ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Το click away κρίνει το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Κορωνοϊός: Το click away κρίνει το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
INTIME

Το απόλυτο crash test αποτελούν τα πρώτα εικοσιτετράωρα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο του click away.

Την ίδια ώρα η εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, κατά πάγια πρακτική, θα αποτελέσει τη βαρύνουσα παράμετρο στην αξιολόγηση της κατάστασης που θα κρίνει το ενδεχόμενο μιας πρόσθετης χαλάρωσης στην νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ανακοινώσεις της Παρασκευής η συγκεκριμένη χρονική ζώνη επεκτάθηκε κατά μίια ώρα, με την έναρξη της να γίνεται στα 10.00 το βράδυ.

Από την ανάλυση της αποτύπωσης που θα διενεργηθεί την προσεχή εβδομάδα θα προσδιοριστεί το εάν για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και ανήμερα των δυο γιορτινών ημερών, γίνει ακόμη μια κίνηση χαλάρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραψε και το CNN Greece, για την ίδια περίοδο θα προσδιοριστεί με σαφήνεια και το πλαίσιο της εύλογης ευελιξίας που απαιτείται για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων κατηγοριών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Τέτοιες είναι φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν σε διαφορετικό νομό από εκείνον της καταγωγής τους, οι οπλίτες θητείας και φυσικά όσοι εργάζονται σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα από εκείνη στην οποία βρίσκεται η μόνιμη κατοικία τους.

Στο σκέλος της εξαιρετικά, προσεκτικής άρσης των περιορισμών, στην οικονομική δραστηριότητα με την εφαρμογή του μοντέλου του click away, εντός της ημέρας αναμένεται η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα ξεθολώσουν αρκετά σημεία που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς καθώς επίσης και καταναλωτές, χρήζουν διευκρινίσεων.

Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές είναι ότι μέσω της συγκεκριμένης ΚΥΑ, θα επιχειρείται να κλείσει κάθε παράθυρο που θα επέτρεπε την εκδήλωση φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού, με δεδομένη την υφιστάμενη δυνατότητα παροχής διαφορετικών υπηρεσιών και ειδών ανά επιχείρηση. Επιπλέον θα προσδιορίζονται με σαφήνεια τα όρια ελαστικότητας στην εφαρμογή των προαναγγελθέντων κανόνων λειτουργίας του click away, σε ότι αφορά στην ώρα προσέλευσης στο προγραμματισμένο ραντεβού για το προαγορασμένο προϊόν αλλά και για την ενδεχόμενη ανάγκη αλλαγής ή επιστροφής του.

Πώς θα λειτουργήσει το click away

Από αυτήν την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, όπως είχε γράψει το CNN Greece, και παρά τη διατήρηση της αναστολής στην λειτουργία του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια, οι πελάτες των καταστημάτων θα μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες τους, είτε μέσα από το διαδικτυακό κατάστημα μιας επιχείρησης και να πληρώνουν online, είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και να προβαίνουν στην εξόφληση της αγοράς τους μέσω του συστήματος POS έξω από το κατάστημα.

Στην περίπτωση των τηλεφωνικών παραγγελιών για να μετακινηθεί ο πελάτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή αποστολή μηνύματος SMS από την επιχείρηση που θα αναφέρει την επωνυμία της, το ΑΦΜ της, το όνομα του πελάτη και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα παραλαμβάνει την παραγγελία του.

Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να παραλαμβάνει την παραγγελία και όχι ομάδες προσώπων, οικογένειες ή παρέες. Θα προβλέπεται πλαφόν στην αναμονή έξω από τα καταστήματα έως 9 άτομα και η απόσταση μεταξύ των πελατών θα πρέπει να είναι το λιγότερο 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.

Από την άλλη, τα βιβλιοπωλεία θα λειτουργούν με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου και ανώτατο όριο πελατών τα 4 άτομα για καταστήματα 100 τ.μ. ή ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Στα κομμωτήρια, έως 100 τ.μ. θα επιτρέπονται έως 4 θέσεις εργασίας με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα η μία θέση εργασίας από την άλλη. Θα απαγορεύεται η αναμονή σε χώρο κοινόχρηστο εντός του κομμωτηρίου και όλοι θα πηγαίνουν μόνο με συγκεκριμένο ραντεβού που θα αποδεικνύεται με SMS, ώστε να μη γίνει κατάχρηση του μέτρου.

Όπως έχει διευκρινιστεί για τις μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2 κατά την αποστολή του προβλεπόμενου SMS στο 13033.

Γιατί επετράπη το click away

Δυο λόγοι οδήγησαν την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση να θέσει σε εφαρμογή το μοντέλο του click away.

Κατ’ αρχάς για να ανοίξει η βαλβίδα της αποσυμπίεσης στις υπηρεσίες των ταχυμεταφορών, ορισμένες από τις οποίες έχουν υπερβεί τα όρια της λειτουργίας τους, και είτε δεν παραλαμβάνουν παραγγελίες, είτε παραδίδουν μετά από πολλές μέρες καθυστέρηση.

Δευτερευόντως γιατί κρίθηκε ως η ενδεδειγμένη, επιδημιολογικά, λύση με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις η δυνατότητα να περιορίσουν τις τεράστιες ζημιές από τη συνέχιση στην αναστολή της λειτουργίας τους.

Άλλωστε η λειτουργία του click away προϋποθέτει την αυστηρή τήρηση από όλους συγκεκριμένων κανόνων. Ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που εκπέμπεται από κυβερνητικά χείλη ότι εάν δεν τηρηθούν οι κανόνες και παρατηρηθούν εικόνες μαζικού συνωστισμού, η συγκεκριμένη λειτουργία θα αποσυρθεί.

Κλείσιμο στα «παράθυρα» για το χονδρεμπόριο

Παράλληλα η κυβέρνηση με τη νέα λειτουργία κλείνει τα «παράθυρα» που εκμεταλλεύτηκαν συγκεκριμένα καταστήματα. Όπως διευκρινίστηκε οι μοναδικές κατηγορίες επαγγελματιών που θα επιτρέπεται να βρίσκονται εντός χώρου καταστήματος χονδρεμπορίου είναι εκείνες επαγγέλματα που σχετίζονται με τις οικοδομικές δραστηριότητες. Οι υπόλοιπους επαγγελματίες θα αναγκαστούν να κάνουν τις απαιτούμενες συναλλαγές τους με το σύστημα του click-away, όπως όλοι οι άλλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ