ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: H ανησυχητικά αργή ίαση του πληθυσμού και η ελπίδα του εμβολίου

Κορωνοϊός: H ανησυχητικά αργή ίαση του πληθυσμού και η ελπίδα του εμβολίου
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Μπορεί ο αριθμός κρουσμάτων να υποχωρεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα, ωστόσο ο ρυθμός της επιβράδυνσης κρίνεται από τους επιστήμονες ως δραματικά αργός.

Ειδικότερα, το περασμένο 48ωρο καταγράφηκαν συνολικά 2.287 κρούσματα, αριθμός προφανώς μειωμένος σε σχέση με τον αριθμό των ημερήσιων καταγραφών των κρουσμάτων τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένα οι επιστήμονες, η εικόνα αναμενόταν αισθητά πιο βελτιωμένη μετά από τέσσερις εβδομάδες καθολικού lockdown στη χώρα.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη μάχη λόγω Covid δεν λέει να υποχωρήσει, με αποτέλεσμα περίπου 100 συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους καθημερινά, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερά υψηλός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα υγείας της χώρας μας και τις αντοχές του.

Με το σύνολο των νεκρών να έχει ξεπεράσει πλέον τους 3.000 (3.003 την Κυριακή), οι επιδημιολόγοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις αιτίες της επιμονής του β’ κύματος, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να «προλάβουν» αντίστοιχα φαινόμενα μετά τις γιορτές, καθώς όλοι συμφωνούν ότι έως ότου εμβολιαστεί επαρκής αριθμός πληθυσμού, η πορεία του κορωνοϊού θα έχει «σκαμπανεβάσματα» τα οποία θα συνοδεύονται με μέτρα.

Έντονη πίεση

Στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μια πιο ξεκάθαρη μείωση της καμπύλης των κρουσμάτων σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας.

Ο αριθμός των ημερήσιων διαγνώσεων τις τελευταίες επτά ημέρες είναι (με βάση τα στοιχεία της Παρασκευής) κατά μέσον όρο στα 1.750, έναντι περίπου 1.950 που ήταν το προηγούμενο επταήμερο. Και την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, η πίεση στο ΕΣΥ και κυρίως στις μονάδες εντατικής COVID ήταν πολύ έντονη (94% πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης), ενώ κατά μέσον όρο δηλώνονταν 100 θάνατοι ασθενών με COVID-19 ημερησίως.

Σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στον αριθμό των κρουσμάτων σε αναλογία πληθυσμού με βάση τις διαγνώσεις των τελευταίων 14 ημερών (245 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και 26η θέση στην Ε.Ε. σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – ECDC), αλλά σχετικά ψηλά στους θανάτους: 11η θέση με 12,7 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες.


«Είναι σαφές ότι δεν φαίνεται να σπάει η αλυσίδα της μετάδοσης. Καταγράφεται ένα συνεχές πινγκ πονγκ κρουσμάτων μεταξύ εργασιακών χώρων και νοικοκυριών» ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, την περασμένη Παρασκευή, επισημαίνοντας τις δύο μείζονες εστίες μετάδοσης κορωνοιού και «ανταλλαγής» κρουσμάτων.

Οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις θεωρούνται καταλυτικές για τη διασπορά του δεύτερου κύματος, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιδημιολόγοι, σε αυτό το lockdown, ο ιός κλείστηκε… μέσα στο σπίτι. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ανέφερε χαρακτηριστικά τις προηγούμενες ημέρες, εξηγώντας το φαινόμενο.

«Το πολύ υψηλό ιικό φορτίο είναι η κυριότερη αιτία για τους αργούς ρυθμούς αποκλιμάκωσης από τη στιγμή που ελήφθησαν τα μέτρα. Όσο πιο υψηλό το ιικό φορτίο, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζονται τα μέτρα για να αποδώσουν. Αυτό είναι σαφές και επιπλέον θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το δεδομένο ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τον Νοέμβριο, δεν ήταν εξ αρχής αντίστοιχα εκείνων της περασμένης άνοιξης. Είναι επίσης εμφανής στην κίνηση που υπάρχει στους δρόμους, μία μεγαλύτερη χαλαρότητα των πολιτών, σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, που εξηγείται μεν από την κόπωση που έχει επέλθει, όμως σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται, τη στιγμή που υπάρχει ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της πόλης και το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση μπορεί πλέον να το αντιληφθεί ο καθένας μας, που σίγουρα πια γνωρίζει για κάποιον που νόσησε, κάποιον που απεβίωσε από επιπλοκές του ιού».

Επιπρόσθετα, έθεσε και κάποιες ακόμη παραμέτρους: «Όταν αποφασίστηκε η αναστολή των περισσότερων δραστηριοτήτων και τα μέλη των οικογενειών βρέθηκαν όλα μαζί κλεισμένα στα σπίτια, αυτό δημιούργησε και νέες εστίες, καθώς υπήρχαν ήδη πάρα πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς στην κοινότητα και μέσα στον ίδιο χώρο δημιουργήθηκαν νέες επιμολύνσεις. Επίσης, ένα ακόμη ζήτημα που ίσως δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς αφορά χώρους εν δυνάμει υπερμετάδοσης του ιού και κυρίως τα λεωφορεία και τις λαϊκές αγορές. Ίσως θα μπορούσαν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα εκεί, υπάρχουν λύσεις που έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, λύσεις που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε άμεσα, όπως για παράδειγμα η προσωρινή ένταξη τουριστικών λεωφορείων στον στόλο του ΟΑΣΘ για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, όπως το μεγαλύτερο άπλωμα των πάγκων στις λαϊκές αγορές κλπ», τόνισε ο πρύτανης

«Όταν ξεκίνησε το lockdown, φαίνεται πως οι Έλληνες περιορίστηκαν λιγότερο ή περισσότερο στα σπίτια τους αλλά μαζί με τον κορωνοιό, οπότε η διασπορά έγινε εντός οικογενειών. Και όσο γίνονταν επαφές με άλλες οικογένειες, έστω μια ή δύο, η μετάδοση συνεχιζόταν», αναφέρει στον ίδιο τόνο και ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων, Νικόλαος Σύψας.

Οι χώροι εργασίας και ο φόβος των συνεπειών

Και η διασπορά, όμως, σε εργασιακούς χώρους έχει αναφερθεί από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, ως σημαντική αιτία υπερμετάδοσης. Εκτός από τις κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, τα κρούσματα που εντοπίζονταν σε βιομηχανίες, ανέδειξαν την ευκολία μετάδοσης του κορωνοιού σε αυτά τα περιβάλλοντα.

Πλέον, όμως, και σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές η κατάσταση είναι επιβαρυμένη στους χώρους εργασίας. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την εικόνα που έχουν, υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που ενώ διαγιγνώσκονται θετικοί, δεν παραμένουν σε καραντίνα. Πρόκειται για εργαζόμενους που δεν μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως με τηλεργασία και οι οποίοι φοβούμενοι τις συνέπειες που θα έχει το κοινωνικό και επαγγελματικό στίγμα του κορωνοιού, επιστρέφουν στους χώρους εργασίας με αποτέλεσμα να ανοίγουν συνεχώς κύκλοι μετάδοσης.

Δερμιτζάκης: Τα πολλά κρούσματα μπορεί να καταστήσουν αναποτελεσματικό το εμβόλιο

Κι όλα αυτά την ώρα που τα νέα για το εμβόλιο γεννούν την ελπίδα της ζωής στον πλανήτη απέναντι στη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας με χιλιάδες νεκρούς σε όλες τις χώρες και τις μακάβριες εικόνες των ομαδικών τάφων.

Στη χώρα μας όλα είναι έτοιμα προκειμένου να έρθουν οι πρώτες δόσεις και να αρχίσει το γρηγορότερο δυνατό η διαδικασία των εμβολιασμών. Έως το τέλος του μήνα θα φτάσει αεροπορικώς από τη Γερμανία και το Βέλγιο η πρώτη δόση των εμβολίων της Pfizer, μέσα σε ειδικά ψυγεία υψηλής τεχνολογίας και με την τήρηση όλων των ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας. Τα εμβόλια θα τοποθετηθούν σε 14 υπερ-καταψύκτες σε όλη τη χώρα και, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αμέσως μετά την έγκριση τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φάρμακων θα αρχίσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Τον κίνδυνο που συνιστά η έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα ενόσω τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν υψηλά, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να καταστήσει αναποτελεσματικό το εμβόλιο, τόνισε ωστόσο, μεταξύ άλλων, την Κυριακή ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κυκλοφορίας του ιού, ενώ κάνουμε τον εμβολιασμό για να μπορούμε να αποφύγουμε πιθανότητα να έχουμε κάποιο ανθεκτικό στέλεχος, το οποίο μετά θα επικρατήσει, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού, οπότε και θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα, καθώς θα έχει δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία, η λεγόμενη ανοσία της αγέλης. «Τα εμβόλια θα πάρουν χρόνο από τη μια να προστατεύσουν κάθε άτομο ξεχωριστά, διότι όταν είναι δύο δόσεις, θα πάρει τουλάχιστον 1-1,5 μήνα μέχρι να θεωρηθεί κάποιος ότι έχει την πλήρη αποτελεσματικότητα και φυσικά πολύ περισσότερους μήνες -κι ελπίζω μέχρι τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί αυτό- για να καλύψουμε την ανοσία της αγέλης, όπου το 60%-70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», επισήμανε.

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 904 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 115.471, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4.986 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30.594 (26.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 169 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 651 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.003 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.197 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή των 904 κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 904 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έχει ως εξης:
- 5 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 164 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 203 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 44 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 63 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ