ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Σοκαριστική η εικόνα της Λάρισας - Αυτοσχέδιες ΜΕΘ και επιλογή ασθενών

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Σοκαριστική η εικόνα της Λάρισας - Αυτοσχέδιες ΜΕΘ και επιλογή ασθενών
Φωτογραφία αρχείου CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Δραματική έκκληση για «άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αστερίσκους για νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού στις κλινικές και στις ΜΕΘ τους», απευθύνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος χαρακτηρίζει την κατάσταση πρωτόγνωρη.

«Οι μεγαλύτερες εστίες του υγειονομικού πολέμου βρίσκονται στη Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία» τονίζει ο κ. Γιαννάκος, μετά την επίσκεψή του στα νοσοοκομεία της Λάρισας.

Στη Θεσσαλία η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, όπως σημειώνει, καθώς «δεν φτιάχτηκε σχέδιο με τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό και έτσι τώρα πέφτουν και τα τελευταία οχυρά του συστήματος που είναι οι ΜΕΘ. Ακόμη και οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ που φτιάχνονται σε κλινικές».

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλίας είναι γεμάτες, ενώ πολλά διασωληνωμένα περιστατικά είναι διακομιδές από νοσοκομεία της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Διακομίσθηκαν αρκετά διασωληνωμένα περιστατικά από Θεσσαλία στις ΜΕΘ της Λαμίας και Χαλκίδος δυναμικότητας 6 κλινών η κάθε μια που γέμισαν και αυτές.

«Τώρα διασωληνωμένα περιστατικά νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, στις κλινικές. Επιλέγουν ποιος θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος όχι. Το ηλικιακό όριο των ασθενών πέφτει στις ΜΕΘ επειδή δεν υπάρχει χώρος για όλους τους ηλικιωμένους».

Η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται τη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, σύμφωνα με την οποία δυο ηλικιωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους με αναπνευστήρα.

«Άδειασε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ετοίμασαν τη διακομιδή του ενός και πρόλαβε ένα νέο άτομο διασωληνωμένο το κρεβάτι του ασθενή που διεκομίσθη από Καρδίτσα. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας σε Καρδίτσα, Βόλο και Τρίκαλα δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή και θεωρούν θετικά κρούσματα τα περιστατικά που έχουν θετικό rapid test πράγμα απαράδεκτο, αφού θετικό χαρακτηρίζεται ένα κρούσμα όταν έχει θετικό τεστ από μοριακή ανάλυση. Εισάγονται στις κλινικές κορωνοϊού και κολλάνε εάν “ξεγέλασε” το rapid test», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας παραδέχθηκε ότι το απόγευμα υπάρχει πρόβλημα με τη σίτιση των ασθενών με κορωνοϊό, λόγω ελλείψεων προσωπικού. Κάποιοι δεν τρώνε. Μας είπαν ότι είναι πολλοί οι νέοι ασθενείς που νοσηλεύονται σε κλινικές και διασωληνώνονται.

Μάλιστα στο Πανεπιστημιακό νοσηλεύονται και τέσσερα βρέφη λίγων ημερών ως ύποπτα κρούσματα και δύο βρέφη 20 και 22 ημερών. Η διοίκηση και οι γιατροί ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό για ανάπτυξη άλλων κλινών απλών και ΜΕΘ-COVID. «Ούτε στο πανεπιστημιακό ούτε στο γενικό που το μετατρέπουν σε νοσοκομείο κορωνοϊού», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος.

Πλέον 47 νοσηλευτές και 15 γιατροί νοσούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και στο σύνολο πάνω από 80. Στο Γενικό Νοσοκομείο δύο νοσηλευτές νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, η μία διασωληνωμένη. Συνολικά στο Γενικό Νοσοκομείο νοσούν πάνω από 65 συνάδελφοι. Σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας νοσούν πάνω από 250 συνάδελφοι, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία.

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας: Νοσηλεύει 130 περιστατικά στις κλινικές και 14 διασωληνωμένους στη μεθ στις 14 κλίνες.

Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: Νοσηλεύει 125 περιστατικά στις κλινικές και 24 στις ΜΕΘ στις 24 κλίνες. Εκαναν μεθ την ουρολογική κλινική με υποτυπώδη εξοπλισμό και λειψό προσωπικό.

Νοσοκομείο Βόλου: Νοσηλεύουν 90 περιστατικά στις κλινικές και 6 ασθενείς στη ΜΕΘ 8 κλινών αλλά προβλέπεται άμεσα να γεμίσει γιατί υπάρχουν ασθενείς προς διασωλήνωση. Πάνω από 40 συνάδελφοι νοσούν.

Νοσοκομείο Τρικάλων: Νοσηλεύονται 50 ασθενείς στις κλινικές και 10 διασωληνωμένα περιστατικά στη ΜΕΘ στις 10 κλίνες. Έκαναν αυτοσχέδια ΜΕΘ 4 κλίνων στην Ουρολογική Κλινική που γέμισε. Νοσούν πάνω από 15 συνάδελφοι.

Νοσοκομείο Καρδίτσας: Νοσηλεύει 30 ασθενείς στις κλινικές. Άνοιξε ΜΕΘ 5 κλινών και γέμισε αμέσως. Υπήρχαν τρία περιστατικά διασωληνωμένα σε θαλάμους που μπήκαν σε ΜΕΘ και έγινε διακομιδή και ενός από Γρεβενά. Πάνω από 15 συνάδελφοι θετικοί στο κορωνοϊό.

«Στο Πανεπιστημιακό και το Γενικό της Λάρισας κάθε ημέρα έχουμε και νέα κρούσματα συναδέλφων θετικά. Δεν μας σώζει ο εσωτερικός εθελοντισμός που είναι αξιέπαινος αλλά οι προσλήψεις», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων γέμισε η ΜΕΘ με 15 διασωληνωμένους στις 16 ΜΕΘ κλίνες επειδή γίνονται διακομιδές από τη Δυτική Μακεδονία. Η δυτική Μακεδονία διαθέτει μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ στη Πτολεμαΐδα.

«Μετά την Αλεξανδρούπολη και έως την Αττική δεν υπάρχει καμία κενή κλίνη ΜΕΘ-COVID».

«Η θνητότητα στις ΜΕΘ αυξάνει πολύ. Όχι γιατί δεν έχουμε σπουδαίους γιατρούς και νοσηλευτές αλλά επειδή ως ΜΕΘ λογίζονται πια και οι αυτοσχέδιες με υποτυπώδη εξοπλισμό και λιγοστό ανειδίκευτο προσωπικό. Δυστυχώς γεμίζουν τα ψυγεία στους νεκροθαλάμους των νοσοκομείων. Οι νεκροφόρες πάνε και έρχονται μας λένε οι συνάδελφοι σε μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ