ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορωνοϊός: Σε πλήρη ετοιμότητα ο ΕΟΦ - Τι ισχύει με τα μονοκλωνικά αντισώματα

Εμβόλιο κορωνοϊός: Σε πλήρη ετοιμότητα ο ΕΟΦ - Τι ισχύει με τα μονοκλωνικά αντισώματα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Carlos Giusti

«Ο ΕΟΦ βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να διεξαγάγει το ταχύτερο δυνατόν όλες τις διεργασίες που απαιτούνται ώστε να έρθει το εμβόλιο στη χώρα μας», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε, ο ΕΟΦ θα παρακολουθήσει -έχοντας την εποπτεία της διακίνησης και της διάθεσης του εμβολίου- και θα διασφαλίσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού.

Ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε εκτενώς στην φαρμακοεπαγρύπνηση, τη λεγόμενη «κίτρινη κάρτα», επισημαίνοντας ότι παρακολουθείται η πορεία κάθε φαρμάκου και εμβολίου σε βάθος χρόνου, ενώ δίνεται η δυνατότητα καταγραφής των πολύ σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών.

«Κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στη χώρα, παρακολουθείται η πορεία του σε μεγάλο εύρος χρόνου. Έτσι διασφαλίζεται σε βάθος χρόνου η ασφάλεια ενός φαρμάκου ή εμβολίου αντιστοίχως. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα καταγραφής και περιγραφής κάποιων πολύ σπάνιων ενεργειών. Ο ΕΟΦ λοιπόν θα αναλάβει την καταγραφή των ανεπιθύμιτων ενεργειών και θέλω να γνωρίζετε ότι έχει ληφθεί κάθε μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη και εύκολη επικοινωνία των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με τον ΕΟΦ για θέματα που άπτονται ανεπιθύμητων ενεργειών».

«Σε όλη τη πορεία της πανδημίας φροντίσαμε, σε συνεργασία με το υπ. Υγείας, να έχουμε άμεσα και ταχύτητα όποια φαρμακευτικά σκευάσματα είχαν προταθεί από την επιστημονική κοινότητα ως αποτελεσματικά για τη θεραπεία της νόσου», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, όταν εκφράστηκε η ανάγκη για λήψη χλωροκίνης και δεμδεμσιβίρης, η χώρα μας απέκτησε τα φάρμακα, με νόμιμες διαδικασίες.

«Υπήρχε πλήρη επάρκεια φαρμάκων για τον Έλληνα ασθενή σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας».

Αναφερόμενος στα μονοκλωνικά αντισώματα, τόνισε ότι «καταφέραμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που φέραμε μονοκλωνικά αντισώματα στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών». Διευκρίνισε ότι τα αντισώματα αυτά δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου αλλά μία άδεια έκτακτης χορήγησης, η οποία προβλέπεται στις ΗΠΑ, αλλά όχι στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

«Η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και επικοινωνία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να γίνουν ταχύτατα όλες οι διεργασίες που θα επιτρέψουν την κυκλοφορία των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη χώρα μας «όταν διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα», κατέληξε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ