ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Η ενθαρρυντική «αυλαία» του click away και οι... ιερές αντιδράσεις

Lockdown: Η ενθαρρυντική «αυλαία» του click away και οι... ιερές αντιδράσεις
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Χαραμάδες αισιοδοξίας ανοίγουν τα θετικά δείγματα γραφής από την πρεμιέρα του click away αλλά και το ενθαρρυντικό μήνυμα της πτώσης των νέων μολύνσεων.

Σε κάθε περίπτωση για την κυβέρνηση, πρόκειται απλώς για μια «φωτογραφία της στιγμής» που επουδενί δεν αποτελεί στοιχείο εφησυχασμού.

Έχει καταστεί σαφές σε όλους τους τόνους ότι με δεδομένη την ανθεκτικότητα που αποτυπώνεται στο δεύτερο κύμα του ιού δεν επιτρέπεται η παραμικρή χαλάρωση από την εφαρμογή των μέτρων και της αυστηρής εποπτείας για την εφαρμογή τους.

Πρωταρχικός και διακηρυγμένος, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στόχος είναι αυτά τα βήματα λελογισμένης χαλάρωσης να μην οδηγήσουν σε μια υποτροπή και κατά συνέπεια σε ένα τρίτο «κύμα» της πανδημίας.

Δεν αποκλείεται πάντως εντός των προσεχών ημερών, εάν όχι ωρών, μετά από επεξεργασία και φυσικά την θετική εισήγηση των ειδικών, να επεκταθεί η παροχή της δυνατότητας του click away, για δραστηριότητες που δεν έχουν συμπεριληφθεί στον πρώτο γύρο της αυστηρής χαλάρωσης των περιορισμών.

Επίσης το «παράθυρο» που ανοίγει για την ένταξη και των εμπορικών κέντρων, και δη για τα shop-in-shop, μέσα από την σχετική ΚΥΑ, αναμένεται, στο επόμενο διάστημα, να αποκτήσει ένα πιο ευκρινές πλαίσιο προκειμένου η συγκεκριμένη λειτουργία να περιχαρακωθεί υγειονομικά, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά καλά ενημερωμένες πηγές.

Είναι πάντως σαφές ότι οι κυβερνητικέςκεραίες είναι στραμμένες στην κινητικότητα και στις ζυμώσεις που καταγράφονται τα τελευταία 24ώρα στους κόλπους της εκκλησίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε το άνοιγμα των εκκλησιών για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο.

Όπως διευκρινίστηκε κατά τη διάρκεια αυτών των δυο ημερών θα επιτρέπεται η παρουσία έως και 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Επιπλέον την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Ωστόσο, στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην ιεραρχία.

Όπως εκπέμπεται, με γεωμετρικά αυξάνεται ο αριθμός των ιεραρχών, που είναι αρνητικά διακείμενος στη φόρμουλα που κατέληξε η κυβέρνηση προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί κατά τη διάρκεια των εορτών στις εκκλησίες.

Αναμένεται δε, με ενδιαφέρον, η αντιπρόταση της ιεραρχίας, η οποία όπως έγραφε το CNN Greece, είναι υπό επεξεργασία, εδώ και αρκετές ημέρες, και κορυφώθηκε μετά την επικοινωνία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο την προηγούμενη εβδομάδα –πριν από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν να είναι μια συμβιβαστική και όχι μια συγκρουσιακή αντιπρόταση.

Κατά τις ίδιες πηγές, το μοντέλο που προκρίνει η ιεραρχία και αναμένεται να τύχει ενδελεχούς συζήτησης στο σαρανταοκτάωρο της συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Ιεράς Συνόδου, την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη, θέλει την προσθήκη ακόμη μιας ημέρας στην διεξαγωγή των επιτρεπόμενων ακολουθιών.

Αυτή όπως μεταδόθηκε από τον ΣΚΑΙ, φέρεται να είναι η Πρωτοχρονιά, ημέρα εορτασμού του Αγίου Βασιλείου, στην οποία προτείνεται να ανοίξουν οι εκκλησίες στους πιστούς και να πραγματοποιηθούν κυλιόμενες λειτουργίες.

Ταυτόχρονα ζητείται να αυξηθεί ο αριθμός των επιτρεπόμενων πιστών εντός των ιερών ναών και να επιτραπεί η ατομική προσευχή από το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου έως και την παραμονή των Φώτων.

Είναι σαφές ότι τα προσεχή 24ώρα η ανοιχτή γραμμή Μεγάρου Μαξίμου και Αρχιεπισκοπής θα ενεργοποιηθεί εκ νέου προκειμένου να μην δημιουργηθεί η παραμικρή αρρυθμία στη συνεργασία του τελευταίου 10μήνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ