ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πρόταση λοιμωξιολόγων για μικρό άνοιγμα αγοράς - Τι εισηγούνται στην κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Πρόταση λοιμωξιολόγων για μικρό άνοιγμα αγοράς - Τι εισηγούνται στην κυβέρνηση
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIME

Κλειστά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, ωστόσο άνοιγμα για κομμωτήρια και συνοικιακά βιβλιοπωλεία είναι σε γενικές γραμμές η εισήγηση των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση που αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις της για την άρση των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού την Παρασκευή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι προτείνουν το άνοιγμα να αφορά μόνο κομμωτήρια και μικρά βιβλιοπωλεία, ενώ τα υπόλοιπα καταστήματα να λειτουργήσουν με click away.

Υπενθυμίζεται ότι το «click away» προβλέπει τα εξής:

– Γίνεται ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος

– Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν

– Με το αποδεικτικό παραγγελίας-πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Παράλληλα, οι λοιμωξιολόγοι φαίνεται ότι λένε «όχι» στο άνοιγμα μεγάλων εμπορικών κέντρων και μεγάλων καταστημάτων παιχνιδιών.

Οι ειδικοί ζητούν να μην υπάρξει περιθώριο για μεγάλη κινητικότητα για να αποφευχθεί νέα δραματική αύξηση κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι προς αυτήν τη λύση είχε προϊδεάσει με δηλώσεις του ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες, που φτάνει στο 90% στη Βόρεια Ελλάδα και το 80% στην Αττική, και αυτό φρενάρει την κατάσταση σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή όλες οι χώρες της Ευρώπης κρατάνε τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μπορεί να αντέξει το σύστημα Υγείας.

Τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ότι το ζητούμενο σε αυτή την φάση είναι να ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας, και ανέφερε ότι υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας στη χώρα.

Όλες οι λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς και πώς θα ανοίξουν κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο Παρασκευή, σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ασφαλώς τα κομμωτήρια έχουν προτεραιότητα για άνοιγμα, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με το πώς θα ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ