ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Το 2ο δεκαήμερο Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους πολίτες

Κορωνοϊός: Το 2ο δεκαήμερο Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους πολίτες
INTIME NEWS

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών έναντι του κορωνοϊού και τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού έθεσαν τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Υγείας. 

Μετά και την επίσημη έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων του εμβολίου των Pfizer και BioNTech, από σήμερα και κάθε Δευτέρα στις 18:00, η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών με θέμα το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό, θα πραγματοποιείται στο υπουργείο Υγείας, από την π

Η απόφαση που ανοίγει τον δρόμο στον μαζικό εμβολιασμό τόσο στη χώρα όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελήφθη έπειτα από μία κεκλεισμένων σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να προτείνει ο εμβολιασμός να γίνεται σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 16 ετών, με κάποιες εξαιρέσεις.

Δείτε την ενημέρωση

«Οι εμβολιασμοί είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Από τον ΠΟΥ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σώζονται 2-3 εκατ. ζωές. Το εμβόλιο δίνει ελπίδα», τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση για τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, κατά της covid-19, που ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, που έλαβε τη Δευτέρα το «πράσινο φως» και από τον ΕΜΑ, εξήγησε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου και τόνισε:

«Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνάει το 94%.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα είναι οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον κορωνοϊό. Θα ακολουθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας.

Αμέσως μετά, θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.

«Όταν έρθει η στιγμή να εμβολιαστούμε, δεν σημαίνε ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τις αποστάσεις και να φοράμε μάσκες. Ναι στην αισιοδοξία, όχι στον εφησυχασμό», δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους για την επιχείρηση «Ελευθερία»

Ήδη υπάρχουν πέντε ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τη ψυχρή αποθήκευση των εμβολίων, δήλωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η διανομή των εμβολίων θα γίνει με τη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ η διαδικασία εμβολιασμών για τους πολίτες θα οριστεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Επιπλέον, την ευθύνη για την προστασία και φύλαξη των εμβολίων θα αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Στις 26 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη 9.750 δόσεων. Στις 27/12 θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Στις 28/12, θα διανεμηθούν εμβόλια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (Πάτρας), έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στις 29/12.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε εκτός απροόπτου την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των συγκεκριμένων εμβολίων που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 429.000 δόσεις κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνον από την Pfizer/BioNTech συνολικά 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν, εφόσον λάβουν έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, δόσεις και από το εμβόλιο της Moderna και από το αντίστοιχο της AstraZeneca.

Η κατανομή των δόσεων θα γίνει υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η διαδικασία εμβολιασμού θα γίνεται με δύο τρόπους:

  • Από τον ιστότοπο emvolio.gov.gr (το site ξεκινά τη λειτουργία του από την Τρίτη 22/12/2020)
  • Και από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία)

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού αναμένεται να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

ΕΟΔΥ: 85 νεκροί, 505 διασωληνωμένοι και 526 νέα κρούσματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Δευτέρα 526 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 131.597, εκ των οποίων το 52,5% άνδρες.

Εκ του συνόλου των κρουσμάτων, τα 5.229 (4,0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38.481 (29,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 505 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 164 (32,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77,4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 812 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4257 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.717 (40,3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ