ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΣτΕ προσφεύγουν τρεις δικηγόροι για να μην κλείσουν οι εκκλησίες

Στο ΣτΕ προσφεύγουν τρεις δικηγόροι για να μην κλείσουν οι εκκλησίες
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Να παραμείνουν «ανοιχτές» για τους πιστούς οι εκκλησίες ζητούν ουσιαστικά τρεις δικηγόροι από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με προσφυγή τους ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει από 13 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 την τέλεση υπό περιορισμούς των θρησκευτικών λειτουργιών και άλλων εκκλησιαστικών πράξεων στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19.

Οι προσφεύγοντες δικηγόροι υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, ότι ο περιορισμός αυτός προσβάλλει τη θρησκευτική αυτονομίας τους, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, δηλαδή το δικαίωμα της θρησκευτικής κοινότητας να αυτοοργανώνεται.

Επιπλέον, παρεμποδίζεται, όπως αναφέρουν, η άσκηση των λατρευτικών τους καθηκόντων, κάτι που τους προκαλεί ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη, η οποία συνίσταται στην έντονη θλίψη και αδυναμία ανάπτυξης της προσωπικότητας τους στο πλαίσιο της θρησκευτικής κοινότητας.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση είναι μη αναλογική, καθώς δεν περιέχει την ελάχιστη προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, δηλαδή θίγει το δικαίωμα του θρησκευτικού πυρήνα. Κι αυτό διότι «επιβάλλει καθολική απαγόρευση της τελετής των λατρευτικών καθηκόντων παρουσία, έστω ενός αριθμού πιστών, τη στιγμή μάλιστα που προβλέπονται ηπιότερα μέτρα σε άλλα πεδία δραστηριοτήτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ