Κορωνοϊός: Υπό όρους η σταδιακή άρση του lockdown - Ποια μέτρα εξετάζονται
Ανανεώθηκε:
Παρά το γεγονός ότι η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική, η αχτίδα αισιοδοξίας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης που διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς και το γεγονός ότι το lockdown είχε αρχικά προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα, πυροδοτούν μια συζήτηση για τη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων.
Ωστόσο, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων συνεχίζει να αυξάνεται, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην οριακή κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία.
Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το βράδυ της Δευτέρας 4.443 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονταν σε κλίνες Covid, εκ των οποίων 580 σε ΜΕΘ και εξ αυτών οι 568 διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό έχει ανέλθει το βράδυ της Δευτέρας σε 1.759.
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα ανακοινώθηκαν 1.388 νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 549 και ο συνολικός αριθμός των θανάτων ήταν 1.714.
Βάσει αυτών των δεδομένων, κυβέρνηση και επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προκειμένου να συνεχιστεί η επιπέδωση της καμπύλης εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας δεν έχει συζητήσει για άρση των μέτρων, σύμφωνα με δηλώσεις της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» Βάνα Παπαευαγγέλου.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν τις επόμενες δύο μέρες κρίσιμες. Από τους επιδημικούς δείκτες θα εξαρτηθεί τόσο η ευστάθεια του συστήματος υγείας, όσο και η πορεία της άρσης των απαγορευτικών μέτρων.
Τα σενάρια για σχολεία, εστίαση, εκδρομές
Εφόσον υπάρξουν δείγματα ανάσχεσης του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σταδιακή άρση των απαγορεύσεων.
Η αρχή θα γίνει από τα σχολεία, όπως έχει κατ' επανάληψη δηλώσει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το MEGA, η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου.
Αντίθετα, το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να γίνει λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτρέψει το άνοιγμα των εστιατορίων στις 21 Δεκεμβρίου.
«Όχι» σε χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις
Ακόμα και μετά την σταδιακή άρση αυτών των περιοριστικών μέτρων, δεν φαίνεται να προβλέπεται άρση απαγόρευσης για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τις χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Star, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και sms. Έτσι, για όλο διάστημα των εορτών:
1) Δε θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό
2) Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα
3) Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα
«Ανεδαφική η κουβέντα» για άρση
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega σημείωσε πως πρέπει να επιδείξουμε πολύ μεγάλη προσοχή και εν μέσω lockdown και όταν θα έρθει η ώρα να αρθούν ένα-ένα τα περιοριστικά μέτρα.
«Χρειάζεται από όλους σύνεση, σοβαρότητα, ενσυναίσθηση του πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη ζωή, του διπλανού μας, του πατέρα μας, της μάνας μας, του φίλου μας. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πίεση στο Ε.Σ.Υ. αλλά και τη διασπορά, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να αρθούν στο τέλος του μήνα. Είμαι υποχρεωμένος να βλέπω τα δεδομένα μέρα-μέρα. Είναι ανεδαφική αυτή η κουβέντα. Αυτή τη στιγμή δίνεται μία μάχη. Πρέπει να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων και να πάρει ανάσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτές οι δύο είναι οι βασικές μεταβλητές για να μπορέσουμε σταδιακά, βήμα-βήμα, να επανέλθουμε σε μία μερική κανονικότητα».
Από τι θα εξαρτηθούν όλα
Κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων και πώς θα πραγματοποιηθεί θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα, στην εξέλιξη αυτού του δεύτερου κύματος της πανδημίας και στις εισηγήσεις των ειδικών, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
O Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε πως μοναδική προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής και σημείωσε πως η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τον καθένα από εμάς το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής.
Αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, επισήμανε.
Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε το μήνυμα πως όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα τόσο καλύτερα αποδίδουν και τόνισε πως δεν είναι στιγμή παρά την κόπωση για τις όποιες δικαιολογίες, για τις όποιες εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων.
«Τα κρούσματα δεν μειώνονται με τον ρυθμό που θα θέλαμε» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Όπως είπε, «η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί και σήμερα να είναι μεγάλη» και προειδοποίησε πως «η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο την προσπάθειά μας. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητά του».
«Θα πρέπει ο καθένας να επιλέξει τη ‘φούσκα’ του», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει μια μικρή αλλά και σταθερή ομάδα από τους στενούς συγγενείς και φίλους με τους οποίους θα συναναστρέφεται».
Η ίδια επέστησε την προσοχή για τα ευάλωτα άτομα τους περιβάλλοντος, στα άτομα υψηλού κινδύνου. «Και εγώ επισκέπτομαι την μητέρα μου μια φορά την βδομάδα, φροντίζω όμως και οι δύο να φοράμε την μάσκα μας», όπως είπε.