ΕΛΛΑΔΑ

Ψυχική υγεία: Αυξημένος κατά 62% ο προϋπολογισμός - Έρχεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Ψυχική υγεία: Αυξημένος κατά 62% ο προϋπολογισμός - Έρχεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης
H υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη INTIME

Αυξημένος κατά 62% θα είναι ο τακτικός προϋπολογισμός το 2021 για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, φθάνοντας τα 58 εκατ. ευρώ από 34 εκατομμύρια, προκειμένου μαζί με τα έκτακτα έσοδα, η χώρα μας να αγγίξει το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία, σύμφωνα με τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το χαρτοφυλάκιο θα ενισχυθεί επίσης με ποσά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για δράσεις στήριξης του πληθυσμού σε απομακρυσμένες περιοχές.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται ήδη Νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία με ορίζοντα δεκαετίας- το οποίο θα παρουσιαστεί στις αρχές του νέου έτους- εκπονείται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών, αλλά και ο Ψηφιακός Χάρτης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ενώ το υπ. Υγείας, προχωρά στην υλοποίηση μιας σειράς δράσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών συνεπειών του κορωνοϊού στους πολίτες.

Τα παραπάνω τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2021 η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό, κοινωνικό και αναπτυξιακό, ο οποίος διατηρεί το σύνολο των κοινωνικών επιδομάτων, των συντάξεων και των αμοιβών του κράτους, χωρίς να περιλαμβάνει νέους φόρους, ενώ προσθέτει και όσα χρειάζονται για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την ενίσχυση, εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Η φιλοσοφία μας, όπως υπογράμμισε η κυρία Ράπτη, είναι «δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του - δεν αφήνουμε κανέναν πίσω», για μία ζωή με υγεία και αξιοπρέπεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ