει να ολοκληρώνεται αυστηρά εντός εξαμήνου. Επίσης οι χηρεύουσες οργανικές θέσεις των Δ/ντών, να προκηρύσσονται στο βαθμό του Διευθυντή, ο οποίος θα έχει και τη διοικητική ευθύνη της κλινικής (και επομένως είναι περιττός ο βαθμός του Συντονιστή-Διευθυντή).

- Θα πρέπει να εξεταστούν και να αναδιαμορφωθούν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ, ιδίως σε νοσοκομεία της επαρχίας/περιφέρειας. Παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί η απασχόληση ιδιωτών γιατρών σε μονάδες του ΕΣΥ {νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία).

- Έκτακτο αφορολόγητο επίδομα στους ιατρούς ΕΣΥ για την προσφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και μισθολογική αναβάθμιση σε όλες τις βαθμίδες.

Πρόσθετα μέτρα στο επίπεδο της ΠΦΥ:

- Όλοι οι γιατροί να υποβάλλονται σε τακτικό περιοδικό εργαστηριακό έλεγχο (rapid test Ag) ανίχνευσης του ιού.

- Δημιουργία τοπικού περιφερειακού συντονιστικού κέντρου με την συμμετοχή των Ιατρικών Συλλόγων (υπό την αιγίδα, τον συντονισμό και την απόλυτη καθοδήγηση του ΕΟΔΥ).

- Δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής για πολίτες (απαντούν γιατροί και μόνο, αξιοποίηση ευπαθών ομάδων γιατρών).

- Δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, να κάνουν rapid test Ag στα ιατρεία τους.

- Κινητές Μονάδες 24ώρου λειτουργίας και από τον ιδιωτικό τομέα, στελεχωμένες, οπωσδήποτε, με γιατρό

- Πρώτη γραμμή άμυνας μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τα Κέντρα Υγείας 24ώρου λειτουργίας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ