ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Χαμηλά ιικά φορτία στα λύματα - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Κρήτη: Χαμηλά ιικά φορτία στα λύματα - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ AP Photo/Francisco Seco

Θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από τις αναλύσεις των λυμάτων στην Κρήτη, καθώς μέχρι στιγμής οι τιμές των ιικών φορτίων που καταγράφηκαν είναι χαμηλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patris.gr, σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο η εικόνα δείχνει πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις του ιού. Μάλιστα, ενώ αρχικά οι τρεις μεγάλες πόλεις έδειχναν να κινούνται στα ίδια επίπεδα, το Ηράκλειο τις τελευταίες μέρες έχει παρουσιάσει μία μικρή άνοδο στις τιμές.

Στη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη, καθώς δεν βρέθηκε ιικό φορτίο προς το παρόν, όπου όμως έχει ελεγχθεί μικρός αριθμός δειγμάτων.

Οι ΔΕΥΑ και οι Δήμοι του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ αναμένονται και οι επίσημες επιστημονικές αναλύσεις των πρώτων δεδομένων.

Παρά τη μέχρι τώρα θετική εικόνα που δείχνει να έχει το νησί, οι ειδικοί αλλά και οι Αρχές του νησιού εφιστούν την προσοχή και τονίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, γιατί η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη, αλλά και γιατί θα πρέπει πρώτα να εξαχθούν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα μέσω δειγματοληψιών σε βάθος χρόνου.

Η όλη διαδικασία ελέγχου των λυμάτων εξελίσσεται μέσα από ένα δίκτυο συνεργασίας πέντε ΔΕΥΑ και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης, που υποστηρίζεται από την Ιατρική Σχολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ