ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown σε ρυθμούς Χριστουγέννων: Τι ανοίγει από την Κυριακή

Lockdown σε ρυθμούς Χριστουγέννων: Τι ανοίγει από την Κυριακή
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Στη φάση «περιορισμένης επανεκκίνησης» βρίσκεται πλέον η χώρα με το lockdown να παρατείνεται μέχρι τις αρχές του νέου έτους, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, οι μετακινήσεις θα γίνονται με την αποστολή SMS στο 13033 εως τις 7 Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να ξαναδεί τις λεπτομέρειες λίγο πριν τις γιορτές. 

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη, τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού συνεχίζουν σε υψηλό επίπεδο ενώ παράλληλα, αμείωτη είναι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, και κυρίως οι ΜΕΘ. Για τους λόγους αυτούς, το λιανεμπόριο θα παραμείνει κλειστό, όμως από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, επιτρέπεται η μετάβαση των πολιτών στα καταστήματα για την παραλαβή παραγγελιών, το λεγόμενο click-away.

Δεν θα ανοίξουν επίσης τα καταστήματα σε κλειστά εμπορικά κέντρα και τα τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop).

Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που θα ανοίξουν υπό τους όρους του click-away και οι πελάτες που θα προσέρχονται σε αυτές καλούνται να τηρούν τους εξής κανόνες:

  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους με click away να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
  • Η αναμονή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά και σε αντίθετη περίπτωση θα υποβάλλεται το αντίστοιχο πρόστιμο.
  • Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αποδεικτικό έγγραφο της αγοράς, έχοντας στείλει SMS με τον κωδικό 2.
  • Η παραλαβή θα γίνεται μόνο από την είσοδο του καταστήματος και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS. Η «ουρά» έξω από το κατάστημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα εννιά άτομα, ενώ θα πρέπει να τηρείται μεταξύ των πελατών απόσταση δύο μέτρων.

Στην περίπτωση που δεν τηρηθούν τα παραπάνω μέτρα προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα και λουκέτα, ως εξής:

  • Για τις επιχειρήσεις, σε περίπτωση παρουσίας κοινού εντός των καταστημάτων προβλέπεται πρόστιμο ύψους από 2.000 έως 50.000 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημερολογιακές ημέρες.
  • Για τους καταναλωτές, σε περίπτωση παρουσίας εντός καταστήματος προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη επίδειξης εντύπου προαγοράς ή SMS του προμηθευτή προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Σημειιώνεται ότι παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από όλους, εργαζομένους και καταναλωτές, εντός και εκτός καταστημάτων.

Τι ισχύει για κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, ανοίγουν μόνο τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία με διευρυμένο ωράριο. Για τη μετάβαση σε αυτά, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS με κωδικό 2.

Στα κομμωτήρια η προσέλευση θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ενώ πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φοράνε μάσκες. Θα υπάρχει δυνατότητα να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Στα βιβλιοπωλεία θα ισχύει ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Απελευθερώνεται η πώληση παιχνιδιών και από τα σούπερ μάρκετ

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση των μέτρων που θα ισχύσουν στις γιορτές για την αγορά, ανέφερε χαρακτηριστικά πως απελευθερώνεται η πώληση των παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης συγκεκριμένα δήλωσε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων τις προηγούμενες ημέρες και σημείωσε πως τα μέτρα έχουν την απόλυτη έγκρισή τους.

«Αν δεν την είχαν δεν θα τα είχα ανακοινώσει», διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης ενώ επισήμανε πως αν τηρηθεί το click away, «η κοινωνική κινητικότητα δεν θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο από αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στους δρόμους».

Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση μετακινήσεων τα Χριστούγεννα

Υπάρχουν μετακινήσεις για τις οποίες θα υπάρξει «κάποια ευελιξία», κυρίως για επανένωση οικογενειών ή επιστροφή φοιτητών, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

«Θα υπάρξει κάποια ευελιξία για επανένωση οικογενειών, όπως για παράδειγμα για ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικό νομό, απ’ αυτόν που είναι η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν, φυσικά, με την προβλεπόμενη διαδικασία, με το Ε1 και το Ε9, ή κάποιοι φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί, πριν τη λήψη των μέτρων του lockdown, στην πόλη που σπούδαζαν και θέλουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αυτό που δεν θα επιτραπεί όμως, είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες. Με βάση τα ισχύοντα μέτρα απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων, με εξαίρεση:

  • λόγους υγείας
  • επαγγελματικούς λόγους
  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  • επανένωση οικογενειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ