ΕΛΛΑΔΑ

Τα μαθήματα του click away και η αυστηρή προειδοποίηση

Τα μαθήματα του click away και η αυστηρή προειδοποίηση
INTIME

Εν μέσω αυστηρών κανόνων, κακοκαιρίας, αλλά και αντιδράσεων συνεχίζεται για δεύτερο εικοσιτετράωρο το περιορισμένο άνοιγμα της αγοράς με τη μέθοδο του click away (παραλαβή εκτός).  

Τα καταστήματα λιανικής πώλησης που άνοιξαν και εξυπηρετούν το κοινό τους με τη μέθοδο αυτή -παραμένοντας ωστόσο σε αναστολή- υποδέχονται τους πελάτες τους με προκαθορισμένο ραντεβού στον εξωτερικό χώρο που έχουν διαμορφώσει ειδικά γι' αυτόν το σκοπό.

Όσες πληρωμές δεν έχουν γίνει νωρίτερα μέσω ηλεκτρονικής συναλλαγής, πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω POS αφού οι συναλλαγές με μετρητά απαγορεύονται.

Οι καταναλωτές επισκέφθηκαν τα καταστήματα αυτά αφού είχαν στείλει sms με τον κωδικό 2 στο 13033.

Χωρίς να υποκαθιστά τον συνηθισμένο τρόπο αγοράς, η μέθοδος φαίνεται πως λύνει τα χέρια σε πολλούς καταναλωτές που αδυνατούν να περιμένουν... επ' αόριστον να παραλάβουν το δέμα τους από τις υπερφορτωμένες εταιρείες ταχυμεταφορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του συστήματος «παράδοση εκτός» πήγε αρκετά καλά και έγιναν χιλιάδες παραγγελίες με αυτό τον τρόπο.

Παράλληλα, από σήμερα το πρωί, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, λειτουργούν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και κουρείαενώ σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ουσιαστικά προανήγγειλε το άνοιγμα των Κέντρων Αισθητικής .

Όπως είπε, μιλώντας στον Σκάι, θα γίνει σχετική ανακοίνωση για το θέμα κατά την σημερινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Επιπλέον, από σήμερα ανοίγουν και τα ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους.

Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας των ανοικτών καταστημάτων και υπηρεσιών είναι από τις 7:00 έως τις 21:00.

Δοκιμές στο... πόδι

Η προσαρμογή στον νέο τρόπο αγορών δείχνει δύσκολη, καθώς προκύπτουν αντικειμενικές δυσκολίες καθώς πολλοί είναι οι καταστηματάρχες που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και να δημιουργήσουν το μηχανισμό μέσω διαδικτύου προκειμένου να εξυπηρετούν τους καταναλωτές.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μάλιστα μια φωτογραφία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων με μια γυναίκα στην Ερμού, να δοκιμάζει στο πεζοδρόμιο παπούτσια που έχει αγοράσει μέσω του «Click away».

Το γεγονός σχολίασε μάλιστα και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και Εμπορίου, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσα από ανάρτησή του στο Twitter

Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ερωτηθείς για το ζήτημα, σχολίασε:

«Δεν επιτρέπεται να δοκιμάζουμε ρούχα ή παπούτσια εκτός καταστήματος. Υπάρχει περιθώριο 14 ημερών να επιστραφεί. Αυτό συνέβαινε και πριν όταν παραγγέλναμε από το διαδίκτυο».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει άλλωστε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι αν παρατηρηθεί συνωστισμός και παραβίαση του αυστηρού πλαισίου λειτουργίας που έχει τεθεί, το λιανεμπόριο θα κλείσει οριστικά.

«Εάν γίνει συνωστισμός με την παράδοση εκτός, αν δούμε ότι γεμίζει πάλι η Ερμού, θα την κόψουμε την παράδοση εκτός» είπε χαρακτηριστικά.

Τις επιφυλάξεις του απέναντι στη μέθοδο click away εξέφρασε την Κυριακή και ο ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, υπογραμμίζοντας την ανησυχία του για το πώς οι πολίτες θα κρατήσουν αποστάσεις όταν το ένα μαγαζί είναι δίπλα στο άλλο.

«Σε αυτή τη φάση οι πειραματισμοί δεν βοηθάνε, πρέπει να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε… Να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε λίγο ή καθόλου εν μέσω πανδημίας με μια μείωση που δεν είναι σταθερή, νομίζω ότι πειραματιζόμαστε να πάνε τα πράγματα χειρότερα» προειδοποίησε ο καθηγητής μιλώντας στον Σκάι.

«Αν η χώρα έμενε όπως ήταν μέχρι χθες, νομίζω ότι δε θα φοβόμασταν να επιβαρυνθεί η κατάσταση, θα λέγαμε ποσό γρήγορα θα βελτιωθεί (…) με δεδομένο ότι ανοίγουν κάποια πράγματα, αυτό με ανησυχεί. Το click away είναι εντελώς άγνωστο στην ελληνική πραγματικότητα και γενικότερα εντελώς άγνωστο, αυτό στο εξωτερικό γίνεται σε πολύ μεγάλα μαγαζιά και όχι στο πεζοδρόμιο. Μπορεί κάποια πράγματα να μην πουν ποτέ σε μια σειρά… Πώς θα κρατήσουμε αποστάσεις και ουρές στην Ερμού που το ένα μαγαζί είναι δίπλα στο άλλο; Το 10 λεπτά με 9 άτομα είναι ασύμβατο. Υπάρχει ασυμβατότητα σε αυτούς τους αριθμούς» επέμεινε.

Πώς γίνεται το click away

Το «click away» προβλέπει τα εξής τρία βήματα:

1. Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.

2. Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.

3. Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας - πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

«Η μέθοδος του "click away" θα αποτελέσει τον μόνο τρόπο για τα εμπορικά καταστήματα, να πωλούν τη περίοδο της εορταστικής αγοράς των Χριστουγέννων» αναφέρει το ΕΒΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ