ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε, τα σχολεία δεν θα ανοίξουν

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε, τα σχολεία δεν θα ανοίξουν
INTIME

Το λόγο που τα σχολεία δεν θα ανοίξουν ακόμη γνωστοποίησε κατά τη σημερινή ενημέρωση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η καθηγήτρια γνωστοποίησε πως στην Αττική καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες 250 κρούσματα και 243 στη Θεσσαλονίκη.

Ανέφερε επίσης ότι οι επιστήμονες καταγράφουν σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου «μπορούμε να πούμε ότι ο τόπος ακόμα βράζει».

Όπως είπε παρατηρείται μείωση στην εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία, αλλά υπάρχει διατήρηση της πίεσης του συστήματος υγείας λόγω των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα, ανησυχία επικρατεί και για το Κιλκίς, στο οποίο καταγράφηκαν 102 κρούσματα.

Γιατί δεν ανοίγουν ακόμη τα σχολεία

Για τη λειτουργία των σχολείων, η κ. Παπαευαγγέλου είπε:

«Η απόφασή μας αυτή σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τη θέση πως η εκπαίδευση αποτελεί την κύρια προτεραιότητα για 'μας. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που θα επανέθουν σε λειτουργία».

Σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών, τα σχολεία προγραμματίζεται να ανοίξουν μετά τα Φώτα.

Αιτιολογώντας την εισήγηση των ειδικών ανέφερε πως «η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε όπως θα θέλαμε», προσθέτοντας ότι γι’ αυτό το λόγο, οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας μέσα και έξω από τα σχολεία θεωρήθηκε επικίνδυνη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «αμφισβητήθηκε και το όφελος της επιστροφής στα θρανία μόνο για επτά μέρες, καθώς αμέσως μετά αρχίζουν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές για τα παιδιά».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι ένας ασυμπτωματικός σε κλειστό χώρο είναι αρκετός για να μεταδώσει τον ιό σε όλη την παρέα.

«Ας απολαύσουμε τις γιορτές πιο κλειστά»

Η κ. Παπαευαγγέλου, κλείνοντας, έκανε έκκληση προς όλους:

«Αναγνωρίζοντας την κούραση και τη διάθεση να βγούμε απ' το σπίτι, να κάνετε υπομονή, να προσέχετε τον εαυτό σας αλλά και τους συγγενείς σας».

Για τα φετινά Χριστούγεννα είπε «ας απολαύσουμε τις γιορτές πιο κλειστά, πιο οικογενειακά».

Μαγιορκίνης: Μικρότερη μείωση των κρουσμάτων στην Αθήνα από ό,τι στη Θεσσαλονίκη

Παίρνοντας το λόγο, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε πως πλέον καταγράφεται μικρότερη μείωση των νέων κρουσμάτων στην Αθήνα από ό,τι στην Θεσσαλονίκη, καθώς η μείωση αυτή είναι 7-8% στην Αττική και 25% στην Θεσσαλονίκη.

Όπως επανέλαβε το ενεργά κρούσματα διατηρούνται και στις δύο περιοχές κάτω από τη μονάδα όσον αφορά τον δείκτη επιδημιολογικής παρατηρήσης RT.

Παρατήρησε ότι παραμένει χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας, αλλά υψηλό ακόμη σε άλλες περιοχές όπως η Λάρισα.

Αναφερόμενος στις ηλικίες είπε ότι σ' αυτές που υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου είναι ηλικίες 40 με 65 ετών και στους 65 ετών και άνω.

Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ με 600 διασωληνωμένους - 89 θάνατοι, 1.251 κρούσματα

Παρά την αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν 1.251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116.721, εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.

Τα 5.007 (4,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 31.293 (26,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 167 (27,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Την ίδια ώρα, 668 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.092 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 1.237 (40%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ