ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οριακή η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα - Ενίσχυση ΜΕΘ και κλείσιμο συνόρων

Κορωνοϊός: Οριακή η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα - Ενίσχυση ΜΕΘ και κλείσιμο συνόρων
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εξαντλείται η αντοχή του συστήματος υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να παραμένει με ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο ενώ διανύει την τρίτη εβδομάδα lockdown προκειμένου να ανασχεθεί η εκθετική διασπορά του νέου κορωνοϊού.

O αναπληρωτής καθηγητής λοιμωξιολογίας, υπεύθυνος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης, επανέλαβε ότι «τα δημόσια νοσοκομεία είναι στα όριά τους, η πίεση στο σύστημα μεγάλη, και ελπίζουμε σε μία εβδομάδα να αρχίσουμε να βλέπουμε μειώσεις στις εισαγωγές».

«Η αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι πολυπαραγοντική, όταν εξαπλώνεται ο ιός είναι πολύ εύκολο να υπάρχουν πολλαπλές εστίες μετάδοσης», πρόσθεσε για να παροτρύνει στη συνέχεια τον κόσμο να κάνει το τεστ καθώς, όπως σημείωσε, η πλειονότητα του πληθυσμού που νοσεί είναι χωρίς συμπτώματα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής λοιμωξιολογίας και διευθυντής ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, δήλωσε πως μετά και τη χθεσινή εφημερία το νοσοκομείο γέμισε στο 100% σε ό,τι αφορά στις κλίνες ΜΕΘ. Ως το τέλος της εφημερίας, έγιναν άλλες δύο διασωληνώσεις και γέμισαν οι ΜΕΘ, ενώ έγιναν και 90 εισαγωγές ασθενών covid.

«Η εφημερία έκλεισε στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες. Υπάρχει ένα πλατό, δεν έχουμε τη μείωση των προηγούμενων εβδομάδων. Αναμένουμε αυτή την εβδομάδα να μειωθούν τα κρούσματα. Το 100% στο ΑΧΕΠΑ έχει καλυφθεί. Οποιος χρειαστεί να διασωληνωθεί θα διασωληνώνεται και θα αναζητούμε κλίνες ή σε άλλα νοσοκομεία, ή σε νοσοκομεία όμορων νομών κι αν δεν βρίσκονται θα κάνουμε κι αεροδιακομιδές».

Σύμφωνα με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας, Δημήτρη Τσαλικάκη, θα προστεθούν άλλες 6 ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ κι άλλες 8 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ενώ καταφθάνουν συνεχώς εξειδικευμένοι νοσηλευτές ΜΕΘ για να συμβάλουν στον «πόλεμο» του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στην μάχη κατά του κορωνοϊού.

Σήμερα περιμένουμε νοσηλευτές από την Κομοτηνή κι από το Αργος για να ανοίξουν νέα κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ ήρθαν και οι νοσηλεύτριες από την Κρήτη. «Δίπλα σ' αυτές τις κοπέλες που ήρθαν από την Κρήτη, θα μάθουν να δουλεύουν και οι υπάρχουσες νοσηλεύτριες που δεν είναι εξιδεικευμένες στις ΜΕΘ. Είναι πολλαπλός ο ρόλος τους» είπε ο κ. Τσαλικάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας, Βασίλη Κικίλια, εκτός από τις 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη ακόμα 23 και συγκεκριμένα έξι από το Άργος, πέντε από Κομοτηνή, πέντε από Κόρινθο, τρεις από Κέρκυρα, τρεις από Γιάννενα και μία από Σπάρτη.

Από το βράδυ της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου η ΜΕΘ του νοσοκομείου Καρδίτσας που νοσηλεύει περιστατικά COVID είναι πλήρης καθώς και τα έξι διαθέσιμα κρεβάτια φιλοξενούν διασωληνωμένους ασθενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του KarditsaLive.Net οι ασθενείς δεν είναι μόνο από την Καρδίτσα αλλά και από άλλους νομούς, ενώ ένα σήμερα ένα περιστατικό μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο λόγω έλλειψης κατάλληλης κλίνης. Στα όρια της βρίσκεται και η Κλινική-COVID που φιλοξενείται στην πρώην Χειρουργική Κλινική καθώς είναι πάνω από 30 οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτή.

Σε ετοιμότητα ο ΟΣΕ για τη διακομιδή ασθενών

Όπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος, έχει ζητηθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να συνδράμει και να έχει διαθέσιμη αμαξοστοιχία στη Θεσσαλονίκη ώστε να μεταφερθούν με ένα δρομολόγιο περισσότεροι ασθενείς με COVID σε νοσοκομεία της Αττικής. Η αμαξοστοιχία βρίσκεται στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, σε σημείο που θα μπορεί να γίνει ευκολότερα και με ασφάλεια η μεταφορά των ασθενών.

Επίσης προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα έχει προκριθεί από την πρώτη στιγμή η μεταφορά ασθενών στην Αττική με αεροσκάφη C-130.

Η αεροδιακομιδή είναι η πρώτη επιλογή των αρμόδιων φορέων, σε περίπτωση που εξαντληθούν όλες οι κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό γιατί σε κάθε αεροσκάφος χωράνε έως τρεις ειδικές κάψουλες οι οποίες θα συνδέονται με ιατρικές συσκευές.

Έτσι ο ασθενής θα μεταφέρεται ταχύτατα και με ασφάλεια σε κάποιο νοσοκομείο αναφοράς της Αττικής.

Κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο στην Πολίχνη

Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν 14 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στη Διαμαντίδειο Στέγη της Μέριμνας Ποντίων Κυριών στην Πολίχνη, καθώς και τρείς εργαζόμενοι.

Δύο από τα άτομα που βρέθηκαν θετικά διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της πόλης. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε καραντίνα σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στη Διαμαντίδειο Στέγη.

Στη Στέγη φιλοξενούνται 48 ηλικιωμένοι ενώ ο αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται στους 20. Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η πρόεδρος της Στέγης σημείωσε ότι για προληπτικούς λόγους διενεργούνται τακτικά, σε εβδομαδιαία βάση, τεστ στους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους.

Τα νέα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα

Νέα μέτρα για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιο Πέτσας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Στο μεταξύ ολόκληρη η Ευρώπη κι όχι μόνο βρίσκεται αντιμέτωπη με το νέο πιο ισχυρό και πιο επικίνδυνο κύμα κορωνοϊού. Σε πολλά κράτη παρά τα περιοριστικά μέτρα οι καμπύλες κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων αποδεικνύονται άκαμπτες. Σε κάποια κράτη τα συστήματα υγείας φθάνουν στα όριά τους και σε άλλα δηλώνουν το τέλος της αντοχής τους».

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό στη Βόρεια Ελλάδα, αναφέροντας πως «η χαλαρή συμπεριφορά όλων μας θα οδηγήσει σε καθυστέρηση της άρσης του lockdown».

Και υπογράμμισε: «Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και στη χώρα μας. Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι οι δείκτες θετικότητας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα αν αναλογιστούμε ότι είμαστε σε καθεστώς lockdown για εβδομάδες.

Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές επιδεικνύουν πολύ πιο χαλαρή συμπεριφορά απ' ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες. Η χαλαρή συμπεριφορά όλων μας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown. Η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα λαμβάνει πρόσθετα μέτρα»:

1. Αναφορικά με τις χερσαίες πύλες εισόδου από αύριο Παρασκευή, στις 06:00 το πρωί, κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Στα βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

Όσοι εισέρχονται στη χώρα εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ PCR 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους φυσικά με βάση το PLF που θα έχει υποβληθεί.

Σε ό,τι αφορά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή. Γι' αυτό το λόγο ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στους χώρους εργασίας».

«Να τηρήσουμε τα μέτρα για να μειώσουμε την πίεση στο Σύστημα Υγείας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε «έκκληση ξανά σε όλους τους πολίτες να τηρήσουμε τα μέτρα για να μειώσουμε την πίεση στο Σύστημα Υγείας, για να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας να σώσουν ζωές» και προσέθεσε:

«Ας τηρήσουμε τα μέτρα για να μην καθυστερεί το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Ας τηρήσουμε τα μέτρα μένοντας σπίτι για να μείνουμε ασφαλείς.

Και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δυστυχώς η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες καθώς τώρα εμφανίζονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων.

Γι' αυτό συνεχίζεται η προσθήκη νέων κλινών στις ΜΕΘ ενώ πάντα υπάρχει ετοιμότητα για επίταξη -αν χρειαστεί κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, προσλαμβάνεται πρόσθετο ιατρικό προσωπικό και γίνεται αξιοποίηση διαθέσιμου προσωπικού με ταχεία κατάρτιση για να μπορεί να συνδράμει τους εντατικολόγους μας. Εννοείται ότι σε συνθήκες πολέμου όπως αυτού που αντιμετωπίζουμε η χώρα λειτουργεί ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ