ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πότε θα φθάσουν τα εμβόλια στη χώρα - Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί

Κορωνοϊός: Πότε θα φθάσουν τα εμβόλια στη χώρα - Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί
ΙΝΤΙΜΕ pool

Την ώρα που το β' κύμα της πανδημίας επιμένει και το lockdown παρατείνεται, αχτίδα αισιοδοξίας για επιστροφή σε μια «κανονική ζωή» αποτελεί το εμβόλιο. Εν αναμονή της έγκρισης κυκλοφορίας του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στη χώρα καταστρώνεται ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έδωσε το περίγραμμα, λέγοντας: «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μίλησε για μία ημερομηνία μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου για το πρώτο εμβόλιο το οποίο έχει ήδη κάνει αίτηση. Οπότε φαντάζομαι ότι μέχρι αυτή την ημερομηνία θα υπάρχει η έγκριση ενός, δύο εμβολίων, θα το δούμε στην διαδικασία και στην πορεία.

»Από τη στιγμή που θα πάρει ένα ή περισσότερα εμβόλια έγκριση, το αμέσως επόμενο 24ωρο από όταν φτάσουν στη χώρα μας θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό. Είμαστε οι πρώτοι μαζί με τους Γερμανούς που ανακοινώσαμε το πρόγραμμά μας για τον εμβολιασμό, τα logistics, πού θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα, πώς αυτό θα ξεδιπλωθεί, πόσα εμβολιαστικά κέντρα, πόσο προσωπικό, πόσοι πολίτες κάθε μήνα».

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, πρόκειται για «ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα, γιατί τα εμβόλια έχουν διαφορετικές προδιαγραφές το ένα από το άλλο».

Σε ό,τι αφορά τη σειρά με την οποία θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός, ο Β.Κικίλιας δήλωσε: «Με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, γίνεται η προτεραιοποίηση στους υγειονομικούς μας, σε ευπαθείς ομάδες, στους μεγάλους σε ηλικία, σε γηροκομεία, σε κέντρα ειδικής φροντίδας και μετά σιγά-σιγά στον πληθυσμό μας, με τάξη, με έγκυρη ενημέρωση και τεκμηρίωση, με τη στήριξη της κοινωνίας, όλων των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ιατρικών και Φαρμακευτικών Συλλόγων, των εταιρειών, που θα εξηγήσουμε όλοι μαζί πόσο ευεργετικά είναι τα εμβόλια και πώς μπορεί να μας επιστρέψουν σε μια μερική κανονικότητα».

Πότε θα αρχίσει ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μέχρι τις 10 Φεβρουάριου, σε διάστημα, δηλαδή, ενός μήνα, υπολογίζεται ότι θα γίνουν συνολικά 1,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Έναν μήνα μετά, στα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να αρχίσει να εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο, όπου κάθε μήνα υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται κατά μέσο όρο 750.000 πολίτες. Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2021 να έχουν εμβολιαστεί 5,5 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή σχεδόν ο μισός πληθυσμός.

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα γίνει σε 23 σημεία στην Αττική και σε 22 στην κεντρική Μακεδονία (νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας). Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες ΥΠΕ.

Τον εμβολιασμό των πολιτών που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας θα αναλάβουν οι 65 δομές ΚΟΜΥ.

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός των πολιτών θα γίνει σε δύο δόσεις, μεταξύ των οποίων θα μεσολαβούν περίπου 30 ημέρες, ενώ δύο με τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση θα πρέπει να γίνεται εξέταση αντισωμάτων, για να διαπιστωθεί εάν πέτυχε ο εμβολιασμός.

Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει μεγάλη καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την αποτελεσματικότητά του.

Προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο του εμβολιασμού ομαλά, η χώρα έχει ήδη παραλάβει ειδικά ψυγεία για την αποθήκευση των εμβολίων, ενώ με ταχύτατους ρυθμούς στήνονται τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

Από την αυτοψία του Mega σε ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα που έχει ήδη στηθεί, προκύπτει πως κάθε κέντρο θα έχει εννέα (9) χώρους ταυτόχρονου εμβολιασμού.

Από το σύνολο των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων, τα 245 θα λειτουργήσουν στην Αττική και 123 στη Θεσσαλονίκη.

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν σε δυο βάρδιες από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο.

Τα στοιχεία για την πορεία του β' κύματος

Σύμφωνα με ασφαλή στοιχεία το βράδυ της Πέμπτης, νοσηλεύονταν 4.089 ασθενείς, εκ των οποίων 624 σε ΜΕΘ και από αυτούς 600 διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη χώρα έχει ανέλθει σε 2.713.

Το απόγευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σημειώθηκε νέο ρεκόρ με 622 διασωληνωμένους, ενώ την ίδια ώρα καταγράφηκαν 100 νέοι θάνατοι και 1.882 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 111.537, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες. Από τα σημερινά κρούσματα, 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

4958 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29474 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

622 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 177 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 620 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 100 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2706 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1085 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο χάρτης της πανδημίας

8 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 334 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

- 428 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 75 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

- 71 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

- 43 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 39 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 121 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Μυτιλήνης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

- 35 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

- 50 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 69 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 110 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

- 76 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

40 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ