ΕΛΛΑΔΑ

Click away: Παραλαβή πακέτου μέσα σε 10 λεπτά - Οι νέοι κανόνες για τις αγορές

Click away: Παραλαβή πακέτου μέσα σε 10 λεπτά - Οι νέοι κανόνες για τις αγορές
INTIME

Τα φετινά Χριστούγεννα «θα είναι αλλιώτικα, διαφορετικά» επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Όπως εκτίμησε, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη, τα κρούσματα μειώνονται αλλά με βραδύ ρυθμό. «Τα νοσοκομεία δεν αποσυμφορούνται στο βαθμό που θα θέλαμε», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Αναφρορικά με τα πρώτα βήματα χαλάρωσης του lockdown, επανέλαβε πως από 13 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτρέπεται η μετάβαση πελάτη σε κατάστημα για παραλαβή προϊόντος που έχει προαγοράσει, η λεγόμενη μέθοδος click away που θα εφαρμοστεί με τους εξής κανόνες:

  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους με click away να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
  • Η αναμονή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά και σε αντίθετη περίπτωση θα υποβάλλεται το αντίστοιχο πρόστιμο.
  • Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αποδεικτικό έγγραφο της αγοράς, έχοντας στείλει SMS με τον κωδικό 2.
  • Η παραλαβή θα γίνεται μόνο από την είσοδο του καταστήματος και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS. Η «ουρά» έξω από το κατάστημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα εννιά άτομα, ενώ θα πρέπει να τηρείται μεταξύ των πελατών απόσταση δύο μέτρων.

Τι ισχύει για κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, ανοίγουν μόνο τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία με διευρυμένο ωράριο. Για τη μετάβαση σε αυτά, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS με κωδικό 2.

Στα κομμωτήρια η προσέλευση θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ενώ πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φοράνε μάσκες. Θα υπάρχει δυνατότητα να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Στα βιβλιοπωλεία θα ισχύει ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ